Kovid 19 Nedeniyle Türkiye’de turizm tesislerinin güvenilirliğini arttırmak amacıyla başlatılan Sağlıklı Turizm Tesisi sertifikasyon sürecine ilk başvuran ve 132 maddelik şartları başarıyla yerine getirerek Güvenli Turizm Tesisi sertifikası alan Türkiye’de ilk 4, Karadeniz Bölgesi’nde ise ilk işletme olan Müzeyyen Restaurant’ın sahibi Burak Tonyalı ‘Turizm Bakanımız Sayın Nuri Gürsoy’un talimatıyla başlatılan ve dünyanın örnek aldığı bu sistemde sertifika alan bölgedeki ilk tesis olmasının haklı gururunu yaşıyoruz’ dedi. 

132 MADDEDEN OLUŞAN ŞARTLARI YERİNE GETİRDİK 
Trabzon’un sertifikasyon sürecine geç dahil olduğu bunu Bakan Nuri Ersoy’unda bizzat dile getirdiğini belirten Tonyalı ‘Trabzon doğasıyla, tarihiyle kültürel mirasıyla, deniziyle yeşiliyle gerçekten sadece bölgenin değil Türkiye'nin çok önemli bir turizm destinasyonu. 
Bizlerde işletme olarak özellikle pandemi süreci sonrası artan hijyen hassasiyetine öncekinden çok daha fazla önem veriyorduk. Sonrasında Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Nuri Ersoy Güvenlik Turizm belgeli işletmeler sürecini başlattı. 
Hemen sürece dahil olmak adına başvurumuzu gerçekleştirdik. 


KARADENİZ BÖLGESİNDEKİ TEK İŞLETME 
Türkiye’deki belge veren 4 firmadan Trabzon’da şubesi olan Turizm Bakanlığı’nın yetkilendirdiği uluslararası akreditasyon ve denetleme firması olan Royal Cert firmasıyla irtibata geçtik. 
Ve süreci başlattık. 
Önümüze Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan 132 maddeden oluşan bir liste koydular. Önce şaşırdık bu kadar şeyi nasıl yapacağız dedik, sonra baktık ki zaten maddelerin bir çoğunu biz zaten yerine getirmişiz, ve şehrimiz adına bunlar gerekli ise yapacağız diyerek işe koyulduk ve 1 aylık sıkı bir çalışma sonucu işlerimizi tamamladık. 

Elemanların hijyen sertifikasından, mal depolama alanlarına, uyarı tabelalarından sosyal mesafe kurallarına, havalandırma sistemlerinden atıkların bertarafına kadar şartları tek tek yerine getirdik. Şirket sahibi olarak ben dahil tüm çalışanlarımız ile Pandemi eğitimi sonrası sağlık sertifikası aldık.  
Zorunlu olmamasına rağmen ileride bunun faydasını fazlasıyla göreceğimiz kanısındayım. Çünkü biz bu işi severek yapıyoruz, bir kağıt parçasını alalım sertifikamız olsun diye değil Trabzon’un bu konuda bölgenin abisi olduğunu göstermek, bu şehrin turizmde en iddialı şehirler arasında olduğunu göstermek adına bu şartları yerine getirdik. 
Şartları yerine getirdik derken zaten  şartların birçoğuna müessesemiz uygunluk gösteriyordu. Fakat pandemi sonrası hijyen ağırlıklı kurallar vardı. Onları da kısa sürede yerine getirerek belgeyi almaya hak kazandık.  
Ve Türkiye’de belge alan ilk 4, bölgemizde ise ilk tesis olmanın gururunu yaşadık. 
Bu bir sefere mahsus alınan bir şey değil, her ay denetleneceğiz, ve 132 şartın hepsinin her seferinde tam takır işliyor olması gerekiyor. Ayrıca karekod veya sertifika numarası ile yerli yabancı tüm misafirler sistem üzerinden bizlerin bu süreci sağlıklı yürütüp yürütmediğimizi kontrol edebilecekler. Bunu sağlayacağımızdan hiç şüphem yok’ ifadelerini kullandı. 


TÜRKİYE DÜNYAYA, BİZ DE BÖLGEYE ÖRNEK OLDUK 
 İşletme olarak şehrin menfaatleri adına her zaman göreve hazır olduklarını ifade eden Tonyalı, ‘Biz işletmeler olarak kanunlara kurallara ve dünya şartlarının getirdiği her ortama her uygulamaya, her şarta  ayak uydurmaya hazırız. Yeter ki böyle dünyada ilkleri yapalım, dünyaya örnek olalım. Türkiye gerçekten bu konuda dünyaya örnek olmuştur. 
Bizde ilk sertifika alan işletme olarak bölgemize ve ilimize örnek olduk. Sertifikalı tesis sayısının artması bölgemizdeki turizm hareketliliğini de canlandıracaktır. Buna inancım tamdır. 
Sayın Kültür ve Turizm Bakanımız Nuri Ersoy bu konuda tam işinin ehli bir isim, Türkiye’nin bu uygulaması dünyada diğer ülkeler tarafından da örnek alınmakta. Bu gerçekten gurur verici. Tabi ki zor bir süreçten geçiyoruz, işletmelerimizin yükü daha da ağırlaştı. 
Bu manada Sayın Bakanımız’da geçtiğimiz günlerde açıklamasında dile getirdiği gibi kısa çalışma ödeneğinin bizim gibi gerçekten süreçten gerçek manada etkilenen işletmeler için uzatılmasını talep ediyoruz. 
Bizlere yardımcı olan tüm yetkililere tekrardan teşekkür ediyorum. 

