Trabzon'da İŞKUR İş ve Meslek Danışmanları bin 19 işyerini ziyaret ederek işverenlerin eleman ihtiyaçlarını tespit etti. İşverenlerden en fazla eleman talebi inşaat, toptan-perakende ticaret ve imalat sektörlerinden geldi.

Trabzon genelinde işyerlerinin yüzde 17,9'unda 687 kişilik açık iş olduğu tespit edilirken, il genelinde en yüksek açık iş oranına sahip sektörün yüzde 9,5 ile Madencilik ve Taş Ocakçılığı olduğu kaydedildi. Açık işi en çok olan işyerleri yüzde 50 oranı ile Madencilik ve Taş Ocakçılığı, yüzde 33,6 ile İmalat ve yüzde 33,3 ile Konaklama ve Yiyecek Hizmet Faaliyetleri sektörleri oluşturdu.

İşverenlerin en çok talepte bulundukları meslekler beden işçisi (genel), garson (servis elemanı) ve elektrik teknisyeni olurken, açık işlerde en çok aranılan ilk üç beceri; yeterli mesleki/teknik bilgi ve tecrübe, fiziki ve bedensel yeterlilik ve takım çalışması olarak sıralandı. İşverenler talep ettikleri açık işleri en çok İŞKUR ve Akraba-Eş Dost aracılığı ile aradığı tespit edilirken, işyerlerinin yüzde 34,1'inde elaman temininde güçlük çekildiği ortaya çıktı.

Eleman temininde en çok güçlük çekilen meslekler olarak ise güvenlik görevlisi, garson (servis elemanı), elektrik teknikeri, elektrik teknisyeni, satış danışmanı, pazarlamacı, beden işçisi (inşaat), elektrikçi (genel), kat hizmetleri elemanı/kat görevlisi ve beden işçisi (genel) meslekler sıralandı.

Öte yandan Trabzon'da bin 859 kişilik istihdam artışı beklenirken, işverenler 2018 yılı Nisan ayı sonuna kadar istihdamlarının yüzde 5,6 oranında artacağını öngördü. En fazla istihdam artışı inşaat işçiliği ve güvenlik görevlisi mesleklerinde beklenirken; temizlik Görevlisi, diş protez teknisyeni ve sıhhi tesisatçı mesleklerinde istihdam azalışı bekleniyor.