61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Nisan ayı toplantıları bugün yapılan bileşimle sona erdi. Büyükşehir Belediye Meclisinde Plan ve Bütçe Komisyonu ile Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, İmar ve Bayındırlık Komisyonundan gelen maddeler görüşüldü. 
Mecliste en dikkat çeken maddelerden ikisi ise;
Trabzon Büyükşehir Belediyesi (M) Seri Plakalı ve Hatlı (S) Ticari Minibüs Yönetmeliğinde değişiklik yapılması ile 
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ticari Taksi ve Dolmuş Yönetmeliğinin 11. Maddesinin  (I) Bendinin 1. Fıkrasında değişiklik yapılması ile ilgili maddeler oldu. 
İlk maddenin içeriğiyle ilgili meclisi bilgilendiren Plan ve Bütçe Komisyonu 

15 YAŞ İSTEDİLER, 2021’E UZATILDI
Başkanı Muhammet Sait Gürsoy,  “Araçlarla ilgili teknik bir koltuk kapasitesi nedeniyle bir takım sorunlar olduğundan yaşlarının 15 yaş ve ilave yaşının 15 yıl daha uzatılması talebi vardı Biz komisyon olarak yaşlarını oynatmadan, 10 yaşını bozmadan 2021 tarihine kadar bu sürelerin uzatılmasına komisyon olarak karar verdik” dedi. 
Konuyla ilgili meclise ilave açıklama yapan UKOME Başkanı Osman Gökhan Bali ise, “Bu konu ilgili Şoförler Odası tarafından gündeme getirilmiş konuydu. M ve S Plakalı ilimiz genelinde 3 binin üzerinde araç bulunuyor. Kısa sürede bunların tamamının yenilenmesi şoför esnafımız açısından zorluklar oluşturduğu, mali açıdan sıkıntı yaşayabilecekleri kendilerinin de araçlarını yenileyeceklerini bize ilettiler. Biz sadece yönetmelikte 10 yaş sınırını değiştirmeyip 5 yıl süre içinde yenilenmesini kendileri de kabul ettiler. Bu şekilde meclise sunduk” dedi. 
Gürsoy, “Burada köylere çalışan, Mahalleye dönüşen yerlerde yine 15 yaşını muhafaza ettik” dedi. 

DOLMUŞLARIN DA DEĞİŞİM SÜRESİ 2021’E UZATILDI
İkinci maddede ise Trabzon’da ki Ticari Taksiler ve Dolmuşlarla ilgili süre yer aldı.  Bu maddede de yine öneri 15 yaş olarak gelirken Plan ve Bütçe Komisyonu da meclise sunduğu öneride 10 yaş sınırını korurken değişim süresinin 2021 yılına kadar uzatılması yer aldı.  Bu maddede meclis tarafından oy birliği ile kabul edildi. 

KAMERALI VE ENGELLİLERİN ERİŞİMİ ARAÇLAR OLACAK... 
Dolmuşların koltuk sayısının artması, kamera ve engelli vatandaşlar için entegre sistemlerin eklenip eklenmeyeceği sorularına ise Gökhan Bali, “Kamera takılmasından sakınca yok. Ancak engelli erişimi ile ilgili konu var. Zaten bu konuda ilgili meslek odasının oda başkanları da araç üretim firmaları ile temastalar. Araçlarını yenileme talepleri var. Bu şehrimizin estetik değerleri ve görselliği dikkate alarak onların bize sunacakları çalışmalar var. Trabzon şehir içinde çalışacak olanların çok büyük görsel kirliliği olacak araçların olmamasına özen göstereceğiz. O standartların sağlanmasını isteyeceğiz kendilerinden” dedi. 

DAHA ÖNCE DE UZATILMIŞTI...
Öte yandan Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi geçen yılın Eylül Ayındaki toplantıda dolmuşların değişim süresini 3 yıl uzatmıştı. Alınan son kararla bu süre 2021 yılına uzatılınca toplam süre 5 yıl oldu...