Günebakış'ın haberine göre : ORTAHİSAR Belediye Meclisi’nin almış olduğu karar ve Yalı ile Esentepe Mahallesi sakinlerinin isteği üzerine mahalle isimlerinde değişikliğe gidilmesine yönelik referandumun bu hafta içerisinde yapılması planlanıyor. Yalı Mahallesi’ndeki oy kullanacak vatandaşlar mahallenin isminin Faroz, Esentepe Mahallesi’nde oy kullanacak vatandaşlar da mahallenin isminin Arafilboyu olup olmamasına karar verecek.  Yalı Mahallesi Muhtarı Dursun Kara gerekli hazırlıkların tamamlandığını belirterek, önümüzdeki hafta çarşamba ya da perşembe Günü muhtarlığın önünde sandığın kurulacağını açıkladı. Kara, “Mahallemiz yer yerde Faroz Mahallesi olarak tanınıyor. Eski ismimizi almak resmileştirmek istiyoruz. Mahallemizde birçok mahalleli bundan yanadır” dedi. Esentepe Mahallesi Muhtarı Mustafa Ayvaz da vatandaşın kararına saygı duyacaklarını ancak mahallelide ismin değişmesi yönünde bir beklenti olduğunu kaydetti. 

DÜNYA MAHALLEMİZİ FAROZ İSMİYLE TANIYOR
Yalı Mahallesi Muhtarı Dursun Kara, “Bu hafta Çarşamba ya da Perşembe Günü bu halk oylaması yapılacak. Ortahisar Belediye Başkanıyla görüştüm muhtarlığın önünde oylama yapacağız. Hafta içinde durum netleşir. Başkanımızdan haber bekliyoruz. Toplam bizim mahallemizin 4 bin seçmeni var. Nüfus olarak ne kadar oy kullanılırsa ona göre bir değerlendirme yapılacak. Mahalleli Yalı isminin değişmesini istiyor. Tekrar Faroz olarak resmiyete geçmesini talep ediyoruz. Mahallemiz eski ismiyle tanınıyor. Yalı Mahallesi 4 yerde var. Çarşıbaşı’nda Akçaabat’ta bile Yalı Mahallesi var. Bir de bizim orası var. Dünyaya açıldığın zaman Yalı dediğin zaman hiç kimse Yalı’yı bilmiyor. Faroz her yerde tanınıyor. Sosyal yapısıyla, kültürüyle, balığıyla, misafirperverliğiyle tanınan bir mahallemizdir Faroz. Biz bunu muhtar olarak vatandaşlarla, mahalle sakinleriyle konuştuk, Birçoğu değişimden yana. Berberde, bakkalda, iş yerlerinde hep Faroz yazılıyor. Gelip bunları yazdılar tespit ettiler. Oylamada büyük ihtimalle de Faroz ismi resmiyet kazanacak” şeklinde  konuştu.

YÜZDE 90 MAHALLENİN İSMİ ARAFİLBOYU OLARAK DEĞİŞİR
 
Esentepe Mahallesi Muhtarı Mustafa Ayvaz ise konunun  encümenden geçtiğini ifade ederek, “Artık referanduma gidilecek. Bu ay ikinci ayda beklenti içerisindeyiz. Faroz ile yapılacaksa bizimki de aynı gün yapılabilir. Onlara sandık giderken bize de sandık gelir diye tahmin ediyorum. YSK’nın kararını bekliyoruz. Ortahisar’dan, YSK’dan henüz yazı gelmedi. Önce Yalı’yı sonra bizi yaparlarsa ona da bir şey diyemem. 12.ayda encümene gittiğimizde kararı çıkmıştı. Sayın Başkan ‘YSK’yı bıraktık onlar bir gün belirleyip arayacaklar’ demişti. Sandık kurulacak konu gündeme gelecek. Toplam mahallemizde 6 bin 200 kişi yaşıyor. Bunun 4 bini büyük olsa 2 bin 500 oy civarında oy kullanılır. Genel kanı mahallenin adının değişmesi yönündedir. 1 yıldır takip ediyoruz. ‘Mahallenin adını niye değişiyoruz?, değişmemesi lazım’ şeklinde bir tepki bu zamana kadar almadık. Tabi vatandaşın kararıdır saygı duyacağız. Yüzde 90 ihtimal mahallemizin ismi Arafilboyu olur” ifadelerine yer verdi.