Trabzon Atatürk alanında yarım asrı aşkın bir süredir büfe işleten Adnan Çalık,bir sigara firmasının ürün satış uygulamasının küçük esnafı sömürme amacı taşıdığını ileri sürdü.Çalık ‘Şikayetimi Cumhurbaşkanımıza,Milletvekillerine ve diğer ilgililere ilettim’ dedi.


Çalık: TESOB, TRSO ve Bakkal ve Bayiler Odası’na kayıtlı esnafa sitem etti ve sosyal medyada şu açıklamayı yaptı:
‘Sigara firmasına karşı başlatmış olduğum haklı davamızda Trabzon halkından görmüş olduğum büyük desteği maalesef siz kıymetli esnaf arkadaşlarımdan göremedim.Sizlerin bir hafta opsiyonlu almış olduğunuz ürünleri daha iyi şartlarda alabilmeniz için her türlü platformlarda,hatta Cumhurbaşkanımıza Milletvekillerimize ve Philip Morris Genel müdürü Filiz Yavuz Diren hanımefendiye kadar yazılı ve sözlü olarak bizzat ilettim.Sayın genel müdür faizlerin yüksek olmasından dolayı kredi kartıyla satış yapamayacaklarını belirtti.Piyasanın % 45’ine sahip olan Philip Morris Peşin satış yaparak zarar ediyor.Diğer dört firma kredi kartıyla satış yapıp kar elde ediyorsa biz 2000 küçük esnaf olarak bu firmalara gerekli tepkiyi göstermediğimizdendir.Değerli arkadaşlarım ben 53 senedir ticaret yapıyorum.Benim hiç kimseden ticari ve siyasi beklentim yoktur. İsteğim şudur ki bu zor dönemde küçük esnaf olarak bu güçlere karşı ayakta durabilirim.Trabzon’da bir gün bu esnaf sigara almazsa nelerin de değişebileceğini hesabını yapmamız lazım.Sizleri sağduyu ya davet ediyorum.’’


Sigaranın karı bildiğimiz kadarıyla %4 , %4.5 civarında.Bu karın yarısıda vergiye gidiyor. Ayrıca peşin veya kredi kartı ile alış. Trabzon ili genelinde 2000’e yakın sigara satış noktası var. Diğer yandan hükümet bir yandan sigara içimine azaltmak için tedbir,öbür yandan ise okkalı vergi alıyor. 
 Adnan Çalık esnafın çıkarı açısından haklı bir direniş gösteriyor diğer yandan tekelleşme sigara üreticisi de benim malım bu ister al ister alma diyor. Hükümet de okkalı vergi almasına karşılık sigaraya savaş açmış. Yapılacak iş esnafın birlik olup sigara satmama kararı alması. Bunuda esnaf odalarının yapması gerekiyor. Esnaf odalarının zirvesi ve teşkilatları korkudan sesini çıkaramıyor. Olan da esnaf oluyor.