Çayın kalitesinin her geçen gün düştüğüne dikkat çeken Erdal Saral, son zamanlarda özel sektörün ÇAYKUR’un altında fiyat aldığı hususundaki söylentilere yorum getirerek, yurtdışından (Gürcistan) gelen işçilere çayı toplatan müstahsilin çayı toplatırken kilo karşılığı toplattığını ve bununda çaya zarar verdiğini söyledi.
Çöp çaya önlem alınması gerek..
Erdal Saral çayda verimin düşmemesi için 2,5 ya da 3,5 yaprak toplanmasına ve çöpün karıştırılmamasına dikkat çekerek şöyle konuştu:
“Kilo karşılığı toplayan işçi daha çok gelir elde etmek için normalde 2,5 yaprak ya da 3,5 yaprak toplanması gereken çayı kökleriyle birlikte topluyor. Dolayısıyla çayda bir kere verimlilik düşüyor. İkincisi ise çayın kalitesi gittikçe azalıyor. Bir hesap yapacak olursak, geçen seneye ya da bir evvelki seneye göre bir hayli düşüş var. Burada yüzde 8’lerden yüzde 11’lere çıkan bir çöp olayı var. Bu direk kuru çayın maliyetini de etkiliyor. Eğer müstahsil 2,5 yaprak ya da 3,5 yaprak çayı bahsettiğimiz kökü, çöpü olmayacak şekilde getirse inanıyorum ki hiçbir çay sektörü firması o bahsedilen devlet taban fiyatının altında çay almak için en ufak bir çaba sarf etmez. “
Kuru çaydaki KDV oranı yüzde bire indirilmeli..
Çay Kanunu’na kesinlikle ihtiyaç olduğunu belirten Erdal Saral bu işin takipçisi olduklarını kaçak çayın sektöre büyük darbe vurduğunu hatta kaçak çayı kullanan herhangi bir üreticinin piyasada haksız rekabet ortamı yaratmış olduğunu ifade ederek “Kuru çay fiyatları yine düşüyor. Düşmesi sonucunda da fabrikanın, üreticinin ayakta kalması için bu sefer müstahsilden kendi imalatlarını kendi sisteminin yürüyüşünü sağlamak adına fiyat verip çayı almaya bakıyorlar. Kaçak çayın da böyle olumsuz etkisi kesin var çayın üzerinde. Ayrıca kuru çaydaki yüzde 8 olan KDV oranının yüzde bire indirilmesi gerek. Böylece haksız rekabetin önlenmesinde ve kaçak çayın yurda girişindeki cazibenin ortadan kaldırılmasında önemli bir etken olacaktır” dedi.
İşsizlik deniyor ama bizim aradığımız tarzda işçi yok…
Son olarak ÇAYSİAD tarafından hazırlanan ve tamamen yabancı işçilikle alakalı ‘Yaş Çay Bizim İşimiz Projesi’nin amacına ulaşmadığına da değinen Erdal Saral, “Çünkü bizim aradığımız tarzda iş arayan yok. Onların istediği masa başı işi ve ücreti de gayet dolgun olacak bir iş. Dolayısıyla istediğimiz kişiyi bu yöreden temin edemedik” dedi.