61SAAT HABER SERVİSİ

Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uyum ve İletişim Dairesi Başkanlığı ile Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği (BMMYK) İş birliğinde Novotel’de düzenlenen çalıştaya 18 ilin valisinin yanı sıra, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz, Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Çökçe Ok, Uyum ve iletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu, Düzensiz Göçle Mücadele Dairesi Başkanı Ramazan Seçilmiş, Göç Politika ve Projeler Dairesi Başkanı Mehmet Parlak, Eğitim Dairesi Başkanı Nagehan Önder, BMMYK Türkiye Temsilcisi Vekili Jean Marie Garelli, Türk Kızılayı Genel Müdürü İbrahim Altan, Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Birol Ekici, İçişleri Bakanlığı İç Güvenlik Stratejileri Dairesi Başkanı Dr. Can Ozan Tuncer, Akademisyen Prof. Dr. Murat Erdoğan’ın yanı sıra Vali Yardımcıları ile kamu kurum ve kuruluşlarının il düzeyinde ki üst yetkilileri katıldı. Çalıştayda açılış konuşmasını BMMYK Türkiye Temsilcisi Vekili Jean Marie Garelli yaptı. Garelli, “Birlikte edindiğimiz tecrübeler, alacağımız ders varsa o da şudur: Güvenlik ve koruma faaliyetleri her zaman bir arada yürütülmeli. Biri olmadan diğeri olamaz. Günümüzde yaşanan bir çok çatışmanın karmaşık ve uzun süren yapı olması sebebiyle tüm dünyada yerinden edinen insan sayısı 70 milyona ulaştı. 25 milyonu kaçmak zorunda kalan insanlardan oluşuyor. Bu 25 milyonun yarısı çocuklardan oluşuyor. 

HER 2 SANİYEDE BİR KİŞİ YERİNDEN EDİLİYOR
Her 2 saniyede bir kişi yerinden ediliyor. Dünyada 10 ülke ev sahibi yapıyor. En az gelişmiş ülke Türkiye 4 milyon ile dünyada en fazla sığınmacı ve mülteciyi barındıran ülke konumunda. Türkiye ülkeye gelen sığınmacı ve mültecilerin ihtiyaçlarını karşılamak için uzun süredir devam etmekte. Ve bunu yasal bir çerçeve ile sağlam zemine yerleştirdi. Türk halkının gösterdiği misafirperverlik takdirle karşılanmalı” diye konuştu. Ardından ise Göç İdaresi Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz yaptı. Ayaz’da Türkiye’de genel olarak bilgi verdi. 

BAKAN SOYLU, İSTANBUL DEPREMİNDEN DOLAYI KATILAMADI
Çalıştay da son olarak ise Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu konuştu. Ustaoğlu, “Dün İstanbul’da yaşanan depremden dolayı sayın bakanımız teşrif edemediler. Bu ortamı bizlere hazırlayan sayın Bakanımıza şükranlarımızı arz ediyorum” dedi. 

TRABZON’DA 16 BİNİN ÜZERİNDE YABANCI VAR.. 
Ustaoğlu, Trabzon’da toplamda 16 binin üzerinde yabancı misafir yer aldığını ifade ederek, “Bizim ilimizde çeşitli statülerden yaklaşık 5 bin 400 ikamet iznine sahip, 6 bin 700 uluslararası koruma başvuru sahibi, 3 bin 300 seçici olmak üzere 16 bin kişinin üzerinde yabancıyı misafir ediyoruz. Bugüne kadar misafirlerimizin hak ve yükümlülükleri, sosyal yardımlar, eğitim ve öğretime kazandırılması, sağlık hizmetleri yanında pek çok konuda çalıştaylar icra edildi. Bunların temel ihtiyaçlarının karşılanmasının yanında sosyal ve kültürel uyumları ile alakalı STK’ların önderliğinde çok güzel çalışmalar yapılıyor. Bizde zaman zaman onlarla birlikte olmaya çalışıyoruz. 
Misafirlerin kendi kültürlerini yaşama ve yaşatmalarının yanında. sosyal - kültürel - sportif faaliyetlerden yararlandırmak için STK’ların önderliğinde Türkçe dil kursları gerçekleştiriliyor” diye konuştu.