Trabzon Kültür ve Turizm İl Müdürü Ali Ayvazoğlu, Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ersen Veda Küçük ile Trabzon’da ki üst düzey otellerin Genel Müdürlerinin katıldığı iftar yemeğinde, ilk olarak katılımcılar kendilerini tanıttı ardından ise Trabzon turizmi üzerine görüşler belirtildi. 

SUUDİ ARABİSTAN’DA PROBLEM VAR
Radisson Otel Genel Müdürü Mehmet Keser, “Suudi Arabistan’da problem var.  4 Bakanımız var. Bizim yapabileceğimiz ilk etapta Suudi Arabistan ile ilişkiler kötü durumunda. Rezervasyon düşmüyor. Yavaş yavaş başlıyor ama yeterli değil. Bir an önce o durumun düzeltilmesi gerekiyor. Bizim yapmamız gereken önemli şeyler var. Bilet fiyatları.. Yeni destinasyonlar araştırma içinde devam ediyoruz. Yapılacak bayağı iş var. Apart ve sağda solda yapılan kaçak noktalar var onların da kontrol altına alınması gerekiyor” dedi. 

HERKESİN KORKTUĞU ŞEYİ YAŞAMAK ÜZEREYİZ
TÜROYD Bölge Temsilcisi ve Novotel Genel Müdürü Tuncay Beyaz, “Trabzon olarak  senedir herkesin konuştuğu şeyi bugünlerde yaşamak üzereyiz. Negatifte değilim ama bir gerçek var ki tam önümüzde. Bir çok kurum işletme, gerçekten elinden geleni yapıyor. Bunlar ön görülüyordu. Bir çok aksiyon alındı alınmaya devam ediyor. Acaba biz 1,5 – 2 sene önce aldığımız aksiyonları sorgulamamız lazım. Eğer bugün problem karşımızda duruyorsa o zaman nerede hata yaptık diye sorgulamak lazım. 
İşimiz gücümüz turizm. Turizmde aslında yeni öğreniyoruz. Antalya gibi tecrübemizde yok. Topu topu 7 – 8 sene.. Bu kadar işletme geldi. Tecrübe bu, Pazar bu. Bundan  1 sene sonra kim ne yapacak bilmiyorum. Şuanda bir çok işletme sıkıntılı süreçte.. 
Kendi işletmem için konuşmuyorum, genel konuşuyorum. Bireysel olarak değil, gerçekten yapıcı bir durum gerçekleştirmek lazım” dedi. 

10 YIL ÖNCE RUSLAR VARDI, ŞİMDİ KÖRFEZ.. TRABZON BOŞ KALMAZ
Zorlu Otel Genel Müdürü Ali Şahin, “Trabzon’da turizm bir şekilde yıllardır var oldu. 80’li yıllarda bu şehir dünya turizmine hizmet eden bir şehirdi. 10 yıl önce Ruslara bugün körfez turizmine. Yarın boş kalacak diye kimse endişe etmesin. Çalışanların memnuniyetini sağlayamazsak, misafirin verimini sağlayamayız. Bölgemizde yeniden baştan aşağı denetim mekanizması oluşturulmalı. Denetimler, işletmelerin denetimi, sertifikasyon kesinlikle sağlanmalı. 
Trabzon’da ve bölgemizde müthiş destinasyon var. Karadeniz’i bir bütün olarak pazarlamalıyız. Ülkemizin Güney Doğu diye bir sorunu yoktu. Turlar Trabzon’dan başlayıp Diyarbakır’da bitiyordu. Her milletten insanlar görüyorduk. Bugün sadece Ortadoğu’dan insanları görüyoruz. Bunun olması lazım. Bu olamıyorsa bizim Karadeniz’i birlikte pazarlamanın yollarını aramalıyız. Devletin de böyle bir çalışması var. 

YATIRIMLAR SUUDİLERE GÜVENEREK Mİ YAPILDI?
Suudi Arabistan konusu var. Biz bu şehri yok etmek için her türlü çabayı gösteriyoruz. Suudi Arabistan’da ki insanlar gelmezse bu yatırımlar bunlara güvenerek mi yapıldı. Arkadaşlar burası turizm şehri. Araplar gelmezse öleceğiz demek bize yakışmaz. Gelirse standartlarımız koruyarak hizmet ederiz. ” ifadelerini kullandı. 

