61SAAT HABER SERVİSİ -  Trabzon’da yaklaşık 5 yıl önce devletten ayrılarak özel muayenehanesini açan Opr. Dr. Muhammet Erkan, plastik cerrahi alanında bölgemizde önemli bir açığa kapatıyor. Bölge insanının daha önceden özellikle saç ekimi için İstanbul’da derman aradığı günlerde, Trabzon’da bu açığa kapatan Erkan, bugüne kadar yüzlerce kişiye saç ekimi yaptı. 

Bölgemizde ilk tek, ‘Tıraşsız saç ekimini’ de  yapan Erkan’ın en son hastası ise kendisi oldu.

EKİBİNE OLAN GÜVENİ
Küçük yaşlarda ‘Benzin yakması’ nedeniyle saçlarının bir bölümü dökülen Erkan, dün kendi saç ekim ekibine kendisine saç ekimini yaptırdı. Toplamda 6 bin kök saç ekimi yapılan Erkan, “Benim saçların benzin yakması nedeniyle çok küçükken dökülmüştü. Ortaokul yıllarımdan beri başımın ön kısmında bir alanda saçlarım seyrekti, zamanda çok daha da seyreldi. Saç ekimi için gelen hastalarımın büyük bir bölümü benim saçlarımı göstererek “ doktor sen neden ektirmiyorsun diyorlardı. Yaptığım işin iyi bir iş olduğuna, etkisine, güzelliğine inanıyorsan bunu önce kendime uygulamam gerektiğini düşündüm. Hastalarıma hak vererek kendime saç ektirmeye karar verdim. Ekmek bugüne nasip oldu. Bu işi de en iyi kendi ekibimin yapacağını düşündüm. Çünkü bu nokta da ekibime son derece güveniyordum. Çok deneyimli arkadaşlar. Sekiz yıldır yurt içinde ve yurt dışında ekim yapıyorlar. Çok güzel işler ortaya koydular. Ve sonuçta kendimi onlara teslim ettim” dedi.

DAHA ÖNCE DOKTOR, ŞİMDİ HASTA TARAFINDAN BAKIYOR
Daha önceden doktor olarak hastalarını muayene eden Erkan, bu kez hasta tarafına geçince duygularını ise şu şekilde açıkladı: 
“Daha önce doktor olarak hastalarımızı muayene ediyor, saçlarını ekiyorduk. Şimdi ise hasta tarafına geçtik. Olayın diğer yüzünü görme imkanı buldum. Hastaların yaşadıkları deneyimi yaşamak bir doktor için heyecan vericiydi. Şimdi sürecin nasıl olduğunu, hastaların ne hissettiklerini daha iyi anlama fırsatı bulduk” ..
Erkan, hastalarının yaşadığı deneyimi yaşadığı için bundan sonra daha hassas davranacağını da sözlerine ekledi.


SAÇ EKİMİ YAPMAK EN ÇOK SEVDİĞİM İŞ
Saç ekimiyle ilgili bilgiler de veren Erkan, “Saç ekimi uzun yıllardır plastik cerrahinin yaptığı bir uygulama. Son yıllarda teknoloji ve teknikler çok değişti. Son yıllarda kullandığımız FUE tekniği ile hastanın ense bölgesinden özel bir cihaz sayesinde elde ettiğimiz saç köklerini tek tek kel olan kısma ekmekteyiz. Bütün bu işlemleri lokal anestezi ile yapmaktayız. Saç alınan bölgede herhangi bir iz kalmaması tekniğin en önemli avantajı olmakta. Kolay bir teknik. Biraz sabır gerektiriyor. Ortalama 7-8 saatlik bir işlem oluyor. Saç ekimi bir plastik cerrah olarak beni çok heyecanlandıran bir işlem. Yaptığın işin sonucunu görmek, kel birisini yeni saçlarına kavuşturmak mutluluk veren bir olay. Estetik cerrahinin en güzel tarafı bence burası.  Yaptığın işi, sanatı görebiliyorsun. Hasta ile sende mutlu oluyorsun.

SAÇ EKİMİNDE YÜZDE 95 BAŞARI
Saç ekiminde dikkat edilmesi gerekenleri de açıklayan Erkan, “Kişinin saçı alacak olduğumuz bölgede ki saç kalitesi önemli. Saçı ekecek olduğumuz alanın durumu önemli. Hastanın her hangi bir kronik hastalığı olmaması gerekiyor. Saç ekimi için uygun aday olması gerekir. Herkese saç ekimi yapmak doğru değildir. Herkes saç ekimi için uygun değildir. İyi bir değerlendirme yapmak lazım.  Saç ekimi için uygun adaylarda yüzde 95 gibi başarı şansı vardır” ifadelerini kullandı.

