TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Başbakan Binali Yıldırım ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından lansmanı yapılan KOBİ’lere Nefes Kredisi projesi ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıya projeyi destekleyen Ziraat Bankası’nın Trabzon Bölge Yöneticisi Haluk Seyit Çelik, Trabzon Şube Yöneticisi Hasan Safkan ile Denizbank’ın Trabzon Şube Müdürü Fatma Gülen Yamak ile TTSO Genel Sekreteri Hakan Gürhan da katıldı.

“YILLIK FAİZ YÜZDE 9,90 OLACAK”

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, bankalar ve odaların zararı göze alarak bu projeye kaynak sağladıklarını belirterek şunları söyledi:

“Üç ayda Türkiye genelinde 80 bin KOBİ’ye destek olacağız. Bu proje kapsamında aylık yüzde 0,83, yıllık yüzde 9,90 oranında faizle, 1 yıllık vadeyle KOBİ’lere toplam 5 milyar lira kredi sağlanacak. Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın başlattığı kredi faizlerini düşürme politikasına özel sektör olarak katkı sağlamış olduk. KOBİ’ler yüzde 15 –18 arasında kredi kullanıyor. Faiz baskısından nefes alamıyor. KOBİ’lere yıllık faizi yüzde 10’un altında kredi kullandırarak nefes almalarına katkı sağlayacağız. Öncelikle TOBB ve 365 oda ve borsa olarak elimizi taşın altına koyduk. Tüm kaynaklarımızı birleştirdik. Sonra Hazinemiz ve Kredi Garanti Fonu (KGF) devreye girdi. KOBİ’ler teminat bulamıyor. Bankalar da risk gördükleri için onlara kredi veremiyordu. Başbakanımızın talimatları ile Hazine destekli KGF kefaleti devreye girdi. KOBİ’lerin bu kapsamdaki kredilerine yüzde 85 kefalet sağlandı. Son olarak da bankalarımız devreye girdi. Onlar da zararı bile göze alarak projeye kaynak sağladılar. Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ve Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş’e yaptıkları önderlik için teşekkür ediyoruz.”

“TTSO İLK ETAPTA 10 MİLYON LİRA KREDİ VERECEK”

Başkan Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Kredi Garanti Fonu’nun yüzde 85 kefaleti ile birlikte ilk etapta 10 milyon liralık kredi imkanını Trabzon’daki KOBİ’ler için sağlayacaklarını, talep halinde bu rakamı 20 milyon liraya çıkarabileceklerini söyledi. Hacısalihoğlu, bu şekliyle reel sektör ile finans sektörünün ele ele vererek ülke için ne kadar güzel işler yapabileceğini de göstermiş olduklarını vurguladı.

“DAHA ÇOK ÜRETECEĞİZ”

Bu katkı ile iş dünyasının umutlarını artırmış olacaklarını da sözlerine ekleyen Başkan Hacısalihoğlu, şunları söyledi:

“Türkiye ‘ye yatırım yapanlar her zaman kazanır. Türkiye hedeflerine her zaman ulaştı. Şimdi yine en iyi bildiğimiz işi yapacağız. Daha çok çalışacağız, daha çok üreteceğiz. Biz kazanacağız, çalışanlarımız kazanacak, Türkiye kazanacak. Güç birliği oldukça birçok başarıya imza atacağız. Proje ortaklarımız Ziraat Bankası, Denizbank ve Kredi Garanti Fonu’na teşekkür ediyoruz. Bu projeyi hayata geçiren TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu başta olmak üzere, maddi ve manevi desteklerini esirgemeyen başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Başbakanımız, Gümrük ve Ticaret Bakanımız ve Başbakan Yardımcımız Mehmet Şimşek’e teşekkür ediyoruz. Tüm milletimize ve camiamıza hayırlı olsun.”