Çay TV’de yayınlanan Trabzon’da Gündem programında Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu açıklamalarda bulundu.

Tamamlanan projelerden devam eden projelere kadar birçok konuda bilgi veren Gümrükçüoğlu, 2014 yılından bu yana borçlanmayı ve yapılan çalışmaları açıkladı.

BORÇ 504 MİLYON TL

404 milyon TL’lik yatırıma karşı fazla borcun olmadığını açıklayan Gümrükçüoğlu, ’’2014 yılında büyükşehir olduğumuz tarihte belediyenin 250 milyon TL borcu vardır. Büyükşehir belediye olduktan sonra kapanan İl Özel İdaresi’nin yaptığı çalışmalar ve kapanan belediyelerin borçları büyükşehire aktarıldı. Aktarılan borçlar kapsamında 230 milyon TL su kanalizasyon projeleri olmak üzere toplamda 480 milyon borç ile kurulmuş büyükşehirin parasal yatırımlar yapılmasına rağmen 504 milyon TL borcu vardır. 404 milyon TL’lik yatırımlarıda gerçekleştirdik’’dedi.

1 MİLYAR 700 MİLYON TL’LİK PROJE

Su kanalizasyon hizmetleri için 1 milyar 700 milyon TL’lik projenin olduğunu anlatayan Gümrükçüoğlu, ’’Su ücretlerinde yatırım kesinti kapsamında faturaya ücretler yansımakta. Siz bunu o zaman yaptınız buna neden bedel talep ediyorsunuz diyorlar. O zamandan kalan borçlar büyükşehire devredildiği için talep ediyoruz. Su kanalizasyon kapsamında görünmeyen hizmetler için 1 milyar 700 milyon TL’lik proje planlamıştır. 208 proje planlanmıştır. 2014’den bu yana ise 189 milyon TL’lik kısmı tamamlanmış ve bitirilmiştir. 2017 yılına kadar olan kısımdır. Bunun dışında daha önce 2014’den itibaren başlayan 2018 yılına kadar bir kısmı devam etmekte olan bir kısmı başlamış olan proje toplamı 58 projedir. Toplamda 5 yıllık süreçte 31 Mart 2019 tarihinde bitirlecek olan tutar 161 milyon TL’dir. 2018 yılında yatırım programı kapsamında ise 134 proje olup başlamış olanlarda vardır ama bizim ikinci barajımız Karakaya’da bu gruptadır. Bunların toplamı 2019 Martı’na bitirilecek olanlar projeler dahil 650 milyon TL’lik rakam hizmet olarak bitirilmiş olacaktır’’ ifadelerini kullandı.

BOTANİK PARK İÇİN CUMHURBAŞKANI’NA TEŞEKKÜR

Trabzon’da tamamlanan Botanik Park’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleriyle hayata geçtiğini anlatan Gümrükçüoğlu‘’Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Trabzon’u şehrimizi sevmesiyle bu alanın Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmesini istemesinden dolayı bu proje hayata geçmiştir. Bu tür iki mali alan vardır Türkiye’de biri Trabzon’dadır. Tüm dünya misafirlerin kullanılmazı için Cumhurbaşkanımız bize bu alanın tahsisini yapmıştı. Devlet başkanımıza teşekkür ediyoruz’’ dedi.