61SAAT HABER SERVİSİ - SERKAN KILINÇ -  Trabzon İli Fındık Üreticileri Derneği, Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası, Trabzon Muhtarlar Federasyonu, Ortahisar Muhtarlar Derneği, Türkiye Emekliler Derneği Trabzon Şubesi fındık fiyatlarıyla ilgili Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde ortaklaşa bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya katılanlar adına basın metnini okuyan Trabzon İli Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı İsmail Albayrak, Doğu Karadeniz fındığının lezzeti ve damak tadının dünyanın hiçbir ülkesinde olmadığını belirterek, “Dünya’da  örneği  olmayan,  üretime hiç bir yararı  olmadığı anlaşılan “doğrudan  gelir desteği” adı altında  tedarikçilerin alkışladığı bu uygulama  (açıkçası üzerinde fındık tarlası yazılı  tapunu getir her dönümüne  170 TL paranı al   uygulaması artık çökmüştür.)Bu uygulamayı kendi çıkarlarına kullanan tedarikçilerin de   şimdi karşı çıktıklarını biliyoruz” dedi. 

FINDIK ELDEN GİDİYOR YAYGARASI
Albayrak, “Geçtiğimiz  günlerde, fındıkta  “Küllenme Hastalığı” toplantısı yaparak, fındık elden gidiyor  yaygarası  yapanların, fındıkta  yaşanan  sömürüyü  örtmekten başka hiç bir anlam taşımadığını da  görüyoruz” ifadeleriyle konuşmasına devam ederken, “Ülkemizin en büyük kamu  kurumlarından biri olan ve her İl ve İlçemizde  seçkin  uzmanları  olan  Tarım  Müdürlükleri’nin  görev   ve  yetki  alanına  giren  bir  konuda, hiçbir  yetkisi ve görevi  olmayanların, kendilerini  görevli  saymalarına ne anlam verilir. Prof. ünvanlı Bilim adamlarımız bilmiyorlar mı? 
Çalışmasının karşılığını alamayan üretici, nasıl imar edecek bahçesini? Üretici emeğinin karşılığını alsın, bahçesini imar  eder ve hiç bir  olumsuzluğa  müsaade etmez. Bu  gerçeği  bilmiyorlar mı ? Bilim adamlarımız biliyorlar, işin can alıcı  yerini  görmezden  geliyorlar,  sömürüye  karşı tavır koymak, kimsenin  işine  gelmiyor, kimse  gerçeği  dillendirmiyor, Trabzon Ticaret  Borsası, önce  geçen  yıl ne kadar  emanete fındık aldı? bu yıl ne  kadar  emanet aldı? kaç TL ödendi? açıklasınlar, 10 günde 15 TL’ye tırmanan fiyatların, ihracat sezonu açılışı ismi altında yapılan toplantıda neden 11.90 TL, olarak ilan ettiler. Açıklasınlar da  Kamu oyu öğrensin” diye konuştu. 

FINDIK TANITIM GRUBU BAŞKAN YARDIMCISINA CEVAP
 Fındık Tanıtım Grubuna da cevap veren Albayrak, “Fındık tanıtım gurubu başkan yardımcısı, yaptığı açıklamada, geçen yıl 60 bin ton dış  bağlantı  yaptıklarını, “Üretici  pazara  fındık indirmediği  için, bu satışı gerçekleştiremediklerini “ açıklıyor. Oysa biz üreticiler fındık fiyatını 14.00 TL den 7.00 TL ye düşürdüğünüz için, fındığımızı pazara indirmedik. Gerçek budur.  Bu gerçeği fındık tanıtım gurubu  bildiği halde, fındığı yok pahasına alabilmek için  açıkça üreticiyi suçlamaktadır. Kasım 2016 ayında  olduğumuzu unutup, hala rekolte tartışmasına devam etmek, utanç verici bir durumdur. Bu yıl fındık yok  denecek  kadar  az  üretim  olmasına  karşın, Tarım İl Müdürlükleri’nin de hala rekolte revize işi ile uğraşması, sorunun çok uzağında olduklarının kanıtıdır” dedi. 

