61SAAT HABER SERVİSİ - ÖZEL

2016 YILINDA YIKIM İŞLEMİ BAŞLANDI

Trabzon’un Ortahisar ilçesi Sanayi Mahallesi’nde bulunan Aşkale Çimento’ya ait arazide bulunan Çimento Fabrikası yıllar geçtikçe şehre çirkinlik katmaya devam ediyor. Trabzon’da 2015 yılı sonu itibariyle faaliyetlerine son veren ve taşınması için karar alınan Çimento Fabrikası’nın yıkım işlemine 2016 yılında başlanmıştı. 

HEM SÖKTÜLER, HEM ÇALIŞTILAR: MÜHÜRLENDİ

Anlaşma gereği Değirmendere Mahallesi’nden taşınmak mecburiyetinde olan Aşkale Çimento Fabrikası’nda söküm işlemlerine bir süredir devam ediliyordu. Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi ekiplerince 7 Eylül 2017 tarihinde fabrikada yapılan denetimde söküm işlemlerine devam edilmekle birlikte “öğütme ve paketleme” faaliyetlerinin sürdürüldüğü tespit edilerek tutanak tutuldu. Büyükşehir Belediyesi Zabıta ve Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi ekiplerince (27 Eylül 2017) yapılan denetimlerde sökme işlemine devam edilmekle beraber öğütme ve paketlemeye aralıklı devam edildiğinin görülmesi üzerine tutanakla durum tespiti yapıldı ve öğütme faaliyeti durdurularak durum Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne bildirildi.

Bu tarihten itibaren fabrikada ve çevresinde hiçbir çalışma yapılmaması tepkileri beraberinde getirdi.Sanayi Mahallesi Muhtarı Lokman Ayhan, 61saat.com’a yaptığı açıklamada fabrikanın bulunduğu alanın Trabzon şehrine kazandırılması gerektiğini vurguladı.

HALKA KAZANDIRILMASINI İSTİYORUZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın fabrikayla ilgili talimat verdiğini hatırlatan Ayhan, alanın devlet tarafından satın alınıp projelendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, ''Çimento Fabrikası orada duruyor. Faaliyet yok ama kaldırmada kaldırmadılar. İçeride çalışma yok. En son geçen sene mühürlenmişti, öyle kaldı. Devlette bir program yapmadı oraya. Sanayi Mahallesi olarak orayı belediyenin almasını istiyoruz. Bu vesileyle halka kazandırılmasını istiyoruz. Cumhurbaşkanımı zaten talimatı verdi burayla ilgili.  Trabzon’un güzel bir alanı. Belediyenin gücü yok burayı almaya. Devlet alıp belediyeye verirse eğer inşallah güzel birşey olur. Yeşil alan olur orası insanların oturup nefes alabileceği bir yer olur’’ dedi.

TRABZON TURİZMİNE KAZANDIRILABİLİR

İnsanların zaman geçirebileceği bir yer olabileceğinin altını çizen Ayhan, ''Cumhurbaşkanımızın dediği gibi millet bahçesi veya kırathaneler yapılabilir. İnsanların oturup zaman geçirebileceği bir olabilir. Trabzon turizm merkezi oldu. Araptan geçilmiyor. Artık burada bizim fabrikamız yok. Oranın en azından alınıp turizme katkı olacak şekilde projelendirilmesi gerekiyor. Trabzon’a yakışacak bir yer olması lazım. Pislik abidesi duruyor orada, taşlar duruyor orada, sanayi girmiş oraya perişen bir hali var oranın’’ ifadelerini kullandı.

İNSANLARIN NEFES ALACAK YERİ YOK

Sanayi Mahallesi’nde insanların nefes alabileceği bir yer olmadığını anlatan Ayhan, ''Trabzon’a turizme yakışır şekilde sisteme koymaları gerekiyor. Denizin kenarları sahil taraftarlarda güzel alanlar var. Şehir  Hastanesi gündeme geldi ancak o da Akyazı’ya alındı. İnsanların nefes alacak yerleri yok. Beşirli’de yürüyüş alanları var ya burada yürüyüş alanı yok. Burada da yürüyüş alanı olur. Neden Beşirli’yi gidilesin. İnsanlar yazın insin buraya deniz kenarına. Vatandaşın yararlanabileceği bir proje yapılmalı’’ şeklinde konuştu

RANT VE MENFAAT İÇİN KULLANILMASIN

Fabrika alanı için olası bir projenin rant ve menfaat için yapılmaması gerektiğini vurgulayan Ayhan‘’Rant için değil birine verilipte para kazanacağı yer olmasın halkın yeri olsun. Aslında çimento fabrikasının yerine yetkililer güzel şeyler yapabilir ama burası için Cumhurbaşkanımız ile konuşacak ne belediye başkanlarımızın, ne milletvekillerimizin karşısına gidip konuşacak şekilleri yok. Ama biz gidip konuşabiliriz, biz rant ve menfaat için değil Trabzon için isteklerimizi anlatırız’’ dedi.

61SAAT HAVADAN GÖRÜNTÜLEDİ

61saat.com olarak Çimento Fabrikası’nın bulunduğu alanı havadan görüntüledik. Görüntülerde binanın atıl durumda olduğu ve herhangi bir çalışma yapılmadığı gözlemlendi

iŞTE O GÖRÜNTÜLER