CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu’nun değiştirilmesini teklif etti. Tanal, ayrıca ıslah evlerinin bulunmadığı yerlerde çocukların ceza infaz kurumlarında tutuldukları iddialarını ve son dönemde basına yansıyan intihar haberlerindeki artışı ve kurumlarda buna yönelik çalışmaların yapılıp yapılmadığını Adalet Bakanı Kenan İpek’e sordu.
Tanal ayrıca Trabzon Bahçecik Cezaevinde intihar eden 15. yaşında ki E.N.'nin ölümünü de meclis gündemine taşıdı. Tanal, TBMM Başkanlığına verdiği önerge ile Bakan İpek'e şunları sordu;
"Trabzon Bahçecik E Tipi Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu’nda tutuklu olan 15 yaşında E.N. isimli çocuğun ölüm sebebinin intihar olduğu kesinleşmiş midir?
Tutuklu ya da hükümlü çocukların intihar eğilimiyle ilgili herhangi bir çalışmanız mevcut mudur?
Özgürlükleri kısıtlanmış bu çocukların geçirdikleri psikolojik süreçte onlara destek sağlayabilecek pedagog, psikolog, psikiyatrist gibi alanında uzman personeller kurum bünyesinde çalıştırılmakta mıdır?

Eğer çalıştırılıyor ise söz konusu uzmanlar çocuklara ne gibi hizmetler vermektedir?
Söz konusu çocuk tutuklunun Trabzon’da ıslah evi olmadığı için kapalı ceza ve infaz kurumunda kaldığı iddiaları doğru mudur?
Eğer doğru ise bu husus Türkiye’nin de imzalamış olduğu Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin 40. maddesinde belirtilen ‘adil bir çocuk ceza adaleti sistemi’ne aykırılık teşkil etmemekte midir?

Ülke genelinde kaç hükümlü/tutuklu çocuk ıslah evi olmadığı gerekçesiyle Ceza ve İnfaz Kurumları’nda tutulmaktadır?
Her il merkezi ve gereklilik halinde ilçelere ıslah evlerinin yapılmamış olması hükümlü/tutuklu çocukların psikolojilerini olumsuz yönde etkilememekte midir?
Çocuk haklarına ve Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’nin 3. Maddesi'nde koruma altına alınan 'çocuğun yararının gözetilmesi' gerekliliğine aykırı bu hususlarla ilgili herhangi bir çalışmanız mevcut mudur?"