61SAAT HABER SERVİSİ - İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine "Koronavirüs Denetimleri" konulu genelge gönderdi. Valiliklere gönderilen genelgeye göre, bugün ülke genelinde tüm yaşam alanlarında en kapsamlı Kovid-19 tedbirleri denetimi yapıldı.

Valiliklere gönderilen genelgede, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının görüldüğü andan itibaren Sağlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun önerileri, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda, salgının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçirildiği hatırlatıldı.

Genelge kapsamında bugün Trabzon’da da sabah saatlerinden itibaren denetimler başladı. Saat 10:00’da ise Meydan Parkında Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu'nun katılımıyla bir denetim gerçekleştirdi. 

Denetim kapsamında açıklamalarda bulunan Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu "İçişleri Bakanımızın talimatıyla ülkemiz genelinde olduğu gibi bugün ilimizde de yoğun bir denetimi gerçekleştiriyoruz. Sağlık için hepimiz için sloganıyla başlatılan kapsamlı denetimde ilimizde tüm ilçelerimizde emniyet personellerimiz STK’larımız ile birlikte kapsamlı bir denetimi gerçekleştiriyoruz. Toplamda il genelinde 262 ekibimiz 1125 personelle yoğun bir şekilde tüm iş kollarını kapsayacak şekilde marketler restoranlar gibi yerlerin denetimini sağlıyoruz.

Taksi durakları gibi tüm hepimizin sosyal hayat içerisinde günlük kullandığı ve ihtiyacına cevap verdiği tüm sektörlerde yoğun denetim gerçekleştiriliyor. bu denetimden amacımız farkındalık oluşturmak, vatandaşımızı uyarmak, başta Cumhurbaşkanımızın uyarılarıyla maske, mesafe ve dezenfekte diye tabir ettiğimiz 3 kuralın yanında, Bilim Kurulu ve İçişleri Bakanlığının genelgesi doğrultusunda tedbirlerin yerine getirilip getirilmediği hususunda hep birlikte sahadayız. Burada tabiki ülkemizin geçirmiş olduğu bu kritik süreç içerisinde çalışmada temel amacımız vatandaşımızda farkıdalık oluşturup onların dikkatini çekmek. Hepimiz kurallara yani, maske, mesafe ve dezenfekte mücadelede başarılı oluruz. Genel olarak vatandaşımız uyuyor. Bazen mesafe ve işaretleme noktasında eksikliklerimiz var. Özellikle maske noktasında sıkıntı çekiyoruz. Evet herkeste maske var ama maskenin usulüne uygun takılması noktasında sıkıntı var. Nerede masken dediğinde, ya kolunda takılı, ya çenesinin altında ya da cebinden çıkarıyor. Ama bu anlam ifade etmiyor. Maskeyi usulüne uygun takıp, özellikle sosyal mesafeye dikkat edildiğinde yüzde 95’in üzerinde kendimizi korumuş oluyoruz. Temizlik noktası bizim inancımızda, kültürümüzde, her zaman hassasiyetle üzerinde durduğumuz konu. Özellikle maske ve mesafe noktasında vatandaşımızı çok daha üst düzey duyarlı olmaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu "Bizim yaptığımız dikkat çekme ve bilinçlendirme kısmı. Esas denetimi Trabzon’un bir çok noktalarında binin üzerinde denetim elemanın katılımıyla ekiplerimiz yapıyorlar. Üst düzey yöneticiler olarak, böyle Uzunsokak ve merkezi yerde dikkat çekmek için faaliyet icra ediyoruz. Denetim esas alanda elemanlarımız tarafından sıkı şekilde gerçekleştiriliyor. Bundan sonra aynı bu ciddiyetle devam edecek. Vatandaşlarımızın her birinin başına polis, zabıta memuru dikecek değiliz. Vatandaşlarımız bu pandeminin zararlarını ortaya koyarak, alması gereken tedbirleri gönüllü olarak almalılar. 3 tane ana kural var. Maske, temizlik ve mesafe.. Bunlara azami uyalım. Maske, kola takılacak, çene altında duracak, cepte taşınacak araç değildir. Sürekli ağız ve burun kapalı olacak şekilde ortak mekanlarda takılması gereken araçtır. Bende çok görüyorum. Maske var ama uygun şekilde takılmamış. Maske bu pandemiden korunmanın en önemli yoludur. İnşallah Trabzon ve Türkiye’de bugün başlatılan büyük farkındalık aktivitesi, bu salgının daha fazla yayılmasının önünü geçmede başarılı olacak, bu salgını eskiden olduğu gibi kontrollü noktaya getirecek." ifadelerini kullandı.