61SAAT HABER SERVİSİ - 
Mektupta şahsının ve yakınlarının yaklaşık 10 gündür Koronavirüs ile mücadele ettiğini kaydeden Diş Hekimi Akbulut, “Bu süreçte edindiğimiz tecrübeler şunu gösteriyor ki insanları hastalık değil; tedbirsizliğin yanında yanlış uygulamalar ve yanlış prosedürler de öldürüyor” ifadelerini kullandı. 

SIRASIYLA BİR DİZİ İHMAL
Diş Hekimi Akbulut, mektubunda ilk olarak sekreterinin virüse yakalandığını ancak hastaneye yatışı yapılmadığını kendi imkanlarıyla evine gönderilmek istendiğini ifade etti. Sekreterenin ısrarı sonrasında özel hastaneye yatışı yapıldığına dikkat çeken Akbulut, kendisinin de 4 kez yaptırdığı testlerin negatif çıktığını ancak yine ısrarları sonrasında özel bir hastanede çektirdiği tomografi sonucunda Akciğer tutulumu yaşadığının ortaya çıktığını yazdı. Bununun üzerine yine özel bir hastanede 3 haftadır tedavi gördüğünü ifade eden Akbulut, kız kardeşinin de mutasyonlu virüse yakalanmasına rağmen yaşadıkları apartmanın yine kendi ısrarları sonrasında ancak 3. günde karantinaya alındığını kaydetti. 

Sağlık İl Müdürlüğüne yazdığı mektupta sırasıyla sekreteri, kendisi, kardeşi, amcasının teşhis ve tedavi sürecinde yaşadıkları olumsuzlukları paylaşan Akbulut, ilk olarak sekreteri Dilek Mumcu’nin Covid 19 belirtileri gösterdiğine dikkat çekti. 

HASTA KÖTÜ DURUMDA OLMASINA RAĞMEN EVİNE GÖNDERİLMEK İSTENDİ

Akbulut, “İlk olarak sekreterim Dilek Mumcu Covid-19 belirtileri gösterdi. Epilepsi hastası olan Mumcu, yemek yiyememe ve istifra şikayetleriyle Haçkalı Baba Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Hasta çok kötü durumda olmasına karşın muayenesinin ardından kendi imkanlarıyla evine gönderilmek istendi. Israrı üzerine farklı bir özel hastaneye ambulansla ulaştırılan Mumcu, yatış işlemleri yapılarak tedavi altına alındı.  

10 GÜN SONUNDA NUMUNE ALIM SÜRECİNDE…
 
Haçkalı Baba Devlet Hastanesi’nin hiçbir şekilde sorumluluk almak istememesi, doktorların klinik durumu kötü de olsa hastayı yatırma yoluna gitmemesi, hastaların daha da kötüleşmesine sebep olmaktadır. Mumcu.’nun on günün sonunda numune alım sürecinde maruz kaldığı muamele de bir başka dikkate değer meseledir. Yetişmiş personel eksikliği ve denetimsizlik nedeniyle tam dört kez tekrarlanan numune alım aşaması, hastanın süreci en az travmayla geçirmesi gerekliliğinin önemsenmediğini göstermektedir” ifadelerini kullandı. 

EKLEM AĞRILARI NEDENİYLE TEST YAPTIRDI ANCAK NEGATİ
F
Sekreterinin durumunu göz önünde bulundurarak kendisinin de yaşadığı şiddetli ekrem ağrıları sonrası hastane giderek test yaptırmak istediğini mektubunda ifade eden Akbulut, “Sekreterimin durumunu ve eklem ağrılarımı göz önüne bulundurarak ben de Haçkalı Baba Devlet Hastanesi’ne giderek test yaptırdım. Bu süreçte yaptırdığım dört testin de sonucu negatif çıktı, ancak hem şikayetlerimin devam etmesi hem de hastalarıma karşı sorumluluğum nedenleriyle durumumun netleşmesi için filyasyon ekibinden tomografi talebinde bulundum. 

ISRARLARIM NETCİSENDİ KABUL ETTİ

Filyasyon ekibi konunun karar merciinin kendileri olmadığını durumu Sağlık Bakanlığı ile ilgili kurumlara iletmemiz gerektiğini söyledi. Bu süre zarfında, SABİM, İlçe Sağlık Müdürülüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü’ndeki yetkililere telefon ile ulaşmaya çalışarak durumumu anlattım. Ancak bu kurumlardaki yetkililerin kesin olarak reddettiği talebimi 7M Hastanesi’nde muayene olduğum doktor ısrarlarım neticesinde kabul etti” ifadelerini kullandı. 

TOMOGRAFİDE AKCİĞER TUTULUMU

Israrları sonrasında yapılan tomografide akciğer tutulumu görüldüğüne dikkat çeken Akbulut, “Tomografi sonuçlarında akciğerde tutulum görüldü. Bunun üzerine gün geçtikçe ağırlaşan durumum nedeniyle tedavime Trabzon İmperial Hastanesi’nde devam etme kararı aldım. Dr. Havva Aydın’ın insani ve profesyonel yaklaşımı ile bir haftadır bu hastanede tedavi görmekteyim. 

İNSANİ BİR AÇIKLAMASI OLMALI

Test sonucu negatif çıktığı hâlde belirti gösteren, klinik durumu kötü olan hastalara tomografi çekilmesinin neden bu kadar zor olduğunun “insani” bir açıklaması olmalıdır. Sürecin bu şekilde yürütülmesi enfeksiyonun ilerlemesine sebep olmuş, hayatlarımız risk altında kalmıştır.  Dilek Mumcu ve şahsım adına şikâyette bulunduğum SABİM ise konunun tamamen doktor inisiyatifinde olduğunu söyleyerek yapıcı bir düzenleme önerisinde bulunmamıştır” dedi. 

