61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon’da ‘Dolmuşların Modernizasyonu’ ile ilgili süreç sancılı bir şekilde ilerliyor.  17 + 1 ve 12 + 1 olmak üzere 2 seçenek üzerinde tartışmalar devam ederken bugün Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, bazı durak başkanları ile bir araya geldi. 
Başkan Zorluoğlu’nun durak başkanları ile bir araya geleceği toplantı öncesinde Durak Başkanları,  şoför esnafı ve onlara destek verenler Trazon Büyükşehir Belediyesi eski taş binası önünde toplandı. 
Toplantı öncesinde 61saat mikrofonlarına konuşan durak başkanları, mevcut sistemin devamı olan ve sadece araçların yenileneceği 12 + 1 sisteminden yana olduklarını ifade ettiler. 
Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası Yönetim Kurulu Üyeliğinden yaklaşık 1 hafta önce istifa ettiğini ifade eden Aydınlıkevler Dolmuş Durak Başkanı Tamer Şahin, dikkat çeken iddialarda bulundu. Şahin, “Orada gidişat düzgün olsaydı, ben oradan istifa etmezdim. İstifa edişim tamamen orada yapılan işlerle alakalı” dedi.

RİZE VE ORDU’DA Kİ DÖNÜŞÜMLER
Türkiye’de bir çok yerde dönüşüm yapıldığını ifade eden Şahin, “Türkiye’de birçok şehirde dönüşüm yapıldı. Trabzon hakiki büyükşehir değil. Trabzon gibi ufak şehirlerde bir dolmuş arabası 3 ortağı bakmaz. Antep, Malatya, Kayseri hatta Ordu’da dönüşümler yapıldı. Orada yapılan dönüşümlerde plakala askıya alınmadı. Kanun bizden ne istiyorsa engelli rampası, yaş sınırı uyacağız. Tek markaya karşıyız. Kanunun bizden ne istiyorsa ona göre dönüşüm yapacağız. Ordu dönüşüm yaptı diyorlar. Ordu’da plakaların 3’de 1’i askıya alınmadı. Rize dönüşüm yaptı. Nasıl yaptı? Hatlara belediye otobüs sokmasın diye kendileri otobüs sistemine girdiler.  Ordu’da belediye otobüsü yok, kendileri 17 + 3 olup otobüs oldular. Bu şekilde dönüşüm yapan illerin hepsi mağdur oldular” dedi. 

TEŞEKKÜR EDECEĞİZ
Şahin, sözlerine şu şekilde devam etti: “2 ortaklı sistemde dönüşüm yapacağız. Başkanımız bunun sözünü verecek inşallah. Başkanımıza bu konuda güveniyoruz kendilerine desteklerinden dolayı teşekkür edeceğiz” diye konuştu. 

NELER DÖNDÜĞÜNÜ HERKES BİLECEK
Şahin, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Kooperatifin kuruluş amacı, askıya alınan plakalar. 3’de 1’i askıya alınacak.. Taksiye dönüş. Tek markada dayatma. Bunların neden yapıldığı bende var. İlerleyen zamanlarda bunların hepsini açıklayacağım. Herkes belgeleriyle beraber duyacak, görecek, anlayacak. Neler döndüğünü herkes bilecek. Biz burada 2 kere belediyede durak başkanları olarak gelmiştik. En son referandum kararı çıkmıştı. Biz referandum istiyoruz, şoför esnafı referanduma gitsin sandıktan hangi sonuç çıkarsa, saygı duyacağız” 

SANDIKTA BOĞULACAKLARINI BİLİYORLAR
Havalimanı Dolmuş Durak Başkanı Miraç Kocaman’da, mevcut sistemin devamını istediklerini ifade etti. Kocaman, “Biz mevcut sistemin devamını istiyoruz. Arabaları yenileyip, 12 + 1 yapıp vatandaşa daha iyi hizmet vermek istiyoruz. Biz birleşmeden yana değiliz. Birleşmeye kesinlikle karşıyız. Yasal haklarımızı sonuna kadar arayacağız.  Bize  verilen hakkımızı kimsenin elimizden alma şansı yok. 
Trabzon’da sanayimiz yok, bir sürü insan boşa çıkacak. Onların sisteminde 250 - 300 tane plaka boşa çıktığında 2’den 600 kişi, bunları 5’le çarptığında 5 bin 6 bin kişi evinde ekmeksiz kalacak. 
Bunları düşünmemiz lazım ama bizi yöneten kişiler bunları düşünmüyor her halde. Bugün belediye başkanıyla görüşeceğiz, bunu son noktaya bağlayacağız. 
Bizim 10 yıl ticari araç kullanma hakkımız var. Bugün gidip 2015 model araba alıp, 5 sene kullanma hakkımız var.  Yarın paramız olduğunda bu arabaların yenisini alırız. Şu anda bizim esnafımızın zaten 300 - 400  bin TL verme şansı yok. Herkeste rehin var. Bu insanların rehinini kaldırmadan kredi çekme şansı yok. Bu insanları kandırıyorlar faizsiz kredi diye. Bu faizsiz kredi Türkiye genelinde çıkar ben inanmıyorum. 
Şu anda 14 - 15 durak başkanı bizle beraber. Belediye başkanına yanlış bilgi veriyorlar: “Şoför esnafınız yüzde 70’i bizle” diyorlar. Ben inanıyorum ki şoför esnafının yüzde 90’ı bunu istemiyor. Daha önceki toplantılarda sandık kurulacak dediler. Gelinen noktada Trabzon şoförler odası bu sandığı kurdurmadı. Çünkü sandıkta boğulacağını bildiklerinden bu sandığı kurdurmadılar” dedi. 

BİZ EKMEĞİMİZİN PEŞİNDEYİZ
Yenimahalle Dolmuş Durağı eski başkanı Hasan Şimşek ise, “Ekmeğimizin peşindeyiz. Şoför esnafını mağdur etmemeleri için buradayız. Dolmuşlarla ilgili biz, Trabzon şoför esnafı olarak belediye başkanına geldik.Ricamız herkesi bıraksın kendi halinde. Yenimahalle durağında 7 sene başkanlık yaptım. 
Yok otobüs olacak, yok şey olacak. 40 senedir yarım plakam var, kendimin olamadı hala borcumuz var.  Hacizlidir aracım. Biz kimseden bir şey istemiyoruz, biz sadece ekmeğimizi istiyoruz” dedi. 

HERKES MAHKEMEYE VERMİŞ
Numhane Önü Tıp Fakültesi Dolmuş Durak Başkanı Hasan Kalmuk, “Bize 12 + 1  söz verildi. Sonradan döndü, 17+ 1… Şu milletin vaziyetini görüyorsunuz. Bu dönüşüm daha önce bir çok ilde olmuş. Hiç bir randıman alan yok. Herkes mahkemeye vermiş. Tekrar eski sisteme dönmek isteyenler var. Çaresizler. Bizim istediğimiz başkanımızdan 12 + 1 arabaları yenileyelim. Arabalarımız eski tamam biz ona itiraz etmiyoruz. Arabaları yenileyelim. Sayın cemiyet başkanımızın istediği başka işler var işin içinde. Rant olayları var her halde öyle diyorlar. Tam şeysini bilmiyoruz ama öyle diyorlar. Bize önce söz verdi 12 + 1 sonra işi değiştirdi, niye değiştirdi” diye sordu.