BALYOZ GİBİ ALIMLARA MÜDAHALE EDEREK… 
Gürcistan, Azerbaycan, Şili, Amerika’da üretilen fındığın “Büyük üretim alanı” olarak lanse edilmesine de cevap veren Albayrak, bu durumun fındık tedarikçileri ve spekülatörleri tarafından tekrarlanan bir yalan olduğunu kaydetti. Albayrak, “Dünya’da  ve Ülkemizde  fındık  rekoltesinin  özellikle de Ülkemizde  400  bin  ton  civarındaki  rekolte 14 - 15 TL, civarında  bir fındık fiyatını  ortaya  çıkarmaktadır. Tekelleşen alıcı, üreticinin  üzerinde bir balyoz gibi alımlara müdahale  ederek fiyatların düşmesine neden olmuştur ve olmaktadır. İktidar  bu duruma  seyirci  kalmamalı, tekelci  tüccarın  fabrikatörün  tedarikçinin  yanında yer almamalıdır. Milli  Ekonominin  temeli  olan  çiftçinin, üreticinin  mağdur  olmasını  önlemeli, acilen  piyasaya  müdahale  etmeye  yönelik bir alım politikası belirleyerek, fındık üreticisinin mağduriyetini önlemelidir” ifadelerini kullandı. 

FINDIK SEKTÖRÜ YABANCININ ELİNDE, ULUSAL FINDIK KONSEYİ NEREDE ? 
Fındık sektörünün yabancıların elinde olduğunu belirten Albayrak, konuşmasına şu şekilde devam etti: “Fiskobirlik’in  devre  dışı  bırakıldığı günlerde, büyük propagandalarla kurulan, yerel ve genel basında  geniş yer verilen, fındık üreticisinin  kurtarıcısı  olarak  propagandası  yapılan,  Ulusal Fındık Konseyi, bu güne kadar nasıl bir çalışmayı hayata geçirdi ki;  Dünya Lideri  fındığımızın  kaderi bu konsey sayesinde  bir yabancı  şirketin kontrolü altına girdi. Yaşananlar  gösterdi ki, ulusal kelimesi kitleleri uyutmak için seçilmiştir. 

TİCARET BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI
Fındık  sektöründe tekelleşen bir yapının fiyatlarla oynayarak üreticiyi ezmesini dile getirerek, Türkiye Büyük Millet Meclisimizde Giresun milletvekili Sabri Öztürk ile  Bülent Bektaşoğlu’nun yetkililerden acilen önlem almasını istemeleri olumlu bir tutumdur. Biz Fındık Üreticileri olarak açık, net tartışmasız  olarak görüyoruz  ki bu önlem aşağıda açıkladığımız gibidir.
Acilen ticaret bakanlığımız Fiskobirlik’e müdahale  alımı yaptırarak,  üreticinin  ürününe sahip çıkmasını sağlamalıdır. böylece  Fiskobirlik, tedarikçilerin  peşinden  sürüklenen bir kurum  olmaktan  çıkarılır ve üreticilerimizin de mağduriyeti giderilmiş olur” 

FİSKOBİRLİĞE ÇAĞRI
Fiskobirlik’e de çağrıda bulunan Albayrak, “Kesinleşmiş Yargı kararlarına karşın, Fiskobirlik olarak 2006 ürün bedellerini bu güne dek ödemediniz, 11  yıldan beri  hak, Hukuk  tanımaz  tutumunuz  sorgulanıp, er geç bir gün hesap vermek zorunda kalacağınız günler gelecektir.      

TÜRKİYE TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİNE ÇAĞRI
Fındık Üreticisi olan ortaklarınızın ürününü almak  için başlatmış olduğunuz  ön hazırlık çalışmalarınızı biliyoruz. Ancak Yıllık Dört bin TL, verdiğiniz Üreticiyi güçlendirme kredisine 950 TL, faiz   aldınız. % 22 ye gelen bu oran  güçlendirme  kredisi değil, tefeciliktir. Bu durumdan  vazgeçin, Fındık ortaklarının  kolundan tutun, yıllık 3  milyar dolar civarında  olan üretimden pay alın, Üreticiyi de tedarikçinin sömürüsünden kurtarın. Bu mümkündür” dedi. 

FINDIK ÜRETİCİSİNE ÇAĞRI
Üreticilere de çağrıda bulunan Albayrak, “Yılda 3 milyar dolar civarındaki üretimden hak ettiği payı alamayan, son iki yıldır fiyat oyunlarına karşı direnen, ürününe ve emeğine sahip çıkan üreticilerimize teşekkür  ederiz.  Gelin Derneğimiz çatısı altında daha da çoğalalım, Üretim ve pazarlama da söz ve karar sahibi olalım. Yaşadığımız olumsuzluklardan kurtulalım, gelecek kuşaklara da örnek olalım. Gerçek güç örgütlü  güçtür” diye konuştu.