TRABZON’DA 36 BİN BELGELİ, BİR O KADAR DA BELGESİZ YATAK KAPASİTESİ VAR
Şahin, “Trabzon’da Belgeli 36 bin yatak kapasitesi var. Belgesizde onun kadar..  Trabzon’da 5 yıldır 6 yıldır işleyen resmi olmayan yerler var. Adam çalışıyor. Devlet gidecek bundan kayıt altına alacak. Bir araya gece 24:00 gidip denetim yapıyorlar. Gece 24:00’de gidilir mi? Üniformalı Zabıta ile denetim yapılıyor” diye konuştu. 

TRABZON’DA BİR BAKIYORSUNUZ ŞEYCİ OLUYORSUNUZ.. 
TÜRSAB Doğu Karadeniz Doğu Karadeniz Bölge Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Volkan Kantarcı, “Turizm herkes konuşuyor. Ben 46 yaşındayım. Yeni yeni turizmci demeye başladım. Bölgemizde de donanımlı acenteler var. Ama biz bölge olarak turizmin tam adını koyabilmiş değiliz. Hasbel kader turizmci çıkıp şu kiliseyi restore etseler demek isteseler, bir bakıyorsunuz siyasilerden yerel gazetelerden bir şeyci oluyorsunuz. Ayasofya Cami ile ilgili cami karşıtı olduk. Yeşil Yolla ile ilgili ilk planı çizenler bu projeyi çizin kağıt üzerinde konulup Trabzon’a Rize gönderdiklerinde olmaz dediğimizde Yeşil Yol karşıtı olduk. 
Nüfus Gürcistan’da 4,5 milyon giden turist sayısı 8 milyon. Son 5 yılda 10 yılda yaptıkları katedrali gösteriyorlar” dedi. 

TRABZONSPOR’UN İÇİNDE BULUNACAĞI TURNUVA
Hilton Oteli Oykan Gülen, “Trabzonspor’un içinde Suud, Katar takımlarının olduğu Trabzon’da bir turnuva yapılabilirdi.  Riyad Büyükelçiğini aradım ulaşamadım. Bunun için resmi ağızdan belge açıklanması lazım. Orta Doğu diyoruz ama kötü bir şey değil. Süreç vardır o sürecin içinde gerekli olan orada geliri sağlarız devam ederiz. Kafa patlatan grup ya da biriyim. Uzakdoğu ile akalı klasik konuşup İstanbul turu yaptıran bir iki tur yaptık. Singapur ve Malezya’dan.. 

SÜMELA’NIN AÇILIŞINA BAKAN NEDEN GELMİYOR?
Şuanda ülkeler yarışıyor. Ülkeler içinde şehirler yarışıyor. Şehirler içinde destinasyonlar yarışıyor. Sinema Platformu.. Türkiye’nin Kıvanç Tatlutuğ ile Arabistan’ın Beren Saati.. 
Bunun için yatırımcı açık..
Sümela’nın açılışına bakan nasıl gelmiyor. Kapadokya’da, bir şey olsa gelir. Trabzon ayrı bir şey. Bakan gelse, belki Cumhurbaşkanı neden gelmiyor deriz..” diye konuştu. 
Uzun bir süredir yurt dışında çalışan Hilton Otellerinden Yüksel Mutlu, “Burada gördüğüm şey çok farklı. Ne İstanbul’a ne de dünya da ki diğer şehirlere benziyor. Masanın etrafında ki insanlar dünyada ki farklılıkları bir araya getiriyor. Ben sizin tecrübelerinize ve güzel Trabzon’a inanıyorum. Buranın uluslararası destinasyona olacağına inanıyorum. Bunu yapacak insanlar Vali veya devlet adamları değil. Biziz. Suudi, Çin önemli değil destinasyonu yaratmak gerekiyor. Onu buraya getirmek için neden sorusuna çalışmamız gerekiyor. Biz buna inanıyorsak, etrafımızda ki bütün Trabzon ve bütün Türkiye buna inanır” dedi. 

