61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon’da bugün saat 10:35 sıralarında deprem meydana geldi.

AFAD’ın yayınladığı rapora göre Ortahisar İlçesinde meydana gelen 1.4 büyüklüğendeki depremin Düzyurt, Gölçayır, Subaşı, Gözalan ve Kutlugün Mahallelerinde hissedildiği kaydedildi.


Saat 10:35 sıralarında yaşanan 1.4 büyüklüğünde ki depremin, 7 km derinlikte meydana geldiği belirtiliyor. 



KARADENİZ'İN DEPREMSELLİĞİ DÜŞÜK SEVİYEDE
Trabzon’un da içinde yer aldığı Karadeniz Bölgesi hatırlanacağı üzere düşük depremselliğe sahip… AFAD’ın yayınladığı verilerde, “Karadeniz’ in depremselliği oldukça düşük ve kabuksaldır. Sıkışma tektoniğinin oldukça belirgin olduğu kuzeydoğu kıyıda bindirme mekanizmasına sahip depremler oluşmaktadır. Güney kıyı ise neredeyse tamamen asismik olup bir pasif kıyı olarak tanımlanabilir. Güneyden kuzeye olan tüm sıkışma gerilmesi, KAF’ ın geniş çaplı sismik aktivitesi tarafından boşaltılır. 

Sonuçta oluşan gerilme alanı, Karadeniz’ in bir sıkışma çöküntüsü olduğu ve Kafkas kıtasal kabuğunun Karadeniz’ in okyanusal kabuğuna bindirme yaptığı yönündeki görüşle oldukça uyumludur. Deprem odak mekanizmalarının ve atım vektörlerinin incelenmesi Doğu Anadolu ve Büyük Kafkaslar’ ın deformasyon şeklindeki temel farklılığı ortaya koymaktadır. Büyük Kafkaslar’ da odak mekanizmaları bindirme tipindedir. Büyük Kafkaslar’ daki sıkışma, güney yamacındaki bindirmeler sistemi ile açıklanır. Kafkaslar’ daki tüm depremler kabuksaldır ve deprem odaklarının büyük çoğunluğu 20 km seviyesine toplanmışlardır” ifadelerine yer verildi.