61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon’da geçtiğimiz günlerde Trabzon’da şehir içi ulaşımda kullanılan dolmuşlara yapılan 25 kuruşluk zam sonrasında KTÜ Öğrenci Kollektifi de bir açıklama yaptı. Kollektif adına yazılı açıklama yapan öğrenci Damla Kenanoğlu, “Trabzon Şoförler ve Otomobilciler Odası tarafından yapılan açıklamada 4 yıldır zam yapılmadığı ve öğrenci tarifesine de bu zammın yansımadığı belirtildi. Bu konuda üniversite öğrencilerinin de söyleyecekleri ve talepleri var” ifadelerini kullandı.
 Ulaşım hakkının en temel haklardan olduğunu kaydeden Kenanoğlu, “Ulaşım hakkı, en temel haklar olan çalışma, sağlık, eğitim ve kültürel yaşama katılma gibi diğer kamusal haklar ile doğrudan ve açık bir ilişki içindedir. Bu bakımdan diğer haklara erişmeye aracılık eden temel bir  haktır. Kamuya ait alanda gerçekleşen niteliği ve insanların şu ya da bu şekilde toplum yaşamına katılmak için kullanmak zorunda olduğu ulaşım, kamusal bir haktır. Trabzon Belediyesi kent yaşamı ve toplum yararı ilkelerine aykırı biçimde kentsel ulaşımı ele almakta ve yoksul kesimlerin ulaşımı zorlaşmaktadır. Kentte belediye otobüslerinin yetersiz kalması nedeniyle şehir içi ulaşımın büyük bir bölümü Şoförler ve Otomobilciler Odası’na bağlı dolmuşlar ile sağlanmaktadır. İnsanlar öyle ya da böyle dolmuşlara mecbur bırakılmaktadır. Yani Trabzon’da ulaşım serbest piyasa koşullarının insafına terk edilmiş bir alandı” şeklinde kaydetti.
 
Kenanoğlu, açıklamasına şu şekilde devam etti: “Trabzon Belediyesi hala aynı belediye, yol hala aynı yol, öğrenci hala aynı öğrenci. Ancak gelgelelim üniversitelilere belediye otobüslerinde öğrenci tarifesi uygulanmaktayken, dolmuşlarda sivil tarife ücreti uygulanmaktadır. Bu demektir ki; üniversiteliler, belediye otobüsünü kullanırsa öğrenci, dolmuşları kullanırsa sivil sayılmaktadır. Bu ne yaman çelişki?
 
İktidarın, içerde ve dışarda uyguladığı politikalar sonucu meydana gelen ekonomik krizin faturası bize kesilemez. Doların her yeni güne rekorla başladığı, motorin ve benzin fiyatlarının zamlandığı memleketimizde, tüm bunların faturası zamlarla yine yoksul halka ve müşteri gözüyle bakılan üniversitelilere kesilmeye çalışılmaktadır. En temel haklarımızdan mahrum bırakılarak, bankalara borçlandırılarak, yaşam standartlarımız düşürülerek krizden sıyrılmanın hesapları yapılmaktadır. Bu istikrarsızlığın faturasını biz ödemeyeceğiz!”

Üniversite öğrencilerinden yıllardır sivil ücret alındığını kaydeden Kenanoğlu, “Üniversite öğrencilerinden de, öğrenci tarifesinde ücret alınması gerekirken yıllardır sivil ücreti alınmaktadır. Buna derhal son verilmelidir ve üniversiteliler de öğrenci tarifesinden yararlanmalıdır. Aksi takdirde; KTÜ'de, daha evvel ulaşım zamlarına karşı verilen; yüzlerce kişilik direnişleri ve direniş sonucu elde edilen kazanımları hatırlatmak isteriz” ifadelerini kullanırken taleplerini de şu şekilde sıraladı:

1) Ulaşım haktır, dolmuş zamları geri çekilsin!
2)Üniversitelilere de öğrenci tarifesi uygulansın!
3)Otobüs seferleri arttırılsın!
4) Kart dolum noktaları, yeterli sayıda ve yeterli noktada temin edilsin!”