61saat haber servisi

Trabzon İli Fındık Üreticileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Türkiye'de fındık sorunu, düşen fiyatlar ve üreticinin içinde bulunduğu zor durum hakkında bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Trabzon Gazeteciler Cemiyeti'nde gerçekleştirilen basın toplantısına, ülkenin içinden geçtiği zor duruma dikkat çekildikten sonra, bu süreç içerisinde şehit düşen vatandaşlarımız için bir dakikalık saygı duruşu yapılarak başlandı. 

Dernek adına konuşma yapan Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Albayrak, üreticinin içine düşürüldüğü acı tabloya dikkat çekti.

Piyasa tedarikçiye altın tepside sunuldu…

Konuşmasına 2006 yılından bu yana Fiskobirlik’in kredi verilmeyerek, etkisizleştirilerek  kıskaca alındığını ve bu sebeple üreticinin fındık tedarikçilerine ‘altın tepside sunulduğunu’ belirterek başlayan Albayrak, kamuoyu ve fındık üreticilerinin bir örgütlenme ile tepki göstermesi gerektiğini kaydetti. 

15 TL’den aşağı fiyat verenlerin yüzüne tükürün!

400 bin fındık üreticisi susacak, 3-5 tedarikçi konuşacak Fındık üreticlerinin sayıca ezici bir üstünlüğe sahipken, piyasayı elinde tutan tedarikçilere boyun eğmesinin kabul edilemez olduğunu aktaran başkan Albayrak, ‘’Üretici diren ve 15 TL’nin altında fiyat teklif edenlerin yüzüne tükür!’’ dedi.

TTB’nin işi gönüllü tarım mı?

Trabzon Ticaret Borsası’nın fındık üreticilerine fındık bahçelerinde yapılması gerekenleri sıralamasını da eleştiren dernek başkanı, ‘’Borsacılar gönüllü tarım işini üstlenmişler… Üreticiye öğüt vermek haddinize mi kalmış? Siz önce emanet ismi altında aldığınız fındığın miktarını ve kaç TL’ye bedelini ödediğini açıklayın.’’ Dedi.
 
Bir asır geriye gitmişiz…

Fındık sorununun enine boyuna tartışıldığı toplantıda Cumhuriyet’in ilk yıllarından bir fındık borsası örneği de verildi. Cumhuriyet’in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, Ekonomi Bakanı Celal Bayar’ın ürün fiyatlarını belirleme konusunda sorduğu bir soruyu hatırlatan dernek başkanı, Atatürk’ün cevap olarak. ‘’Bir üretici, bir devlet temsilcisi ve bir de Tüccar olsun’’ diyerek olması gereken tablonun bu olduğunu vurguladı.  

Destek dekar başına değil, ürün başına verilmeli

Desteğin alana değil, ürüne verilmesi gerektiği de isyan edilen bir başka sorundu. Bu alan desteğinin dünyada başka bir örneği olmadığı, üretime de bir yararının olmadığı anlatıldı.  Yapılan basın toplantısının ardından toplantıya katılan basın mensuplarına teşekkür eden dernek yöneticileri dağıldılar.