YENİ SAÇLAR İÇİN 8 AY BEKLEMEK GEREK
Erkan, saç ekiminden sonra ki süreci de şu şekilde ifade etti: 
“Süreç ekimden sonra bu ekilen saçlar 1 ay sonra büyük çoğunluğu dökülecek. 3 ay sonra tekrar çıkmaya başlıyor. 6-8 ay içinde çıkıyor. Yeni saçlara tamamen kavuşması için en az 8 ay beklemek lazım”


MERDİVEN ALTI YERLERDE YAPILAN SAÇ EKİMİ
Yetkili olmayan kişilerce yapılan saç ekimlerinin istenmeyen sonuçlar doğurabileceğini ifade eden Erkan, bu noktada vatandaşları dikkatli olmaya davet etti. Saç ekiminin cerrahi bir operasyon olduğunu ifade eden Erkan, “Saç ekimi plastik cerrahi uzmanlarının kontrolünde yapılması gereken bir operasyondur. Önemli bir operasyondur. Bir doku naklidir. Hastanın bir yerinden bir dokuyu alıyorsunuz başka yere naklediyorsun. Dolayısı ile doku nakillerinde ki hassasiyetleri bunda da göstermek gerek. Tam steril şartlarda yapılması gereken çok önemli bir işlemdir Dokuların uygun şekilde uygun sıcaklıkta bekletilmesi gerekiyor.

TRABZON’DA DA VAR

   Estetik plastik cerrahi, talebin artması, ameliyatların özel olması, maddi nedenlerden dolayı plastik cerrah olmayan başkalarının “ bende yapıyorum” diyerek atladıkları bir alan haline gelmiştir. Estetik cerrahlar yıllar süren zorlu bir eğitimin ardından bu mesleği yapma ehliyeti kazanan kişilerdir. Binlerce ameliyat yaparak, bilimsel toplantılara katılarak, gelişmeleri takip ederek belli bir deneyim kazanarak alanında usta olan kişilerdir. Estetik ameliyatlar estetik cerrahların işidir. Bende yapıyorum diyerek yapılacak basit girişimler değildir. Onun için hastalarımızın doktor tercihi yaparken doktorunun kim olduğuna, ne kadar deneyimi olduğuna, mesleğine ne kadar vakıf olduğuna bakmaları gerekir.

Saç ekimi böyle ayak üstü merdiven altı şeklinde yapılacak operasyon değildir. Yapanlar vardır. Hem şehrimizde hem de başka şehirlerde merkez adı altında yerler vardır. Bunlar hem kanuni değil, hem de etik değil. Sonuçta hastaya lokal anestezi veriyorsun. Müdahale ediyorsun. Bu bir cerrahi operasyondur. Başına her türlü komplikasyon gelebilir. Dolayısı ile bunlara dikkat etmek gerekiyor. Bununla ilgili bir saç ekimi derneği kuruldu. Önümüzde ki günlerde onunla ilgili yasal düzenleme yapılacaktır zannediyorum. Tamamen cerrahi operasyon olduğu için cerrahların yapması gereken operasyondur.


BIRAKIN DOKTOR OLMAYI, SAĞLIKÇI BİLE DEĞİLLER
Bu şehirde, Trabzon’da, 2016 yılında bırak doktor olmayı, sağlıkçı bile olmayıp evinde saç ekimi yapan insanlar var ve daha da vahimi böyle birine gidip saç ekimi yaptıran üniversite mezunu insanlarımız var. Yine bu şehirde kemer altında bir dükkanda yaşlı bir amcaya kafasındaki beni asitle yaktıran ve sonra kel kalan iş adamı insanlarımız var. Bunlar bizi üzüyor. Bu çağda bunlar olmamalı.  Cerrahi işlemler riskli işlemlerdir. Bir iğnenin ölüm dahil riskleri vardır. Ben doktor olduğum halde, eşim anestezi uzmanı olduğum halde çocuğuma iğne yaptıracağım zaman hastanenin aciline gidiyorum. İğnesini Orada yapıyorum. Niye? Herhangi bir alerjik reaksiyon olduğunda rahatlıkla müdahale edelim diye? Sen gidiyorsun adamın evinde, sağlıkçı olmayan bir ortamda saç ektiriyorsun. Orada yapılan anestezik iğnelere karşı reaksiyon gelişirse ne olacak? Tansiyonun düşerse ne olacak? Kim müdahale edelecek sana? Bunlara dikkat etmek lazım” dedi.