İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda İl Müdürümüz Cahit GÜLBAY, Proje İl Koordinatörü Giresun Üniversitesi Fındık Eksperliği Bölüm Başkanı Dr. Ali TURAN, Müd. Yrd. Mustafa MAZLUM, Şube Müdürleri Metehan İLARSLAN, Cemil ÇELİK, Bayram SANCAR, bahçe sahibi üreticiler ile İl Müdürlüğü çalışanlarının hazır bulunduğu toplantıda Proje Sorumlusu Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali İSLAM tarafından teorik ve uygulamalı eğitim gerçekleştirildi.

“Bölgesel Çalışmalarımız Yaygınlaştırılmalı”

İl Müdürümüz Cahit GÜLBAY, eğitim toplantısı öncesi yaptığı kısa konuşmada, fındıkta yenileme ve gençleştirme çalışmalarında fındık bahçelerinin yenilenmesinin gerekliliği bilinci ile mevcut bahçelerde gençleştirme budamalarının yaygınlık kazanmasının büyük önem taşıdığını; projenin, DOKAP idaresi tarafından finanse edilerek, Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi koordinatörlüğünde, 6 farklı bahçede, toplamda 30 dekar alanda devam etmekte olduğunu ve çalışmaların yaygınlaşmasını amaçladıklarını ifade etti.

Budamayı Sadece Ocaktan Dal Çıkarma Olarak Anlamamalıyız”

Fındıkta gençleştirme budaması konusunda konuşan Prof. Dr. Ali İSLAM ise proje uygulama alanı 10 dekar olup, 5 dekar alanda ekonomik ömrünü tamamlamış fındık bahçeleri, proje imkânları dâhilinde, yenilenmekte ancak yenileme imkânı olmayan bahçelerde gençleştirme budaması yapılarak verim ve kalitenin ciddi oranlarda artırılabileceğini söyledi. İSLAM, “Fındıkta budama denilince maalesef ocaklardaki dalları çıkartarak budamanın tamamlanmış olunduğu düşünülmektedir. Fındıkta kuruyan, hastalanmış, yaralanmış, birbiri üzerine gelmeyecek ama dalın güneş almasını sağlayacak şekilde dallar üzerinde tekniğine uygun yapılacak budamalar verim ve kaliteyi artıracaktır. Özelikle dal üzerinde yeni sürgünlerin oluşumunu teşvik edecek budamalar önem arz etmektedir. Çünkü yeni sürgünler, hem yüksek verimli hem de meyvelerin dala tutunmaları bakımından daha güçlü olmaktadırlar”, dedi.

İyi Bir Bahçe İçin Fındıklığa Meyve Ağaçları Dikmemeliyiz”

Bahçeler kurulurken ocaklar arası mesafenin en az 5 m, dallar arası dikim aralığının 1 m çapında olacak şekilde yapılması gerektiğini söyleyen İSLAM, bahçelerde fındık ağaçlarının gelişmesini engelleyen münferit meyve ağaçlarının bulundurulmaması gerektiğini, şayet farklı meyve ağaçlarının bulunması isteniyor ise bahçenin herhangi bir kenarında meyve ağaçlarından oluşan meyvelik oluşturulabileceği önerisinde bulundu.

Ortahisar İlçesi Uğurlu Mahallesinde Metin BİRİNCİ'ye ait bahçede katılımcılara akülü budama makası ile uygulamalı budama eğitimi verilerek eğitim programı tamamlandı.