KARDEŞİNDE MUTASYONLU VİRÜS
Bir diğer şikayetinin kardeşiyle ilgili olduğunu ifade eden Akbulut, “Üçüncü şikâyetim kardeşim Kübra Akbulut’un hastalık süreciyle alakalıdır. Test sonuçlarına göre Kübra Akbulut, mutasyonlu Covid-19 ile enfekte olmuştur. Kardeşim, 10 günlük tedavi sürecinde Aile Hekimi M.E.Ş. tarafından birisi reçete bilgisi olmak üzere sadece 2 kere aranmıştır. 

BİR GECEDE MUTASYONLU VİRÜS TAŞIDIĞI BİLGİSİ VERİLDİ
Akçaabat’ta yaşadığı apartman ile ilgili bir önlem alınmadı. Buna karşın kardeşimle sekiz gün önce temas eden, bu süreçte yaptırdıkları testlerin sonuçları negatif çıkan, Akçaabat’ta değil Düzköy’de ikamet eden anne ve babamıza bir gece yarısı sağlık ekipleri ve jandarma tarafından kızlarının mutasyonlu virüs taşıdığı konusunda bilgi verildi” diye konuştu. 

ISRARLARI SONRASI ANCAK 3. GÜN KARANTİNAYA ALINDI

Akbulut, mektubuna şu şekilde devam etti: 
“Bu durum üzerine ilgili kurumu arayarak ikamet ettiğimiz lokasyon hakkında bilgi vererek bu lokasyonun ivedilikle karantina altına alınması gerektiğini ifade ettik. Bu talebimizden sonra hastalık sürecimizin 3.günü akşamı güvenlik birimleri ile apartmanımız ancak karantinaya alınabilmiştir. Hastanın kişisel verilerinin kontrolsüzce paylaşılması ve hasta ile ilgili gerekli takiplerin layıkıyla yapılmaması konularında SABİM’e bildirdiğim ikinci şikâyetimin de yanıtsız kalması, ülkemde uygulanan sağlık prosedürlerinin tutarlılığı hususunda beni bir kez daha şüpheye sevk etti.    

AMCASI VE EŞİ DE RAHATSIZLANDI YİNE EVİNE GÖNDERİLDİ
Son olarak Kübra Akbulut ile aynı apartmanda yaşayan ve kalp rahatsızlığı olan amcam Mustafa Akbulut rahatsızlandı. Klinik durumu kötü olan Mustafa Akbulut ve eşi Gülsen Akbulut Haçkalı Baba Devlet Hastanesi’nde kan tahlili yaptırdılar. Akciğer tutulumu görülen,  CRP değeri 57.8 olan Mustafa Akbulut ile CRP değeri 0.48 olan eşine aynı ilaçlar verildi ve eşiyle birlikte Mustafa Akbulut da evine gönderildi. Ardından durumu kötüye giden amcam özel bir hastanede tedavi altına alındı. Bu konuda akıllara gelen ilk soru şu olmalıdır: Böyle bir durumda ekonomik durumu iyi olmayan hastaların alternatifi ne olabilir?” 

HASTANEDEN VE AİLE HEKİMİNDEN ŞİKAYETÇİ OLDU… 
Şahsı ve yakınları adına Haçkalı Baba Devlet Hastanesi ve yönetimi ile aile hekiminden şikayetçi olduğunu kaydeden Akbulut, uyguladıkları yanlış, eksik ve ya da tutarsız prosedürlerin iyileşme sürecini uzattığını kaydetti. 
Akbulut, “Şahsım ve yakınlarım adına Haçkalı Baba Devlet Hastanesi’nden ve yönetiminden, aile hekiminden şikâyetçiyim. Uyguladıkları yanlış, eksik ya da tutarsız prosedürler nedeniyle iyileşme sürecimiz uzamıştır. Hastalarla muhatap olmayan, onlardan kaçan, hastanın durumu ne kadar kötü olursa olsun inisiyatif alarak alternatif teşhis yoluna gitmeyen sağlık çalışanları şüphesiz ki ilçemizde vaka sayısının bu kadar yüksek olmasının en önemli nedenlerinden biridir. 

ISRAR ETMESE, HASTALARINA BİLE BULAŞTIRABİLİRDİ.
Eğer tomografi talebimde ısrar etmeseydim, izolasyonu tercih etmeyip hekim olarak gerekli önlemleri almasaydım geç iyileşecek, belki de iyileşemeyecek, üstelik hastalarımın sağlığını da riske atmış olacaktım. İnsan hayatı, ölünce değer kazanmamalı. 
SABİM, hiçbir şikâyetim için yapıcı çözümler sunmamıştır. İlçe Sağlık Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğü ise herhangi bir yaptırımda bulunamayacaklarını, dilekçe yazmam gerektiğini tarafıma iletmiştir. Yazacağım dilekçenin ilgili yerlere ulaşabileceğini düşünmediğim için tecrübelerimi bu yazıyla paylaşmak istedim. Yazımın, salgınla mücadele sürecinde hasta yararına değişiklikler yapılmasına vesile olmasını temenni ederim” dedi. 

HASTALARINA BULAŞMADI

Diş Hekimi Akbulut’un bu süreçte hiç bir hastasında Koronavirüs rastlanmadığı öğrenildi. Süreçte ısrarcı ve korumacı yaklaşımı ile hastalarına bu virüsü bulaştırmayan Diş Hekimi Akbulut’un, şu an da Koronavirüs ile mücadelesinde 3. haftasında olduğu kaydedildi.

Diş Hekimi Akbulut, şu anda durumunun iyi olduğunu ve en kısa sürede tedavi sürecinin tamamlanmasını beklediğini kaydetti.