61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon’un Akçaabat İlçesi Yıldızlı Bölgesinde yapılan yol genişletme ve kavşak çalışmalarında büyük bir mağduriyetin yaşandığı ortaya çıktı. 

Bölgede yapılan dev proje ile trafik noktasında büyük bir rahatlama sağlanırken, Ömer Yumak isimli vatandaş ise en çok mağdur olan kişi…  Evi yol için yapılan istinat duvarının hemen yanında bulunan Yumak, her yağmur yağdığında “Evimi ve arazimi yine su mu basacak” endişesi yaşıyor. 

Karayolları tarafından yaptırılan yolun, yağmur suyu tahliye borularının çıkışı direkt Ömer Yumak’ın arazisi ve evinin olduğu alana verilirken skandal uygulama nedeniyle 3,5 yıldır büyük mağduriyet yaşanıyor. 

ÇOK KEZ KARAYOLLARINA GİTTİ AMA.. 

 Yumak, bir çok defa Karayollarına başvurmasına rağmen mağduriyetinin giderilmediğini söylerken, bu süreçte evini ve arazisini sürekli su bastığını, duvarlarda çatlaklar oluştuğunu kiracısının da evi boşaltmak zorunda kaldığını söyledi. 

Yolun Karayolları Kamulaştırma Sınırana “Duvar" yapıldığını söyleyen Ömer Yumak, “Ana yolun bütün su tahliyesi,  o duvara yapılan 1 metre 20 santim çapında borudan,  benim arazim ve kapımın önüne akıyor. 

Karayollarının istimlak duvarı ile benim arazim arasında 50 cm var. Suyun başka bir yere gitmesi mümkün değil. Normalde kamulaştırma yapılıp ana dereye bağlanması lazımdı ama yapılmadı. Biz ı 3,5 yıldır bu mağduriyeti yaşıyoruz” dedi. 

Bölgede dükkanı, evi ve arazisi olduğunu söyleyen Yumak, her sağanak yağmurda bu baskını yaşadıklarını ifade etti. 

KONTROL ŞEFİ: “SORUN YOK” DEDİ

 Önlem olarak kendi imkanları ile bölgeye duvar ördüğünü ve su yolu açtığını ifade eden Yumak, "Duvarın dibini benim arazimden, yardım ve su yolu açtım. Kapının önünü kurtardım ama aşağı dereye kadar olan arazimi sürekli su basıyor. Yağmur yağdığında evimizin önünden dere oluşuyor ki geçmek mümkün değil” dedi. 

Karayollarına resmi başvuruyu yaptıklarını ifade eden Yumak, "Karayollarına resmi başvuruyu yaptık. Orada kontrol şefiyle görüştüm. Mağduriyetimizi belirttik. dedik, “Bu İnşattan dolayı hem evimiz de zarar gördü” geldi Duvarlarda çatlama oldu.  Geldi kontrol etti. "Burada sorun yok" dedi. Hak edişini aldı ihaleci firma.  Orası öyle kaldı.  

MUHTARDA BAŞVURU YAPTI AMA SONUÇSUZ KALDI

 Muhtarla birlikte bizzat müdüre gittim. Müdür bey sorunu kendisi de gördü. "Tamam ilgileneceğim" dedi hala ses yok.  Muhtar kendisi bizzat gitti. Hata orada yolu olmayan bir komşumuz vardı. Oraya hem yol yapmak için hem de boruyu gömmek için bir kamulaştırma talebinde bulundu benim haricimde. Bu başvuru ile hem boru sorunu, hem de yol sorunu çözülecekti. Komşumuzun evine yol gitmiyor. Bu şekilde başvuru yaptık bu da cevap almadı” dedi. 

KARAYOLLARI KAMULAŞTIRMA OLMADAN GÖMMEK İSTİYOR

 Bölgede bulunan mahallelerin sularının da kendi evinin önüne ve arazisine aktığını kaydeden Yumak, "Üstte olan mahallenin yola akan suları da direkt bize geliyor. Hepsi aynı borudan geliyor. 

Karayolları diyor ki "ben burayı gömeyim" çıkayım. Bizde diyoruz ki "bunun usulü bu değil" Yarın ben arazimde bir iş yapmaya kalksam, temel atmaya kalksam o boru benim karşıma çıkacak. Sizin yerinizin 1 metre veya 2 metre altına,  1 metre 1, 5 metre çapında biri boru serilse, siz yarın inşaat yapmaya kalksanız o boru size engel çıkarabilir. Onun için bende gömdürmüyorum” diye konuştu. 

MEVCUT KAMULAŞTIRMA DA İPTAL EDİLDİ

 Yumak, sözlerine şu şekilde devam etti: "Sen duvarını yaptın, su tahliyeni yapıyorsun ama direkt vatandaşın arazisine bırakıyorsun. Proje normalde eksik kalmış. Daha önce benim arazimde kamulaştırma vardı iptal ettiler. Büyük ihtimalle o boru için dereye kadar kamulaştırma vardı. 80 metre uzunluğunda, 3,5 - 4 metre eninde. Bizden 259 metre kare aldı. O dosyanın kamulaştırma mahkemesi de görüldü ama sonra iptal edildi. Mevcut kamulaştırmayı da iptal ettiler” 

HER SAĞANAK YAĞMURDA SU BASIYOR

 Bölgede incelemeler yapan Akçaabat Belediye Meclisi İYİ Partili Üyesi Hakan Kuvvet, “Orada bütün yolların akarı gelip oraya akıyor. Burada duvar yapılırken, o aile o ustalara yardım ettiler.  Sonra ne oldu, adamların evinin önünü molozlar yığını ile bıraktılar. Akarları bıraktılar” dedi. 

Karayollarının bölgede kamulaştırma yapsana akarı geçirmek istediğini söyleyen Kuvvet, "Defalarca karayollarına gittiler. Hiç sonuç alamadılar. Vatandaşlarımız çok mağdur. Kendi imkanları ile set yaptılar su yan tarafta ki yoldan aşağı, gidiyor. O suyun hepsi bu adamın evinin oraya akıyordu. Çok defa o evi ve araziyi su bastı. Neredeyse her sağanak yağmurda orayı su basıyor” diye konuştu.