61SAAT HABER SERVİSİ - TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi’nin “Gülcemal Projesi” ile ilgili yaptığı açıklamaya Trabzon Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı yazılı bir açıklamayla yanıt verdi. 

Açıklamada ilk olarak Yaylalı’nın sözleri hatırlatılarak, “İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi Başkanı Mustafa Yaylalı açıklamalarında, “Bu yapıların tamamı yapım öncesinde projelendirme, çeşitli raporlama ve Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinden geçirilmelidir” demektedir. Bu nedenle Büyükşehir Belediyesi Başkanlığımızın Gülcemal Projesi hakkında söylenenlerin aksine bilgi verilmesi ihtiyacı hâsıl olmuştur.

BAKANLIKÇA ONAYLANDI... 
İlimiz Ortahisar ilçesi Beşirli Mahalllesi Sahil Dolgu (Gülcemal) Projesinin Dolgu İmar Planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 28.10.2014 tarihinde onaylanmıştır. Bakanlıkça onaylanan Dolgu İmar Planından sonra Gülcemal Dolgu Projesine, Trabzon Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 07.04.2015 tarihinde de “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verilmiştir. Basında söylendiği gibi projesiz ve plansız bir dolgu değildir” ifadelerine yer verildi. 

Yazılı açıklama şu şekilde devam etti: 
“İlk etabı devam eden Gülcemal Projesinin 2. etap dolgu imalatları devam etmektedir. Bu proje ile halkımızın günlük ihtiyaçlarını karşılayacak sosyal, sportif ve kültürel tesisler oluşturulacaktır. Rekreasyon alanının dolgu kısmı için öncelikle alanın batimetrik haritası hazırlanmış, deniz sondajları alınmıştır. Bu duruma göre yaklaşık -10 kotlarının dolgu için uygun olduğu belirlenmiş ön tasarım yapılarak İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Deprem Mühendisliği ve Afet Yönetim Enstitüsüne gönderilmiştir. Söz konusu üniversitede, sahilde bulunan menfezlere vadilerden gelen sediment ile dalganın getirdiği sedimentin analizini yapmıştır. Yapılan modelleme ile dolgunun şekli netleştirilmiştir.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü 11. Bölge Müdürlüğü ile yapılan ikili çalışmalar ile dolgu koruma avan projesi kullanılacak antifer bloklarının tipi belirlenmiştir. Proje çalışmaları tamamlanmış olup, yapım ihaleleri etap etap gerçekleştirilmektedir. Güncel etabın ihale hazırlıkları devam etmektedir” 


     
ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR RAPORU..
Projede dolgu malzemelerinin nereden temin edildiğinin de belirtildiği açıklamada, “Trabzon Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün 07.04.2015 tarihinde “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verilen Proje Tanıtım Dosyasından söz konusu proje için;  “Proje kapsamında yapılacak toplam 230,5 hektarlık proje alanında 87,1 hektarlık dolgu alanında, maksimum 18 metre derinliğe kadar dolgu yapılacak olup, yaklaşık 1.425.600 ton dolgu malzemesi kullanılacaktır. İhtiyaç duyulan dolgu malzemesi il sınırları içerisinde bulunan ruhsatlı taş ocaklarından ve belediye sınırları içerisinde oluşan inşaat kazı çalışmalarından çıkan hafriyat toprağından karşılanacaktır. Dolgu alanında uygun görülen malzemeler gerek belediyenin bünyesinde bulunan kamyonlarla gerekse de inşaat firmalarının kamyonları ile dolgu alanına nakledilecektir. Nakliyesi yapılan malzemelerin arazi içerisinde düzenlenmesi ekskavatör ile gerçekleştirilecektir” ifadesi yer almaktadır. 

Bu ifade doğrultusunda daha önceki basın bildirimizde paylaştığımız gibi ilimizde imar planlı alanlarda yapılan yapı ruhsatlı inşaat çalışmaları sonucu çıkarılan hafriyat malzemeleri, ilgili yönetmelik kapsamında, proje tanıtım dosyasında da açıklandığı şekliyle Gülcemal Dolgu sahasına kabul edilmektedir” ifadelerine yer verildi. 

