Etkinliğin açılış töreninde Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Mithat Kutanoğlu, İŞKUR Trabzon İl Müdürü Mustafa Sezgin, siyasiler, işadamları ve vatandaşlar hazır bulundu.  
TRABZON’DA İŞSİZLİK, ÜLKE ORTALAMASINDAN DAHA DÜŞÜK 
Açılış programında katılımcılara seslenen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Trabzon’da son 6,5 yılda 30 bin 649 kişinin sürekli olarak iş sahibi olduğunu ifade etti. “Son 6,5 yılda Trabzon’umuzda sürekli olarak işlendirilen insan sayısı; 20 bin 625 erkek, 10 bin 24’ü bayan olmak üzere toplamda 30 bin 649’dur” diyen Başkan Gümrükçüoğlu sözlerini özetle şu şekilde sürdürdü: “İspanya’da işsizlik yüzde 20, İtalya’da yüzde 18, işsizlik Yunanistan’da artık ölçülemiyor. Macaristan, Bulgaristan, Polonya gibi ülkeler aynı durumda. Peki ülkemizde durum ne? TÜİK rakamlarına bakalım: 2015 yılı Haziran ayı itibariyle Türkiye genelinde işsizlik yüzde 9,6. 2013 yılında ise yüzde 9,7 idi. Trabzon’da işsizlik oranı 2013 itibariyle yüzde 7,4. TÜİK, 2013’den sonra illerin işsizlik oranlarını henüz açıklamadı. TR 90 olarak adlandırılan ve Trabzon’unda içinde bulunduğu bölgede işsizlik oranı 2014 itibariyle yüzde 6,2. İsteyenler devletin bu resmi rakamlarını her yerde kontrol edebilirler… 

TYÇP KAPSAMINDA BÜYÜKŞEHİR’DE 3 BİN 290 KİŞİ ÇALIŞTI 
6,5 yılda sürekli işlendirilen 30 bin 649 kişinin yanında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız çok güzel bir hizmete yıllardır imza atıyor. Toplum yararına çalışma programı kapsamında kamu kurumlarımızda insanlarımız süreli olarak işlendiriliyor. Bu kapsamda hazırladığımız 21 proje kapsamında Büyükşehir Belediyemiz bünyesinde bugüne kadar 3 bin 290 kişi yılda 9 ay süreyle işlendirilmiştir. Buna harcanan finansman 22 milyon 923 bin TL’dir.”  

İŞ İSTEYEN GENCİMİZ KENDİNİ GELİŞTİRMELİ 
Konuşmasında özellikle iş arayan gençlere tavsiyelerde bulunan Gümrükçüoğlu sözlerini şu şekilde tamamladı: “Ülkemizde genç kuşakların işsizlik oranı, orta yaşlı insanlarımıza göre biraz daha fazla. Burada çok önemli detaylar var. Trabzon’da İŞKUR’a kayıtlı olan 30 bin işsiz var. Firmalarımızın da 13 bin işçi talebi var. Bu 13 bin talebin 5 binine cevap verilebilmiş. Gençlerimiz için burası çok önemli. Gerisi ne oldu? Ya iş için İŞKUR’a müracaat eden vatandaşımız istenilen kriterlere uymuyor, ya da iş için İŞKUR’a müracaat eden kişi, kendisine önerilen işi beğenmiyor… Bunların çözüm noktası vardır. Bizler bir sürü meslek edindirme kursları açıyoruz. Bölgemizde turizm çok iyi gelişiyor, körfez turizmi öncelik almış. İngilizce kursu, Arapça kursu, turizm kursu açıyoruz. İlçelşerimizde de bu kurslarımızı açıyoruz. İlk hafta 50 kişi geliyor, sonra bir bakıyoruz 10 kişi kalmış… Burada cv’lerini bırakan gençler işadamlarına desinler ki ‘işte benim cv’im bu. Ama siz bana söyleyin siz nasıl bir eleman arıyorsunuz.’ İşte aranılan o vasıfları öğrensin. Gerekli eğitimleri, sertifikaları alsın sonra desin ki ‘ben sizin istediğiniz vasıfları kazandım. Buyun birlikte çalışalım.” 

VALİ ÖZ: MESLEKİ EĞİTİME ARTIK DAHA FAZLA ÖNEM VERİYORUZ
Trabzon Valisi Abdil Celil Öz de konuşmasında istihdam alanında yapılan çalışmalara dikkat çekti. Öz, “Bölgenin ihtiyacına göre mesleki eğitim kurumlarına artık çok daha fazla önem verildiğini ifade eden Vali Öz, “Arz talep karşılaşmasını sağlamak açısından bu tür etkinlikleri çok önemsiyoruz. Bu fuarlara güçlü firmalarımızın, önemli sivil toplum kuruluşlarımızın ve kurumlarımızın katılması daha önemli sonuçlar ortaya çıkaracaktır” diye konuştu. 

Konuşmaların ardından Trabzon’da iş piyasasına en çok katkı sağlayan özel sektör kuruluşlarının temsilcilerine protokol üyeleri tarafından plaket verildi. Vali Öz ve Başkan Gümrükçüoğlu, plaket töreninin ardından fuar alanında bulunan bütün firmaların stantlarının tek tek gezerek firma yetkililerinden bilgi aldılar.