TRABZON’DA YABANCI TURİST SAYISI 20 KAT ARTTI
Trabzon Turizm İl Müdürü Ali Ayvazoğlu, “Son 10 yılda, yerli turist sayısı 4 kat, yabancı açısından 20 kat, toplamda 5 kat büyümüz. Nasıl bir gelişim göstermiş aslında muhteşem bir gelişim göstermiş. 
90’lı yılların başında Rus sınır kapısının açıldığında, ardından İsrail ve onun ardından Arap akını ile birlikte Trabzon fırsatları hazır olduğu için değerlendiren bir şehir. Biz hazırız. Bu yapıyı çeken ve alan cazibe merkezi. Dün böyleydi, yarın da böyle olacak. 
Trabzon’un Merkez seçildiği Zonguldak’tan Artvin’e kadar merkezi kabul ediliyor. 
Trabzon’da tanıtıma ihtiyaç vardı. Bunda da çok büyük ivme kazandık. 
Arapların ve körfez ülkelerinin Türkiye’ye olan diyalogları.. 
2018’de 3 milyon 840 bin kişi sadece körfez ülkelerinden ülkemize ziyarette bulunmuş. Özellikle İstanbul, ardından Bursa, Yalova ve Trabzon.. Bunun yüzde 50’si Suudi Arabistanlı.. 
Bize düşen turistin milliyeti değil, memnuniyetidir esas olan. 
Biz kalite memnuniyeti esas alarak bir takım şeyleri yönetmeye kalkarsak bir noktalara geleceğizdir.. 

TRABZON’DA İLK 4 AYDA, TURİST SAYISI GEÇEN YILA GÖRE ARTTI MI?
İlk 4 ay gelen ziyaretçilerin büyük bölümü Avrupa’dan.. ABD’den 2 bin ziyaretçi, Fransa’dan, İngiltere, Hollanda’dan şehrimize gelen binlerin üzerinde insanlar var. Trabzon, turizmden dolayı Avrupa’da bilinen bir şehir değil ki.. Tarihte söz söylemiş, ticaret şehri olmamızdan dolayı zaten biliniyoruz. 
Geçen yıla oranla Ocak’ta yüzde 42, Şubat’ta 40, Martta yüzde 17, Nisan’da yüzde 7 düşüş ve Mayıs ve Haziran ayıyla beraber tekrar yukarı çıkacağız. 

TRABZON’DA KONAKLAMA SAYISI ARTTI
Konaklamadan kazanıyoruz. Yabancı turistin konaklama günü 4’ken 6’ya çıktı. Yerli turistin 1,5’ken, 2’ye çıktı.  Konaklamayı arttıracak.. Geçen yıl konaklama 4 milyonun üzerindeydi. Turizm işletme ve yatırım belgeli tesis 97 tane. 12 bin 830 yatak kapasitesi var. Belediye belgeliler de dahil 36 binin üzerinde yatacağımız var.

ZONGULDAK’TAN ARTVİN'E KADAR TOPLAMINDAN TRABZON’DA DAHA FAZLA OTEL VAR
Şehre gelen 10 milyondan fazla turist var, 4 milyonun üzerinde geceleme var. 2 milyonun üzerinde yabancı turistin konaklaması var.  
146 acente sayısı, 19 tane de sırada bekleyen.. 
Zonguldak’tan Artvin’e kadar toplamından daha fazla otel ve acente sayısına daha sahip şehir. Onun için merkeziz, onun için Trabzon merkez olarak kabul ediliyor, onun için turizm planlaması yapılıyor. 

GEÇEN YIL 5’Dİ BU YIL 8 HAVAYOLU ŞİRKETİNE ÇIKTI
Geçen yıl 5 tane hava yolu şirketi Trabzon’a direkt sefer yaparken bu sene 8’e çıktı. Ay sonu itibariyle başlıyor, Ekim’in sonuna kadar” dedi.