61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon’da 2010 yılında imzalanan protokolle başlanan Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesinde bugün şok bir gelişme yaşandı. 2010 yılında Trabzon Büyükşehir Belediyesi ile TOKİ arasında imzalanan ön protokole göre 138 hektar olarak belirlenen proje, bugün 9.07 hektara düşürüldü. TOKİ’nin talebiyle yapılan bu düşürme oranı ise Trabzon Büyükşehir Belediyesinde büyük tartışmalara neden oldu. 

24 HEKTARDA ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLÜYORDU

2010 yılında çalışmalarına başlanılan projenin 1. bölümü olan 24 hektarlık alanda çalışmalar yürütülürken, bugün alınan kararla bu alanında 15 hektarlık bölümünden de vazgeçildi. Projenin geneline bakıldığında ise toplamda  129 hektarlık alanın Kentsel Dönüşüm dışına çıkarıldığı bildirildi. 

BÖYLE ANORMAL İŞ VAR MI?

 Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde oy birliği ile kabul edilen karar, tartışmaları da beraberinde getirdi. Ortahisar Belediye Meclisi üyesi ve CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin,  "10 yıl önce Çömlekçi Projesi, iktidarın ve o zaman seçim kazanan belediyenin prestij projesiydi! Gazeteler Çömlekçi’den bahsediyordu, projede raylar, teleferikler vardı. Yapılamayacak iş neden vadedildi? Günah değil mi burada ki insanlar 10 yıl mağdur edildi. Peki bunların zarar ziyanını kim karşılaşacak. Yani devlet böyle mi olmalı?

Burada 138 hektar alan, 9 hektar daralabilir. Ama böyle bir anormal iş var mı? 138 hektar alanı, 9 hektara düşürüyoruz. Ben bilmiyorum. Devlette de çalıştım böyle mantık yok. 

Bunlar popülist politikalar.  Şahsen ben üzülüyorum. Şurada yaşayan vatandaşlar, idareyi veya ilgili kurumu mahkemeye verse, bana orada binamı onartmadın, yaptırmadın şimdi bütün o alanı Kentsel Dönüşümden çıkardın…” dedi. 

Çömlekçi Kentsel Dönüşümünde ilk bölüm olan pembe çizgili 24 hektarlık alan,  mavi çizgili 9.07'ye düşürüldü.  Buna göre geri kalan 15 hektarlık alan Kentsel Dönüşüm dışına çıkarıldı. Buralar çıkarıldıktan sonra bu bölgelerle ilgili İmar Planı yapılacak. 

ÇÖMLEKÇİ, ÖZEL SEKTÖR ELİYLE DÖNÜŞMELİ.. 

 Şahin’in ardından söz alan Ortahisar Belediye Meclis Üyesi ve İYİ Parti Grup Başkan Vekili Davut Çakıroğlu ise, “Burası Trabzon’un yüzü.. Yüzünün de en görünen yeri. Mahrem olmayan yeri. Projelnidrilecek. 10 yıldır ne yapıldı? Seçim kazandırmaya dönük, popülist söylemler. Dönüşümde olan bir yeri illa da TOKİ dönüştürmek zorunda değildir. Müteahhitlik yapmaya başladı, kendi anayasası var, imar kanuna uymuyor.. 

Çömlekçi Dönüşmesi gerekiyor. Bu dönüşümde, yapan, orada yaşayan ve oranın dönüşümünü sağlayan belediye idaresi de kasasına para koyabilir. Rant diyorlar. Rant paydaşları ile eşit dağıldığında çok da iyidir. Buranın özel sektör eliyle dönüşmesini sağlanması Trabzon’a yapılacak en büyük hizmettir. O büyüklükte ki Çömlekçi’de liman orada olduğu sürece hangi dönüşümü yaparsanız yapın bir dönüşüm yapmış olmuyorsunuz” ifadelerini kullandı. 

Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi 1. bölüm yani 24 hektarlık alanda kapsam dışına çıkarılan alan... Mavi çizgili alan Kentsel Dönüşümün devam edeceği projenin uygulanacağı alanı gösteriyor.. 

ÇÖMLEKÇİ’NİN EN YOĞUN ALANI.. 

 Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ’nin yaklaşım doğru olandır. Çömlekçi uzun bir süre kamulaştırma ve yargısal süreçle zaman kaybetti. Şehrimizde, maliyetlerin yüksek olması, yapım maliyetinden daha fazla kamulaştırma maliyeti olduğu da bir gerçek. 

Suanda Çömlekçi diye tanımladığımız 138’in içinde kalan 24’ü Çömlekçi diye tanımladığımız alanı 9.7’ye indirmemizin bir gerekçesi var. O da şudur: Eş zamalı olarak bir birini etkileyen alanı çalışıyoruz. 9.7’yi indirilen alan Çömlekçi’nin en yoğun alanı. Yapı stoğunun olduğu alandır. Suanda yüzde 50’ye yakın bu alanda kamulaştırma yıkım yapılmışken, diğer tarafta da bir birinden etkilenen alan olması hasebiyle projenin de bu alana yoğunlaşılarak bir an önce hayata geçirilmesi için TOKİ, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve bizim de görüşlerimiz doğrultusunda bir an önce ödeneğiyle kamulaştırmayı bitirip bu alana münhasır projeyi şehrimize kazandırmak daha mantıklı daha hızlı bir karar” dedi. 

Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesinde 138 hektarlık alanın tümü bu fotoğrafta görüldüğü gibi.  Yeni alanın karara göre proje 9.7'ye düşürüldü. Bu da fotoğrafda kırmızı çizgilerle gösteriliyor. 

DOĞRU OLAN BUDUR.. 

 Şahin ise, "Ben bu işten çok da hoşnut oldum ve memnunun. doğru yapamayacaksan, çıkart mağdur olmasın. Bende buna destek vereceğim. Yapılamayacak işte 10 yıl vatandaş neden mağdur edildi. O dar kapsamda Çömlekçi ve Arafilboyu'nun orası. Ben zaten o dönem orayı önermiştim” dedi. 

İMAR PLANLARI YAPILACAK

 Büyükşehir Belediye Meclisinde kabul edilen maddeye göre 1. bölüm olan 24 hektarlık alanın 15 hektarlık kısmı Kentsel Dönüşümden çıkarıldı. Diğer kısımlarda olmak üzere toplamda kentsel dönüşümden çıkarılan alan miktarı 129 hektar. Ancak bu 114 hektarlık kısmı bu karardan çok etkilenmiyor. Bu alan kentsel dönüşüm alanına dahil edilirken mevcut planları korundu. Ancak 1. bölüm içerisinde yer alan ve bugün alınan kararla kentsel dönüşümden çıkarılan 15 hektarlık alan için şadi İmar  Planları yapılacak ve vatandaşlar burada binaları için artık tasarrufta bulunabilecekler…