61SAAT HABER SERVİSİ - Karayollarının Trabzon’da yaptığı üst geçitler artık Etik Komisyonunda incelenerek, uygulamaya geçecek. Karar bugün Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde alındı. 

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinin Eylül ayı toplantıları bugün yapılan oturumla devam etti. Başkan Murat Zorluoğlu’nun Ankara’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın toplantısına katılmasından dolayı meclisi Başkan Vekili Atilla Ataman yönetti. 

Akçaabat Belediye Meclisinde onaylanarak Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisine gelen TRT Bölge Müdürlüğünün önünde yapılan üst geçit, Karayollarının Trabzon’da bundan sonra yapacağı üst geçitlerle ilgili önemli bir karar alınmasına neden oldu. 

İmar Komisyonu adına sunumu yapan AK Partili Çarşıbaşı Belediye Meclisi Üyesi Hüsnü Akkan yaptı. 

ŞAHİN, İMAR KOMİSYONUNU TEBRİK ETTİ

Akkan’ın sunumunun ardından söz alan CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin ise İmar Komisyonunu aldığı bu karardan dolayı tebrik etti. Şahin, "Bu konuda komisyonu tebrik ediyorum. Çok doğru bir karar alındı. Trabzon haricinde illere baktığımızda çok estetik ve güzel görünümlü üst geçitler var. Bizde tek tip bir proje. İlçeleri yapsayacak. Neden bu güne kadar gecikti, anlamıyorum. 4 - 5 yıldan beri gündeme getiriyorum ama nihayet bundan sonra Karayollarının tek tip, ucube, üst geçitleri gündeme gelmeyecek. En azından Estetik Komisyonları inceleyecek, ondan sonra uygulamaya geçecek!” dedi. 

KARAYOLLARI BUNDAN SONRA DİKKATE ALACAK

Akkan ise, "Bu konuda aynı hassasiyeti komisyonda paylaştığı için, düzenlemeyi plan notu şeklinde ekledik. Bundan sonra yapılması düşünülen bu tür üst geçitleri, ki bunlar zorunluluk arz ediyorlar. En azından şehrin estetiğine yakışır şekilde ve bulunduğu yere uygun olacak şekilde gerek yaya merdiveni, gerekse şekliyle bundan sonra daha hassas olacağımızı izah etmiş oluyoruz. Karayolları bundan sonra hazırlayacağı projelerde bunu dikkate alacaktır” diye konuştu. 

EN AZINDAN BİR BAŞLANGIÇ

AK Parti Arsin Belediye Meclis Üyesi ve eski Makine Mühendisleri Odası Trabzon Şube Eski Başkanı Şaban Bülbül, "Böyle bir karardan dolayı komisyon üyelerini ve başkanı tebrik ediyorum. Geç kalınmış bir karardır ama hiç bir zaman geç olmaz başlangıçtır. Bundan sonra sadece üst geçitlerle ilgili değil, kamu kurumlarının sosyal alanlarda yapacakları binaların dahi bu şekilde mutlaka Büyükşehir Belediye Meclisine gelmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

BÜTÜN ÜST GEÇİTLERE UYGULANMALI

Ortahisar Belediye Meclis Üyesi ve eski İnşaat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Mustafa Yaylalı ise, Trabzon’da sahil bandında ki bütün üst geçitlerin bulundukları bölgede ki dokuya uygun hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Yaylalı, "Komisyona gelen tek bir konu başlığı tek bir üst geçti. Bizim Büyükşehir Belediyesi olarak Trabzon’da bütün sahil şeridi boyunca üst geçitlerle ilgili çalışma yürütmemiz lazım. Bunlar bulunduğu mevkinin dokusuna uygun hale getirilmesi mümkündür. Bu vesileyle de büyükşehirin bu konuda adım atmasının, projeyi hayata geçirmesini faydalı buluyorum” dedi. 

ÖLÜMLÜ KAZALARDAN DOLAYI HEMEN YAPILDI

Mevcut üst geçidin Karayolları tarafından yapıldığına dikkat çeken Akçaabat Belediye Başkanı Osman Nuri Ekim ise, Büyükşehir Belediyesi Kararının beklenmemesini can güvenliği nedeniyle olduğunu söyledi. Ekim, "İlçe Meclisimizden geçmiş, daha sonra büyükşehir belediye meclisine havala edilmiş dosyadır. İnşaatına Karayolları bu bölgede ki ölümlü kazalardan dolayı ivedilik vermiştir e tamamlanmıştır. Komisyon yeni yapılacak üst geçitlerde belki de bununla ilgili estetik anlamda yapması gereken düzenlenmesi gereken işlemleri, burada da düzenlenmesi hem sögütlü hem de Trabzon için önemli bir husustur. Bizde üst geçitlerin daha estetik bir şekilde kimlikle yapılması taraftarıyız. Burada ki trafik güvenliği yaya güvenliği dikkate alınarak bu inşaat bir an önce yapılmıştır” diye konuştu. 

GEREKLİ DÜZENLEMELERİ KARAYOLLARI YAPACAK

Akkan’da, "Bu üst geçit, Ağustos ayı tatil olduğu için Akçaabat ilçe belediyesinde Temmuz’da geçti. Bizim alacağımız meclis kararı bunun onanmasını, ancak estetik komisyondan projesi geçtikten sonra uygulamaya hakim kılacaktır. dolayısıyla Karayolları orada ki mevcut üst geçidin imalatında gerekli görülen düzenlemeleri yapacaktır ondan sonra plan onayı gerçekleşecektir. Dolayısıyla bizim bir kaybımız yoktur, buna da bu şekiliyle müdahale etmiş olduk” diyerek sözlerini tamamladı. 

Madde Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinden oy birliği ile geçti.