61SAAT HABER SERVİSİ  - Trabzon'da özlenen tablo darbe girişiminin ardından geldi. Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde basın açıklaması yapan AK Parti, CHP, MHP ve SP İl Başkanları ortak bir basın açıklaması ile FTÖ Darbe Girişimini protesto etti. Ortak basın açıklamasınına AK Parti İl Başkanı Haydar Revi, CHP İl Başkanı Turgay Güngör, MHP İl Başkanı Nihat Birinci ve SP İl Başkanı Cevat Kurt katıldı. 

TRABZON EN HIZLI TEPKİYİ VERDİ
Basın açıklamasında ilk olarak konuşan AK Parti İl Başkanı Revi, özetle şu ifadeleri kullandı: "Tarihi bir dönemeçten geçerken, milli birlik ve beraerlik şuuruyla yayın yapan basın mensuplarına öncelikle teşekkür ederiz. FETÖ PYD Mensupları tarafından yapılan darbe girişimine ilk andan itibaren desteklerini açık şekilde veren siyasi parti temsilcilerine ve kıymetli vatandaşlarımıza teşekkür ediyoruz. 
15 Temmuz darbe girişimi sırasında ülke genelinde en hızlı şekilde tepki veren hemşehrilerimiz bizler için ölçü kaynağı oldu. Bugün burada başkanlarımızla toplanma sebebimiz, milli irade ve demokrasi için bugün Trabzon tek yürek olacak, darbeye hayır mesajını verecektir. 
Ülkemizin bekası için her zaman bu tabloyu muhafaza etmek, bizlerin en büyük görevi olmalıdır. Darbe girişimine karşı şehit düşen vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Eline Türk bayrağı alan vatandaşımız kendisini sokakta buluştu, "İrade benim, demokrasi benim, darbeye izin vermem" diyerek tarihe geçti. 
En iyi şekilde demokrasi nöbetlerine devam etmek ve darbe girişimine bulunan hainlere karşı devlet millet el ele gerekli adımları atıyoruz. 
Tankın gücü halkın gücünü yenemedi. Burada eğer basın açıklaması yapıyorsak, bu aziz milletin sayesindedir. İstisnasız her darbe kötüdür. Ancak siyasi tarihimizde hiç bir darbe girişimi 15 Temmuz'da ki kadar kötü ve alçakça olmamıştır. 
bir darbe ki halkına silah çekmiştir, bir darbe ki TBMM'yi gazi meclise bomba yağdırdı. Bugün beraber olmanın dayanışma içinde olmanın ne kadar önem arz ettğini hepimiz biliyoruz." 


HALKIMIZIN DESTEĞİ İLE BAŞARISIZ OLDULAR
CHP İl Başkanı Turgay Güngör ise, Maçka İlçesinde dün gerçekleşenve 3 polisimizin şehit düştüğü terör eylemini kınayarak başladığı konuşmasında,  "Darbe girişimi sonrasında 208 şehit 1491 yaralı olduğu ifade edilmektedir. Ülkemizin saygınlığı açısından darbe girişimi süreci ile ilgili mücadele demokrasimiz adına bu sınırları içinde yürütülmelidir. Darbeciler ve iş birlikçileri yargı önünde hesap vermeliler. Halkımızın büyük desteği sonucunda başarısızlıkla sonuçlanan bu darbe girişimi sonrasında sevginin bir başlangıç olması dileğinde bulunuyoruz. Yaşasın demokratik, Laik Türk devleti, yaşasın parlamenter Türkiye" dedi. 
TRABZON'DA YANLIŞTAN DÖNÜLDÜ
MHP İl Başkanı Nihat Birinci ise, "Darbelerden çok çekmiş, ödemiş bir camianın mensubu olarak darbelerin ne anlama geldiğini, darbelerin Türk toplumunda ne tür yaralar açtığını bilen camianın il başkanıyım. Darbe nereden nasıl ne şekilde gelirse gelsin Türk toplumu olarak karşı durma gibi bir zorunluluğumuz vardır. En son Cuma akşamı Türk milletine suikast düzenlenmeye kalktı. Bu milletin tamamına yapılmak istenilen bir darbedir. Hal böyle olunca darbenin karşısında durduk. Bu kalkışmadan sonra ki süreç, yarınlarda darbe düşünen insanların tekrar bu fikirleri kafalarından atabilmek için millet olarak yekpare olmamız lazım. Gönlümüz şunu arzu ederdi ki iktidar partisi toplumun bütününü kapsayarak, bütün siyasi partileri etrafında toplayarak dünyaya ve Türkiye'ye bu şekilde mesaj versin. Trabzon'da bugün bu yanlıştan dönüldü. Siyasi partiler bir araya geldik. Toplumun bütün katmanlarını yürüyüşe davet edeceğiz. Umut ediyorum ki Trabzon'da düzeltilen bu yanlış Türkiye genelinde düzeltilir. İnşallah bundan sonra butür günleri yaşamayız. Bizim düşmanlarımız boş durmuyor. Her daim bu günleri yaşamamak için uyanık olmamız lazım." dedi. 

