Trabzon’un Maçka İlçesi Hamsiköy’de tehlike çanları çalıyor. Çin ve Hindistan'dan Avrupa'ya giden İpek Yolu'nun kuzey güzergahı üzerinde bulunan ve Karadeniz'e özgü yeşilin en koyu tonlarını barındıran ve etrafı yaylalarla sarılı olan Hamsiköy, ‘yaşanabilir yerler’ araştırmalarında liste başlarında yer alırken şimdi kaçak imar ve taş ocağı ile gündeme geliyor. Turizmde yeni yeni canlanma yaşayan Hamsiköy için eğer önlem alınmazsa doğa harikası tabiatının katledilmesinden endişe duyuluyor.
 
YENİ BİR TAŞ OCAĞI AÇILABİLİR Hamsiköy’de işletmecilik yapan bir esnaf, endişelerini şu sözlerle dile getirerek, “Yaklaşık 5-6 yıl önce bir beton firması şahsa ait olan bu araziyi 180 bin TL’ye alıyor ve buradan taş çıkartıyor. Taş ocağına dönen alanlar, yeşilin ve güzelliğin arasında çirkin görüntüsüyle haliyle sırıtıyor. Gelen turistlerin hepsi bu çirkin alanları işaret edip ‘Başka taş çıkartacak alan bulamadılar da mı burayı katlettiler’ yorumunu yapıyor. Avusturya’dan gelen bir yabancı turist burayı kendi ülkesindeki Alplere benzetti fakat şunu söyledi ‘Bizim ülkemizde kesinlikle böyle bir şey yapamazsınız, izin vermezler’ dedi. Doğa katledildi, daha düzelme şansı yok. İddialar yeni bir taş ocağının da açılacağı yönünde” diye konuştu.
 
BU ZİHNİYET TURİZMİ HEBA EDER Esnaf, kaçak imara da değinerek,  “Hamsiköy’ün sıkıntısı sadece gelişigüzel taş ocakları değil aynı zamanda ruhsatsız işletmeler. İmarı olmayan yerler, kaçak katlar, ruhsatsız işletmeler söz konusu. Buranın gidişatı Uzungöl, Ayder Yaylası gibi. Aynı oralar gibi cennetten bir köşe olma tablosundan, bu gelişigüzel taş ocakları ve kaçak imarla uzaklaşılacak. Olmaması gereken durumlara göz yumuluyor. Hamsiköy’de turizm yeni canlanıyor ama bilinçsiz canlanıyor. Çok yakın zamanda Uzungöl’deki sıkıntıların aynısı burada yaşanır çünkü o bilinçsizlikte yol alınıyor. Görünün şu, işi usulsüz yapacaksın sonra kılıfına uyduracaksın. Bu zihniyetle turizm yerlerimizi ancak heba ederiz” ifadelerini kullandı.  
 
İDDİALAR ASILSIZDIR İddialarına cevap veren Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, iddiaların asılsız olduğunu ifade ederek, “Kaçak yapılaşma konusunda Trabzon’da en başarılı Belediyelerden bir tanesiyiz. Göreve geldiğimiz günden itibaren yaylalarımız başta olmak üzere tüm mahallelerimizde kaçak yapılaşma ile mücadele ettik, ediyoruz. Bizim kaçak yapılaşmaya göz yumma gibi bir olayımız söz konusu olamaz. Bu asılsız iddialarda bulunan kişi iddialarını ispatlamak zorundadır. Hamsiköy’de ruhsatsız işletme var ise şikayette bulunabilir. Gerekli kurumlarda gereğini yapar. Kaldı ki kaçak yapılaşma ile ilgili yapılan bütün kanuni işlemler belediyemizde kayıt altındadır. Herkese eşit şekilde gerekli işlemler yapılmaktadır” diye konuştu.
 
MÜSAADE ETMEYİZ Başkan Koçhan, “Hamsiköy vadisinde kurduğumuz Zabıta Müdürlüğü ek hizmet binasında görevli personelimizde sadece Hamsiköy değil Zigana’ya kadar tüm tesislerin denetlemeleri, yaparak gerekli kanuni işlemleri yürütmektedir. Önemli bir turizm merkezi olan Hamsiköy’de bu tür turizmi baltalayacak kişilere gerekli işlemler yapılacak ve müsaade edilmeyecektir. Her işletme sahibinin devletin kanunlarına uyması gereklidir. Belediyelerinde vatandaşın mal ve can güvenliğini sağlayacak tüm gerekli çalışması yapması zorunludur. Trabzon’un diğer turizm merkezlerinde yaşanan sıkıntılar herkesin mamulüdür. Biz bunlara müsaade etmeyeceğiz” dedi. (Sonnokta?