61SAAT HABER SERVİSİ -
TAYFUN ÇÖPCÜ - HASAN TÜNCEL


Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, sigara içme alanlarının artık yarı açık alanlarda da yasak getirildiğini açıklamasının ardından esnaflar bu duruma kepenk kapatarak tepki gösterdi. Trabzon'un Kalkınma Mahallesi ve Konaklar Mahallesi olmak üzere toplamda 100 esnaf alınan bu kararlar neticesinde hem uygulanan cezaları ödeyemez duruma geldiklerini ve bu durumda giderlerini dahi karşılayamadıklarını söyledi.

''AĞIR CEZALARA MARUZ KALIYORUZ''

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan esnaf Taner Tacettin, "Bulunmuş olduğumuz mesleki faaliyetlerimiz açısından, açılır kapanır tente ve camlı alanlarda daha öncesinde %51 açık alan oranını göz önüne alaraktan ekonomik kriz süreçlerinde işletmelerimizi ayakta tutmak için bir mücadele içerisindeydik. Fakat kanunda yapılan düzenleme ve değişiklikler, işletmelerimizdeki açılır kapanır tente ve camların bulunduğu alanların 'Kapalı Alan' statüsünde sayılacağını göstermiştir. Önceden sadece şikayet üzerine ve aylık rutin denetime gelen Halk Sağlığı Merkezi ekipleri son dönemlerde günlük hatta gün içerisinde 2-3 defa denetime gelmeye, bizleri altından kalkamayacağımız ağır cezalara maruz bırakmaya başlamışlardır" dedi.



500'ÜN ÜZERİNDE ÇALIŞAN VAR
Tacettin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Mademki biz bu cezaları ödeyemiyor ve altından kalkamıyoruz, Kalkınma Mahallesinde bulunan bütün esnaf kardeşlerimizle bir araya gelerek işletmelerimizde 4 gündür tütün ve tütün ürünleri içirmiyor ve satmıyoruz. Aşikardır ki bu süre içerisinde hiçbirimiz bırakın para kazanmayı giderlerimizi karşılayacak ciroları dahi göremediğini söylemek isteriz. Sağlık Bakanımız Sayın Recep Akdağ'ın bizlerin bu mağduriyetine bir çözüm veya iyileştirme yapacağını umuyoruz çünkü maruz kaldığımız cezaları hala ödeyememiş bulunmaktayız. Yanlış anlaşılmasın derdimiz ceza sildirmek ya da kanuna karşı gelmek değil, bizim derdimiz bu süreçten sonra çözüm aramaktır, çünkü bahsi geçen kanun, milyonluk yatırımlar yapılmış 100'ün üzerinde iş yeri ve 500'ün üzerinde çalışan personel istihdamı sağlanan bir sektörü etkiliyor."

SESİMİZİ DUYURMAK İSTİYORUZ
Tacettin, "Almış olduğumuz ortak karar neticesinde işletmelerimizi 1 gün daha açık tutarak, katlanarak artan cezaları ödeyemeyeceğimiz kanaatine varmış bulunmaktayız. Bugün itibari ile işletmelerimizin kepenklerini indirmek zorunda kaldığımızı ve çalışan personellerimizin iş haklarını fesih etmek durumunda kalacağımızı üzülerek bildirmek isteriz. Sesimizi duyurabildiğimiz değerli devlet büyüklerimizin, bu sorunumuza duyarsız kalmayacağı ve gerekeni yapacağı kanaatindeyiz" ifadelerini kullandı.

KAPALI DÜKKANLARA DENETLENDİ, GÜN BOYU KAPALI

Esnafların eylem yaptığı sırada yetkililer tarafından kapalı dükkanların denetlenmesi dikkat çekti. Esnaflar gün boyu dükkanlarını açmayacaklarını açıkladı.

KALKINMA VE KONAKLAR SESSİZLİĞE BÜRÜNDÜ

Kalkınma ve Konaklar Mahallesi'nde esnaflar protestolarını akşam saatlerinde sürdürdü. Dükkanlarını açmayan esnaflar üniversite öğrencilerinin en yoğun olduğu caddenin karanlığa gömülmesine neden oldu. En işlek caddelerden biri olan Kalkınma Mevki'nde çok sayıda öğrenci ve vatandaş kepenk kapatan esnafın kapısından geri döndü.