İnşaatçılar Odası Başkanı ve Trabzon Faal Emlakçılar Derneği Ayhan Taflan, günlük kiralık evlerde kalanların sorgulanmadığını belirterek “Ülkemizde yaşanan terör olaylarını göz önüne aldığımızda ilimize ve bölgemize gelen yabancı uyruklu kişilerin kimler olduğunu sorgulamadan kiraya verilen bu evler büyük bir tehlike arz etmektedir” dedi.

Evini günlük kiraya verenlere yasal anlamda yaptırımların uygulanması gerektiğinin altını çizen Taflan, “Günlük kiralık evlerde kalanlar kimlerdir ne amaçla kiralanıyor. Bu pek sorgulanmıyor. Genel anlamda terör örgütleri tarafından hücre evleri ve fuhuş evleri olarak kullanılması rezaletten öte hiç bir şey değildir. Ülkemizin yaşadığımız süreci göz önünde bulundurduğumuz da terör olayları, ilimize ve bölgemize gelen yabancı uyruklu kişilerin kimler olduğunu sorgulamadan kiraya verilen bu evler büyük bir tehlike arz etmektedir. Hiçbir denetime tabii tutulmamasının verdiği rahatlıkla bu sektörün önüne geçilemiyor. Sosyal medya da internet sitelerinde bu tür günlük kiralık evlerin ilanları sıkça görülmektedir. Bu ilanları veren kişilerin ad soyad ve açık adresleri ilan verdikleri sitelerde açıkça belirtilmektedir. İlgili mercilerin bunlara denetim yapmaları yasal anlamda hangi ceza gerekiyorsa yaptırım uygulamalıdırlar” ifadelerini kullandı.
"Günlük ev kiralayacağınız kişilerden kimlik ve pasaport fotokopisi isteyin"

Art niyetle yapılan ticari faaliyetlerin yüz karalığından öte hiçbir şey ifade etmediğini vurgulayan Taflan, “Bu tür faaliyetler de bulunan gayrimenkul sahipleri rutin olarak bu işi icra eden emlakçı kisvesi adı altında ne olduğu kim olduğu belli olmayan kişilere cezai işlemlerin uygulanması ayrıca mali ve güvenlik açısından denetimleri n sıklaştırılması gerekmektedir. Art niyetle yapılan bu tür ticari faaliyetler yüz karalığından öte hiç bir şey ifade etmez. Nakit ve yüksek miktarda para döngüsü olduğu için bir ticaret kapısı haline gelen günlük evlerde bazı konut sahipleri vergiden kaçırmak için günlük kiralık bildirimi yapmak istemiyor. Ayrıca bazı ev sahipleri ve emlakçı adı altında bu işi yapan art niyetli insanlar göstermelik bir kimlik üzerinden bu evleri başkalarına defalarca kiralıyorlar. Emlak faaliyetlerinde bulunan mükellef olan emlakçı esnafı kimlik veya pasaport fotokopisi ve belgelerini eksiksiz olarak istemesi gerekmektedir. Özellikle şüpheli gördükleri kişileri güvenlik güçlerine bildirmek zorundadırlar” şeklinde konuştu.

“Kimlik tespitleri yapılmadan evler kiraya verilmemelidir”
Bölgede yaşayan vatandaşların bu tür durumlardan fazlasıyla rahatsız olduğunu ifade eden Taflan, “Kimse katille, hırsızla ve terör örgütü mensubu olan kişilerle oturmak istemez. Her şeyden önce insanımızın can güvenlikleri önemlidir. Günlük kiraya verilen evleri kiralayan kişilerin kimlik tespitleri yapılmadan evlerin kiraya verilmemesi ve bu evlerin terör örgütleri ve çeteler tarafından hücre evine dönüşmemesi ayrıca bu evlerin fuhuş yuvası olmaması için bunların önüne geçilmelidir. Yaşanacak olan herhangi bir olumsuzlukta en az onlar kadar suçlu durumuna düşmemeleri için evlerini aracılara ve yabancılara kiralık veren gayrimenkul sahiplerinin duyarlı olması ve bu tür kişilerden kesinlikle uzak durmaları önem arz etmektedir” diye konuştu.