Trabzon’un Akçaabat İlçesinde yaşayan 31 yaşındaki Alihan Kolaylı, bugünlerde dikkat çeken bir konula gündemde. 
Kolaylı, çocuk hayali Boeing 737 - 800’u kullanarak uçmayı, evinin bodrum katında yaptığı kokpit ve simülatör ile gerçekleştiriyor. 
2 katlı evinin bodrum katını Boeing 737-800 kokpiti yapan Kolaylı, bu durumunun başlama nedeninin ise internet üzerinde Flight Simulatör’u görmesi olarak aktardı.


İHA’dan Ozan Köse ve Ersen Küçük’an haberine göre, Kolaylı ilk olarak zorlandı ancak sonrasında duruma alıştığını ifade etti. 
Hayalini 10 yıl önce gerçekleştirmeye başladığını kaydeden Kolaylı,

"10 yıl önce yine evimin bodrumunda oluşturduğum sistemi daha da geliştirdik. Bu süreçte bir arkadaşımla tanıştım. Çalışmalara beraber devam ettik. Sonrasında bu portatifi inşa ettik. 10 yıl önceki simülatör ile bunun arasında fark var. Profesyonel olarak yaptık. Artık bu simülatörü ticari olarak düşünüyoruz. Boeing 737-800 teknolojinin gelişmesiyle birlikte bunu da geliştirdik. Bunu normal uçağın tıpatıp aynısı. Sadece hareket sistemi yok diğer sistemleri aynı” diye konuştu. 

SANAL HAVA YOLLARININ BÜYÜK KATKISI VAR
Simülatörün bazı parçalarını kendilerinin imal ettiğini kaydeden Kolaylı,

“Sistemi daha da geliştirmek istiyoruz. Simülatördeki parçaları kendimiz imal ettik. Bir platformumuz var. Birçok insan bizi takip ediyor. Sanal havacılık artık çok gelişen bir hobi. 2010 yılı içerisinden bu zamana kadar gelen süreçte sanal havacılık çok gelişti. Bunda sanal hava yollarının büyük katkısı var. Bizde bu platformdaki insanlara parçalar üretmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

GERÇEK PİLOTLARDA GELİP İNCELİYOR
Yaptıkları simülatörün duyulduktan sonra gerçek pilotların da gelerek simülatörü incelediğine dikkat çeken Kolaylı,

“Havacılık gerçekten çok güzel. Bunda geri kalmamamız lazım. Öncü olmamız gerekiyor. Bu simülatör için arkadaşım Atakan ile yurtdışına gittik. Bu iş ile ilgilendik. Bilgi neredeyse gidelim onu alalım geliştirelim dedik. En sonunda böyle bir alet ortaya çıktı. Şuan bazı testleri yapıyoruz. Gerçek pilotlar geliyor onlarla beraber simülatörü test ediyoruz. Onlar simülatöre profesyonel olarak bakıyor. Bizde sistemlerin çalışma prosedürlerini ona göre geliştiriyoruz. Onların geri bildirimlerine göre değiştiriyoruz. Bizi gelip ziyaret edebilirler” ifadelerini kullandı. 

NE KADAR MAL OLDU
Kolaylı, “Home Cockpit Solutions olarak bizi takip edebilirler. Yaptığımız parçaları orada gösteriyoruz. Maddi olarak bize ne kadar mal oldu onu gerçekten bilmiyoruz. Sürekli harcıyoruz. Müzisyenim işlerimiz olduğu sürece buraya geliştirmeye çalışıyoruz. Parçaları kendi imkanlarımız ile yaptığımız için maliyeti altta tutarak gelişmiş bir kokpit yapmaya çalıştık” ifadelerini kullandı.