Yangınlara ilk müdahale için Trabzon Büyükşehir Belediyesi Gönüllü İtfaiyeciliği devreye sokuyor. İlk olarak seçilecek pilot yapılacak uygulama kapsamında gönüllü olan vatandaşlar eğitilerek araç gerekçeler verilecek.Gönüllü itfaiyeciler bölgelerinde çıkan yangınlar sonrasında, itfaiye gelene kadar alevlere müdahale eden vatandaşların koordinasyonunu sağlayacak. 

61SAAT HABER SERVİSİ-

Başkan Zorluoğlu’nun konuşmasının ardından ise meclis gündemine geçildi. Plan ve Bütçe Komisyonundan meclis gündemine, Gönüllü İtfaiyecilik yönetmenliği ile ilgili madde gelerek müzakere edildi.
Trabzon’da ilk defa uygulamaya konulan ancak farklı büyükşehirlerde örneklerine rastlanan Gönüllü İtfaiyecilikle ilgili Başkan Murat Zorluoğlu, “  Trabzon gibi dağlık ve bazı bölgelerinde uzun sürede ulaşılabilen coğrafyada gönüllü itfaiye hizmeti verecek insanları bulunması, tespit edilmesi, bunların eğitilmesi, olabilecek yangınlarda maksimum düzeyde faydalanılması önemli. Mesafe bazen coğrafi şartlar, bazen bizim yangınlara müdahale süremizi uzatmakta. İlgili yerel insanlar, kurtarma ekipleri yetişinceye kadar olaya sağlıklı şekilde vaziyette etmesi için bir uygulama” dedi. 

Bunun üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Turgay Şahin, “İlk kez karşılaştığımız husus. Bunlar gönüllü tamam... Sonuçta bunların kılık kıyafetleri idare tarafından tanzim edilecek veya temin edilecek. Yangın olduğunda kaza maza olursa nasıl olacak?” Diye sordu. 

PİLOT BÖLGELERDE UYGULANACAK
Bunun üzerine Başkan Murat Zorluoğlu, “Bu hukuki sorumluluk doğurmuyor. Bu gönüllü, ücretsiz bir şey. Kurumdan idareden her hangi bir para ödenmeyecek. Tamamen gönüllülük meselesi. Evet bunlara bazı malzeme yardımı yapılacak ama her hangi bir ücret verilmeyecek. Gönüllülük esasına göre. Arzu eden kapsama alınacak. 18 - 55 yaş arasında sakalada görevlendirilecekler. 

18 ilçede 163 mahalleyi, 80 nüfusu kapsayacak uygulama. Tamamında uygulamayacağız. Pilot alanlar seçeceğiz. Zaten bakıldığında fiilen yapılan bir şey. Orada ki yangına.vatandaşlar müdahale ettiler. İşte bu müdahale sırasında daha bilinçli, daha donanımlı, araç gerek tesisat bakımından daha bilinçli müdahale edilsin istiyoruz” dedi. 

Madde mecliste oy birliği ile kabul edildi.