Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nde tedavi gören 4 ay 9 günlük Zeynep Tavşan'ın 28 Ocak'ta beyin ölümü gerçekleşti. Talihsiz bebeğin ailesinin organları bağışlama kararı alması üzerine nakil için uygun olduğu belirlenen karaciğer ve böbrekler uzmanlar tarafından alındı. 

İstanbul ve Antalya'daki hastalara nakledilecek organları almak için gelen Solo Türk filosuna ait askeri uçak, Trabzon Havalimanı'nın pist zemininin temizlenmesi ardından iniş yaptı.

Uçak, KTÜ Organ Nakli Koordinatörü Ahmet Yıldızlar'ın gözetiminde getirilen organları alarak Trabzon'dan ayrıldı. Kızının vefatının acısının çok büyük olduğunu dile getiren 38 yaşındaki Trabzon Ortahisar Belediyesi çalışanı Olgun Tavşan, şöyle dedi: "Başka bebeklerin yaşaması için kızımızın organlarını bağışladık. Organların başka çocuklara şifa olmasını diliyorum. Organ bekleyen ailelere bir nebze yardımcı olabilmek için bağışta bulunduk. İnsanların bu konuda hassasiyet göstermesini ve organ bağışlamasını diliyorum. Organ bekleyen evlatlar, çocuklar var. Evladım vefat etti. Organ nakledilecek olanlara şifa diliyorum."

Bu arada, Olgun ve Asiye Tavşan çiftinin 5 yaşında Buğlem adında bir kızı daha olduğu belirtildi. Ailesi tarafından hastane morgundan alınan Zeynep bebeğin cenazesi  Doğançay Mahallesi'ndeki mezarlıkta toprağa verilecek.


ANTALYA'DA 5,5 YAŞINDA Kİ NURGÜL'E NAKLEDİLDİ
Trabzon'da beyin ölümü gerçekleşen 4 aylık Zeynep Tavşan'ın ailesi tarafından bağışlanan organlarından iki böbreği, Antalya'daki operasyonla 5,5 yaşındaki Nurgül Kesgin'e nakledildi. Trabzon'da kas erimesi ve solunum yetmezliği nedeniyle beyin ölümü gerçekleşen 4 ay 9 günlük Zeynep Tavşan'ın ailesi tarafından bağışlanan iki böbreği, askeri uçakla Antalya'ya gönderildi.

Buradan ambulansla Akdeniz Üniversitesi Hastanesine getirilen böbreklerin nakledileceği kişi ya da kişilerin belirlenmesi için tarama çalışması başlatıldı. İncelemelerin ardından iki organın, Afyonkarahisar'da yaşayan ve 2,5 yıldır böbrek yetmezliği çeken 5,5 yaşındaki Nurgül Kesgin'e nakledilmesine karar verildi. Babası İbrahim ve annesi Fatma Kesgin tarafından hızla hastaneye getirilen Nurgül'e, Başhekim ve Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı başkanlığındaki ekip tarafından nakil yapıldı.



VÜCUDUNDA 4 BÖBREK TAŞIYOR
Prof. Dr. Aydınlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 aylık bebeğin iki böbreğinin de 5,5 yaşındaki bir çocuğa nakledilmesinin önemli olduğunu söyledi. Nurgül'ün işlevini görmeyen iki böbreğinin de alınmadığına işaret eden Aydınlı, "Vücudunda 4 böbrek taşıyor. Her iki böbreği de küçük olduğu için aynı hastaya nakletmeye karar verdik. Türkiye'de fazla yapılmayan, teknik olarak zor bir operasyondu. Ameliyat başarılı geçti. Şu an için değerleri çok iyi. Önümüzde bir haftalık kritik bir süreç var. 4 aylık bebeğin ölümünün acısını unutup, başka çocuklara hayat veren aileye de teşekkür ediyorum." dedi.

Anne Fatma Kesgin ise 4 aylık bebeğin hayatını kaybetmesinden büyük üzüntü duyduklarını dile getirdi. Kızına böbreklerini veren bebeğin ailesine minnettar olduklarını anlatan Kesgin, "Onlara sabır diliyorum. Dün kızımızın nakil olacağı haberini alınca hastaneye koştuk. Çok mutluyuz. Umarım her şey yolunda gider ve kızımız sağlığına kavuşur." diye konuştu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesinde kas erimesi ve solunum yetmezliği nedeniyle tedavi gören Zeynep bebeğin 28 Ocak'ta beyin ölümü gerçekleşmişti. Zeynep Tavşan'ın ailesi, kızlarının karaciğer, kalp ve böbreklerini bağışlama kararı almıştı. Zeynep bebeğin kalbinin nakil için uygun olmadığı, karaciğer ve böbreklerinin nakledilebileceği belirlenmişti. Uzmanlar tarafından alındıktan sonra KTÜ Organ Nakli Koordinatörü Ahmet Yıldızlar gözetiminde Trabzon Havalimanı'na getirilen bebeğin karaciğeri askeri uçakla İstanbul'a, böbrekleri ise Antalya'ya gönderilmişti.