61SAAT HABER SERVİSİ - İmar Barışına, 31 Ekim olan son başvuru tarihi 31 Aralık’a kadar uzatılırken Trabzon ve çevre illerde başvurular artarak devam ediyor. 
Ancak burada en çok dikkat çeken nokta ise Yaylalarda süren yoğun yapılaşma. 
Trabzon’da geçen hafta düzenlenen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında durum bir kez daha gözler önüne serilmişti. 
Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vedat Çiftçi, başvurunun 100 bini geçtiğine dikkat çekerek 60 milyonluk bir gelir elde edildiğini söyledi. 
120 bine yakın başvuru olacağını söyleyen Çifti,   burada gelen bir soru üzerine geçmiş yıllarda Tarım İl Müdürlüğünün yaptığı çalışmalarda mera ve yaylalarda 50 bine yakın kaçak yapı tespit edildiğini ifade etti. 
Çiftçi,  “Bizde buna istinaden bölgemizde 60 bine yakın mera yayla, 30 bine yakın da belediye sınırları içinde bu şekilde yapı olacağını tahmin ediyorduk. Fakat sayı 100 bine çıktı. 120 bine de çıkacak bu sayı. Bizim beklediğimizin üstünde bir rakam çıktı. Bunun bir sebebi de muhtemelen şudur. 
İmar Barışı Kanunu 31 Aralık 2017’ye kadar biten binaları kapsamasına rağmen maalesef özellikle mera ve yaylalar, diğer sit alanları dahil olmak üzere bir sürü hazine ait arazi içinde çok kısa sürede prefabrik yapılar yaptılar hepsine kayıt belgeleri aldılar” dedi. 

HAKLARINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULUYOR
Bu sırada yeni yapılan yapılara neden kayıt belgesi verildiği şeklindeki soruya ise Çifti, “Beyan esastır” cevabını vermişti. 
Binaların 31 Aralık 2017’den sonra yapıldığının tespiti durumunda bu kişiler hakkında yalan beyan vermekten TCK 97’ye göre suç duyurusunda bulunulduğunu ifade eden Çiftçi, “Ancak daha sonra tespitler, şikayetler bazında, veya yerinde kaymakamlıkların, Tarım Müdürlüklerinin, Jandarma Komutanlığının ve bizlerin tespitleri neticesinde bu yapıt kayıt belgeleri iptal edilmekte. Haklarında da TCK 97’ye göre suç duyurusunda bulunuyoruz. Yanlış beyandan dolayı...” dedi. 
 
BEŞEL: YILDA 1, 2, 3 YAPI YAPILIRKEN ŞİMDİ 40 - 50 YAPI
O toplantıda en çarpıcı konuşmayı ise Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel yapmıştı. Beşel, “Kamuda ki görevim sırasında bundan yıllar evvel sayın valimize rapor arz etmiştim. “Yaylalarımız elden gidiyor” diye. 
10 yıldan beri muktedir hızla giderken bu İmar Barışı yasasının çıkmasıyla süper hıza ulaştı. Kadıralak yaylamızda yılda 1 – 2 – 3 yapı yapılırken bir anda 40 50 yapı yapıldı. Şuanda prefabrik veya organize çalışmayla gece gündüz mikserler tuğlalar vs.. yapılaşma devam ediyor. Bu konuda muhtarlar görevli, belediye başkanları yıkmakla görevli.. Sonuç ne olursa olsun bu yaylalar bir daha geri gelmeyecek. Meralar, yaylalar elden çıkıyor. Çocuklarımıza bu gidişle mera yayla bırakamayacağız gibi... 
Benim endişem odur. Yoksa bunun kanunu sorumluk biri topu öbürüne atar öbürü öbürüne atar bir şekilde bizde süremizi doldurur gideriz ama hakikaten yaylalar elden çıkıyor. Bu İmar barışı nasıl bir barışsa biraz sıkıntıya soktu. Yaylaları sıkıntıya soktu. Etkin tedbir alınmalı. Alınmazsa yazışmayla mahkemeye vermekle çok mesafe alınacak kanaatinde değilim” ifadelerini kullandı. 
O toplantıda Trabzon’da ki yaylaların durumu gözler önüne serilirken İmar Barışı Kanunun 31 Aralık’ a kadar uzatılması yaylalarda ki yapılaşmanın daha da süreceği izlenimini veriyor. 

KANUN ÇIKTIKTAN SONRA 30 BİNA MI YAPILDI?
İl Müdürü Vedat Çiftçi’nin sözlerinde de anlaşılacağı üzere Trabzon’da 31 Aralık 2017’ye kadar tespit edilen kaçak yapı sayısı 90 bin civarında olduğu tahmin edilirken sayı şimdiden bu rakamı geçmiş hatta 31 Ekim’e kadar 120’e yaklaşması bekleniyordu. Ancak İmar Barışı kanunu 31 Aralık’a kadar uzatılması sonrasında,  bu rakam 120 bini çok rahatlıkla geçeceği tahmin ediliyor. 
Bu noktadan bakıldığında Trabzon’da İmar Barışı Kanunu çıktıktan sonra 1 yılda neredeyse en az 30 bine yakın bina, yayla ve meralara yapıldığı tahmin ediliyor....