BURADAN SİYASETÇİLER DE DERS ÇIKARILMALI
SP İl Başkanı Cevat Kurt, "Konu vatansa gerisi teferruattır. Bu süreçte partilerimizin kimliği ön plana çıkmamalı. Asla siyasi uslup kullanmayı doğru bulmuyorum. Bu manada biz bu milletin paralarıyla alınmış silahları millete doğrultulmasını şiddetle kınıyorum. 
15 Temmuz akşamı hadise olduğunda bilgi bakımından konuşuyorum. Mustafa Kamalak hoca bir kaç arkadaşımızla hem Genelkurmaya gitti... 
Herşeyden önce birliğe ihtiyacımız var. 
Asla bu süreçte biz siyasetçiler, toplumun önünde gezenler birliğimizi beraberliğimizi, zedeleyecek uslüp ve davranıştan kaçınmalıyız. Her sözümüz 80 milyonu kucaklayıcı tarzda olmalı. Asla bu süreçten sonra burada siyasetçiler ders çıkaracaktır. Bu ülkenin 80 milyonu insanınından bir tekini ötekileştirmemeliyiz. Bütün toplum kucaklanmalı. 
Ordu bizim için çok önemlidir. Dünyanın en onurlu en şerefli ordusudur. İçerde 3-5 çetenin yaptığı işi, halkımızın ordumuza bakışı açısından hassas davranmalıyız. Orud bizim için önemlidir. Ordu bizim için şerefli bir kurumdur. Biz siyasetçiler mutlaka buna tedbir almalıyız. Bir başka kurum olan siyasetçiler, itibarlı davranmalıyız. Biz siyasetçiler herkesten önce halkımızndan önce birkliğe beraberliği, sözde değil özde vurgulamalarla inşallah mücadele etmeliyiz" diye konuştu. 
TECRÜBE EDEREK ORTAYA ÇIKIYOR
Revi, daha önce neden bu şekilde birlik olunmadığı şeklinde gelen soruya ise, "Burada ki basın açıklamasında kendi açıklamalarımızı yaptık. Akşam ortak metin açıklaması yapacak. Siyaset kurumunu değer kazandırmamız gerekiyor. Maalesef, siyasi partilerimiz toplum nezdinde biraz daha dikkat çekiyor. Böyle konulurda birlikte olmamız, diğer zamanlarda birlikte olmadığımız anlamına gelmez. İstisnai konu. Diğer zamanlarda görüşüyoruz. Bazen de eksik konularda bir birimizi uyarmaya çalışıyoruz. Zaman zaman basın mensuplaır da değerlendirmeler istiyor orada paylaşıyoruz. 
Çok konuşulan sorulan bir soru bize. Baze şeyleri tecrübe ederek ortaya çıkıyor. Onu da bu şekilde ifade etmek istiyorum." şeklinde yanıt verdi.