61SAAT HABER SERVİSİ - 
İtirazların görüşülmesi öncesinde söz alan Ortahisar Belediye Meclisi CHP’li üyesi Cüneyt Zorlu, dikkat çeken ifadeler kullandı. 


Zorlu, “Yasa gereği aslında büyükşehir kurulunca yapılması gerekiyor. Yapılmadı, 7 yıl geçti ve bitince de sanıyorum 8. yılı bulacak. Plana 742 tane itiraz var ki bunlar haberi olanlar. Haberi olmayanları da önümüdeki süreçte göreceğiz. 

Plana yapılan itirazlar arasında mantık olarak hepsini reddetmemiz gerekiyor. Eğer planı uygulayacaksak. 


BÜTÜN PARSELLERİN İMAR PARSELİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ LAZIM
Ancak plan onayı sonrası İmar Uygulaması yaparak bütün parsellerin, İmar Parseline dönüştürülmesi gerekiyor. İmar Parselleri oluşturulmadan, inşaat ruhsatı da vermemiz gerekiyor. İmar Parselleri oluşturacak olursak, bütün parsellerde İmar Planı gereği yüzde 45 Düzenleme, Ortaklık Payı alınarak mağduriyet ve arsa rantı herkese paylaştırılması lazım. 
Yani burada bugün ‘Evet’ dediklerimiz ranttan faydalanacak ama “Hayır” dediklerimiz veya haberi olmayanlar ve diğerleri bu ranttan faydalanamayacaklar. 

18 UYGULAMASININ ACİLEN YAPILMASI LAZIM

Yapılaşmanın tamamen bittiği yerde olmaz ama yeni plana işlenen ve itiraz uygulaması olan bölgelerde 18 uygulamasının acilen yapılması gerekiyor. 
Bunu kamuoyuna duyurmak istiyorum. Çünkü bende red oyu veya kabul oyu vererek bu sorumluluğun altına girdim. Vicdanen rahatsızlık duyuyorum. 
Sizden 18 uygulamalarının tamamının ne zaman ihale edilerek halkın bundan faydalanacağını ki bunun en kısa zamanda olması gerektiğini belirtiyorum. Sayın Başkanın bu sözü buradan halka vermesi gerekiyor” diye konuştu. 

GELİŞME BÖLGELERİNDE İMAR PLANI VERİLEMİYOR
Konuyla ilgili konuşan AK Partili Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı Faruk Kanca, “plan notları gereği, Gelişme Bölgelerinde 18. madde uygulaması yapılmadan imar durumu verilemiyor. Biz planları kesinleştirdikten sonra vatandaş gelip Gelişme Bölgelerinde imar durumu verilemiyor. Neden 18. maddenin uygulanması lazım. Nitelikli parsellerin üretilmesi lazım. Buna da hemen başlanıyor. Zaten altlık çalışması yapıldı. İhale konusunda da çalışmalar yapılıyor” dedi. 

18. MADDE UYGULAMA İHALESİNE ÇIKACAĞIZ
19. Mustafa 18. madde gerçekten belediyelerin en çok zorlandıkları ama mutlak yapmaları gereken bir uygulama. Adalet sağlama bakımından. Bu konuyla ilgili biz alt bölgelere ayırma dediğimiz hadise var. Onunla ilgili ciddi anlamda çalışma yaptık. Başkanımızda bilgilendireceğiz. Ondan sonra bu süreçle ilgili bizim Doğu Bölgesinin planı kesinleşti. Doğu bölgesinden önceki beraber alt bölgeleri belirleme ihalesine çıkacağız. Bu netleştikten sonra 18. madde uygulama ihalesine çıkacağız. En kısa süre diyorum. Tam netleşmesi bakımından belki önümüzdeki mecliste tarih verebiliriz. Ancak en kısa sürede başlamak durumundayız. Zira biz insanların büyük bölümüne imar durumu veremiyoruz. Vatandaşların bu konuda ki hassasiyetini biliyoruz” diye konuştu.