YÖNETMELİKTEKİ İFADELER...
Yaylalı’nın açıklamalarına yanıt verilen açıklamada, “İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Yaylalı açıklamalarında ayrıca ‘Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’nin 13, 14 ve 26. maddelerini Gülcemal Dolgu Projesi için değerlendirmiştir. Oysaki Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliğinin özellikle 13 ve 14. maddeleri hafriyatı üreten ve taşıyanların uyması gereken yükümlülükleri anlatan maddelerdir. Yönetmeliğin 13. Maddesi; hafriyat üreticisinin, hafriyat toprağının belediyelerce belirlenen hafriyat sahasına döküm yapması ile ilgili olup, hafriyat sahası dışında dökülmemesi gereken yerleri tanımlamıştır. Yönetmeliğin 13. maddesinin devamında da “..Faaliyetleri sonucu hafriyat toprağı ve inşaat/yıkıntı atıklarının üretimine neden olacak özel veya resmi kişi, kurum ve kuruluşlar, bu atıkların üretilmesinden önce ilgili belediyeye/mahallin en büyük mülki amirine başvurarak gerekli izinleri almak, atıklarını bu Yönetmelikte belirtilen usul ve esaslara göre bu mercilerin göstereceği geri kazanım/depolama sahasına taşınmasını sağlamakla yükümlüdürler” denilmektedir.

Yönetmeliğin “Hafriyat Toprağı ve İnşaat/Yıkıntı Atıkları Üreticilerinin Yükümlülükleri başlıklı 9. Maddesinde; 
“Hafriyat toprağı ve inşaat/yıkıntı atıkları üreticileri,
a) Atıkların çevre ve insan sağlığına yönelik olumsuz etkilerini, bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak en aza düşürecek şekilde atık yönetimini sağlamakla,
b) Atıkların oluşumu, taşınması ve depolanması aşamalarında gerekli izinleri ve onayları almakla,
c) Faaliyetleri sırasında atıkları bileşenlerine göre ayrı toplamak, geri kazanmak, biriktirmek ve atığın içinde zararlı, tehlikeli ve yabancı madde bulundurmamakla,
e) Atıklarını belediyenin veya mülki amirin izin verdiği geri kazanım veya depolama tesisi dışındaki yerlere dökmemekle, yükümlüdürler.” denilmektedir.

Bu kapsamda yönetmeliğin ilgili maddesinden de anlaşılacağı üzere, “Hafriyat sırasında oluşabilecek bitkisel toprağın kaynağında ayrılması, kullanılması veya değerlendirilmesi üreticinin sorumluluğundadır.”  denilmektedir.

KİMSE BİLGİ TALEBİNDE BULUNMADI...
Yönetmeliğin 14 ve 26. maddelerinin tamamı göz önüne alındığında ve 9. maddeden anlaşılacağı üzere, hafriyat sırasında oluşacak olan bitkisel toprak malzemelerinin öncelikle faaliyet alanı içerisinde değerlendirilmesi hafriyat toprağı ile inşaat/yıkıntı atıklarının, üretici ve taşıyanların sorumluluğunda olduğu, Büyükşehir Belediye Başkanlığının sorumluluğunda olmadığı net olarak anlaşılmaktadır.

Ayrıca yönetmeliğin Hafriyat Toprağının Tekrar Kullanılması ve Geri Kazanılması başlıklı 26. maddesinin devamından da, “Bitkisel toprak dışındaki hafriyat toprağı ise öncelikle dolgu, rekreasyon, katı atık depolama alanında günlük örtü ve benzeri amaçla kullanılacak, tekrar kullanımlarının mümkün olmaması durumunda depolanarak bertaraf edilecektir” denilmektedir.

Bugüne kadar Gülcemal Dolgu Sahası ile ilgili açıklama yapanlardan hiçbiri Başkanlığımızdan projeyle ilgili bilgi ve belge talebinde bulunmamıştır. Bunun en son örneği de mesleki sorumluluk bilinci olması gereken İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa Yaylalı’dır. Böylece kulaktan dolma bilgilerle kamuoyu meşgul edilmektedir.

Büyükşehir Belediye Başkanlığımızca Gülcemal Dolgu Sahasında yapılan proje mevzuat gereği gerekli kurumlardan ilgili görüşler alınarak hazırlanmıştır” şeklinde son buldu.