61SAAT HABER SERVİSİ

Geçtiğimiz günlerde ilaç fiyatlarına yüzde 26 zam yapılmasıyla birlikte bugün tüm eczanelerde ilaç fiyatları zamlı satılacak. Buna göre; ağrı kesici bir ilacın fiyatı dün 9.94 TL'den alıcı bulurken bu fiyat bugün 13-16 TL'ye çıktı. Kaşıntı ilacının fiyatı ise 45 TL'den 49.90 TL'ye çıktı. Eczacılar ilaçlardaki fiyat artışının ilaç türüne göre değişiklik gösterdiğini söylüyor. 

Yaşanan zamlarla ilgili 61saat’e açıklamalarda bulunan Ecz. Zafer Göktaş “Piyasanın beklediğinin üzerinde bir zam geldi, ne kadar yeterli tartışılır ama hiç yoktan iyidir. Yaşanan ilaç sıkıntısının depolardan kaynaklandığının altını çizen Göktaş “Depolarda ciddi bir stok sıkıntısı vardı, bu durum depolardan ziyade ilaç firmalarından kaynaklanıyordu. Depolardaki yok sıkıntısı bir nebze düzelir. Bu durum daha çok ithal firmalarda vardı bu zamdan dolayı yerli ilaçlardada sıkıntı yaşadık. Yerli firmalar kurnazlık yaptı yüklü ilaç sürmediler piyasaya, zamlı fiyatı beklediler.” dedi.

İlaç sıkınıtsının çözüleceğini kaydeden Göktaş “Göz damlalarında ciddi sıkıntılar oldu, alzheimer ilaçlarında kalp ilaçlarında daha çok kronik ilaçlarda sıkıntı yaşadık. Son yapılan zamların ardından bu sıkıntıların çözüleceğini bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

İlaç fiyatlarında ağrı kesicilerin 16 TL bandına kadar çıktığını kaydeden Göktaş ilaçlardaki artışları vatandaşların henüz anlayamadığını ifade etti.