TRABZON SÜRECE GEÇ DAHİL OLDU 
Trabzon'un sertifikasyon sürecine geç dahil olduğunu belirten Tonyalı, ‘şehrimizin bu konuda yani can damarımız olan turizm konusunda biraz daha organize çalışması gerekiyor. 
Yani bu süreç başladı, kendi imkanlarımız ile TV’de yayınlanan haberlerden haberimiz oldu. 
Trabzon'da turizm belgesi olan 6-7 tesisten biri olmamıza rağmen, konuyla ilgili yapılan toplantılara otelciler hariç restaurant ve lokanta işletmeleri olarak bizler maalesef çağırılmadık. 
Bu şehirde sanki turizm tesisleri olarak sadece otel işletmeleri ön plana çıkıyor. Bu çok yanlış bir algı. 
Herkes bireysel bir şeyler yapmak istiyor ama bu işleri organize yapmamız gerektiğini düşünüyorum. 
Sivil Toplum kuruluşları özellikle Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası i̇lgili diğer kurumlar neyi nasıl yapacağımızı önceden belirtseydi, konuyu biraz önemseseydi,  bugün Sayın Bakanımız ‘Trabzon’da sertifika sayısı çok az’ demek zorunda kalmazdı. 
Lafa gelince ‘turizm turizm turizm’ diyoruz ama i̇ş icraata gelince kimseden ses yok! 
Bir başımıza kalıyoruz. Tarihi kültürel miraslarımız çok önemli Sümela Manastırımız, Ayasofya’mız çok önemli. 
Ama bunlara takılıp kalmamalıyız. Bu şehrin kültürü var, bu şehrin denizi var bu şehrin yeşili var, yaylaları var, gölleri var, bu şehrin restorantları, turizm tesisleri var. Şehrimize gelen turistlerimiz yiyecekler içecekler gezecekler onlara dönemin şartlarına uygun en üst kalitede hizmet verecek tesislerimizin de yetkililer tarafından biraz daha önemsemesini istiyoruz. 
Evet Arap turistler için büyük çaba sarfedildi gerçek manada şehrimize büyük katkıları oldu, onlarında çoğunu biz tesisimizde ağırladık. 
Maalesef Akdeniz’de, Ege’de turizm tesislerinde içkili servis büyük bir avantaj olurken şehrimizde bu tesislere farklı gözle bakılıyor ve bu tesisler dışlanıyor. 
Buna bir anlam veremiyorum. Genel manada bu algının kırılması adına da elimizden geleni yapıyoruz’ şeklinde konuştu.


TANITIMA AĞIRLIK VERMELİYİZ 
Elimizde altın bir hazine olduğunu ama bunu yeteri kadar duyuramadığımızı belirten Müzeyyen restaurant’ın sahibi Burak Tonyalı sözlerini şu şekilde sürdürdü: Başta da belirttiğim gibi Trabzon Türkiye'nin en önemli turizm destinasyonlarından biridir. Her konuda olduğu gibi Turizm’de de Türkiye’nin T’sidir. 
Ama tanıtım noktasında bakıyoruz bizim çok çok aşağılarda değerlere sahip olan şehirler çok önemli tanıtımlar yapıyor. 
Turizmde Trabzon’un eline su dökemeyecek iller sosyal medyada orada burada bakıyorsunuz öyle tanıtımlar yapıyorlar ki şaşırıp kalıyoruz. 
Diğer yandan bakıyorsun ülke yönetiminde söz sahibi çok önemli bürokratların siyasiler bakanlar Trabzonlu. 
İşte burada neden biz hakettiğimizi alamıyoruz hak ettiğimiz değeri göremiyoruz hakettiğimiz kadar tanıtılmıyoruz. Daha çok gayret göstermiyoruz daha çok tanıtım yapmıyoruz sorusu akla geliyor. 
Ben bu manada birlik olursak önümüzde kimsenin duramayacağı görüşündeyim. 
Dilerim bu zor süreci hep birlikte güzel bir şekilde geçiririz, diğer işletmelerimiz de sertifikalarını alır ve Trabzon turizmde en güvenli şehir olarak ülke gündemine gelir. Bu manada biz üzerimize düşen ne varsa sonuna kadar yerine getirmeye hazırız.