61SAAT HABER SERVİSİ - SERKAN KILINÇ -  Trabzon İş Kur Müdürü Adnan Zengin, “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik” bilgilendirme toplantısında Trabzon’da ki iş gücü ile ilgili bilgileri paylaştı. Trabzon İş Kur’un toplamda 75 bin kişiye danışmanlık hizmeti verdiğini kaydeden Zengin, bu rakamlar arasında iş arayanların 63 bin, iş verenlerin ise 12 bin olduğunu kaydetti.

Danışmanlık hizmetleri kapsamında Zengin 5 bin 320 iş yerinin de ziyaret edildiği bilgisini verdi.

Trabzon’da ki istihdam bilgilerini de paylaşan Zengin, “2016 yılı karumumuza kayıtlı işsiz sayısı yüzde 22 oranında artmıştı. İşsizlerin çoğunluğu 22-24 yaş aralığındadır. En fazla işsiz: Beden işçisi, Temizlik Görevlisi, Satış Danışmanı, Büro Elemanı, Sekreter ve ön Muhasebecisidir.

Eleman temininde güçlük çekilen meslekler güçlük çekilen meslekler: Garson, beden işçisi, satış danışmanı, aşçı, kaynakçı, makineci...

En Önemli Sektörler ise, Tarım ve Ticaret sektörleridir.

Trabzon’da hizmet sektörü yüzde 48 ile ağırlıktadır. (Yüzde 28 perakende, yüzde 20’de konaklama sektörüdür)” diye konuştu.

Trabzon’da toplam kayıtlı – kayıtsız iş yeri sayısının 16 bin 900 olduğunu ifade eden Zengin, çalışan sayısını ise 130 bin 122 olarak ifade etti.

Trabzon’da, “Sanayi sicil belgesine sahip iş yerişi sayısını” yaklaşık 500 olarak açıklayan Zengin, bunun yüzde 26’sının çay, fındık, su ürünleri yüzde 17’lik kesimin ise inşaat ürünleri olduğunu bildirdi.

35 firmada Ar-ge bulunduğunu kaydeden Zengin, 108 firmada ise kalite kontrol departmanın yer aldığını ifade etti.

Zengin, Trabzon’da 2017’de bir aylık sürede bin 162 kişinin işe yerleştirildiğini bildirdi.
 
Trabzon’da 2016 yılında 13 bin 457 açık işin karşılanamadığını bildiren Zengin, bu durumun sebeplerini ise, “Alınacak işçilerin vasıf ve donanım yetersizlikleri, İş beğenmeme, Çalışma Koşulları ve ücretler ve sosyal haklar bunda etkilidir. Eleman temininde çekilen güçlüğün en başta gelen sebebi ise mesleki nitelik ve beceri eksikliği” dedi.
 
Trabzon’da işsizlik ödeneği verilerini de açıklayan Zengin, 2016 yılı itibariyle 12 bin 819 kişinin işsizlik başvuruş yaptığını belirterek, “Bu sayıdan işsizlik ödeneğini hak eden kişi sayısı 7 bin 964’üdür. 2015 yılında 9 bin 764 kişi başvurmuş, hak eden sayısı ise 6 bin 387’dir. İnsanlar İş-Kur’un maaş verdiğini düşünerek başvurular artmıştır” diye konuştu.