61SAAT HABER SERVİSİ - Trabzon’un Ortahisar İlçesi Yalıncak Mahallesi Karadeniz Sahil Yolu geçişinde 2 Mayıs 2020 tarihinde meydana gelen kazada o dönem 20 yaşında olan Üniversitesi Öğrencisi Aleyna Şanlı hayatını kaybetti. 
Yolun karşısına geçmeye çalışırken M.K. idaresindeki aracın çarpması sonucu hayatını kaybeden Şanlı’nın son sözlerinin “Anne” olduğu ifade edilmişti.



1 HAFTA SONRA SERBEST KALDI!

Aradan geçen 2 yılın ardından Şanlı’nun ölümüne neden olan kazayla ilgili açılan dava sonuçlandı. Aleyna Şanlı’nın babası Şeref Şanlı, 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldüğünü ifade ettiği dava çıkan karar sonrası isyan etti. 
Sanığın kaza olduktan sonra 1 hafta tutuklu kaldığını ve ardından salı verildiğini ifade eden acılı baba Şeref Şanlı, “Adam ilk olarak tutuklandı. Ondan 1 hafta sonra dışarı alıyorlar. Cezaevine giden çıkacak dimi, benim kızım geri gelecek mi?” dedi. 


MAHKEME EN ALT SINIRDAN CEZA VERDİ


Mahkemede sanığa en alt sınırdan ceza verildiğini kaydeden Baba Şanlı, dava sürecini şu şekilde anlattı: 
Ben dava görmedim. Biz azar gördük. Bir de suçlu ne dediyse, o kabul edildi. Mahkemede bizim hiç bir iddiamız kabul edilmeden, suçlu “Ben 70’le gidiyordum. O bana geldi çarptı. Yarış yapmıyordum” dedi. Suçlunun anlattığı neticesinde mahkeme sonuçlandı. 

Biz bu karara ilk olarak İstinaf Mahkemesinde itiraz ettik. İstinaf Mahkemesinden gelen karar, “bilinçli taksir yönünden davayı inceleyin.”Hesapta incelediler, tekrar aynı şekilde gönderildi. 

KAZADA SOMUT DELİLLER VAR
Aslında kazada somut delil olarak; MOBESE ve iş yerlerinin kameraları görüntüleri vardı. Ben bir Cumhuriyet Savcısı gibi çalıştım, yarış yapıyorlardı. O araç haricinde 2 aracı da kendim tespit ettirdim. Akademisyenlere incelettiğim kameralara görüntüleri neticesinde, arabanın hızı 162 km olarak tespit ediliyor. Bunlar 70 iddia ediyorlar. 


MAHKEME 2 YIL 1 AY CEZA VERDİ


Mahkeme en alt sınırdan ceza verdi: 2 yıl 1 ay. O da yarıştaki diğer arabalar ifadeye dahi çağrılmadı. 
İkinci kez istinafa gittik. Bu kez yargı yolumuzu kapattılar. Hangi hakla sen vatandaşın bir üst mahkemede yargılanma yolunu kapatırsın.


3 MAGANDA YÜZÜNDEN BENİM KIZIM TOPRAK ALTINDA


Benim mahkemede de belirttiğim şudur: “Bu 70 ile gidiyorsa ve kusursuzsa ben hiç bir hak talep etmiyorum” 
Ancak durum böyle değil. 3 tane magandanın yüzünden benim 20 yaşındaki kızım şu anda toprak altında yatıyor” 

ÜST GEÇİT KAZADAN SONRA YAPILDI
Kaza bölgesinde şu anda faaliyette olan üst geçidin, kazadan sonra yapıldığına dikkat çeken baba Şanlı, “Bu üst geçit olaydan sonra yapılmıştır. Orta refüjleri karayolları kırmış, mahalleli buradan işliyordu. Yukarıda bin tane talebe var. Yurt var, mahalle sakinleri var. Bu olayın en baş sebebi de budur… 
İkinci sebebi de onların bilinçsiz bir şekilde kendi zevklerini tatmin etmek için yarış yapmaları.  Bu da belli ama biz hakime bunu anlatamadık. Bana Polis çağırdı “Tutuklarım seni. Sen benle konuşamazsın” dedi. “Hakımı aramak” dedik hakim bey. Hak aramak konuşamamak mıdır yani?” dedi. 

AYM’YE BİREYSEL BAŞVURUDA BULUNACAK!


Mahkemenin verdiği karar sonrası ikinci kez başvurdukları İstinaf Mahkemesinin, yerel mahkemenin kararını onadığını ve Yargıtay yolunu da kapattığını kaydeden Şanlı, “Yargıtay yolumuz kapandı. Bireysel olarak Anayasa Mahkemesine başvurdum. Oradan gelecek olan kararı bekliyoruz. Olmadı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine gideceğiz. Somut delil nedir? Gözle görülen bir şeydir. 

81 KM HIZLA GİDEN ARACI, 70 KM HIZLA GİDEN ARAÇ NASIL GEÇEBİLİR?


Adam ifade vermişki, müzik dinliyordu. Yalan.. Savcılığın bana verdiklerinde kulaklık vs. bir şey yok. Üzerinden ne çıkmışsa yazıyor. Biz zaten olay yerine yarım saat sonra geldik. 

Görgü tanığı, adam diyor ki, “Beni makas atarak geçtiler. Tahmini, 130 - 140… Adamın bu iddiası bile gözardı edilmiş.
Ben Cumhuriyet Savcılarına, devlet yetkililerine sesleniyorum. 3 araç yarış halinde. 2 aracı tespit etmemişler. Ben onları tespit ettim. Bunların 3’ü de arkadaş.
Yanından geçtiği pikap sürücüsü diyor ki, ben 81 ile gidiyordum. Peki ben burada soruyorum; “81 km hızla giden aracı, 70 km ile giden araç geçebilir mi?” diye konuştu.  

İLK OLARAK TUTUKLANDI, SONRA SERBEST KALDI
Kızı Aleyna Şanlı’nun okula gittiği sırada kazanın gerçekleştiğini ifade eden Şanlı, “Benim kızım dikkatli bir insandı. Okula gidiyordu. 4 dili, ana dili gibi konuşuyordu. Şimdi bunlar dışarda gezsinler, benim kızım girsin toprağa  ve kader hemi. Ne kaderi? Yetkililerin ve devlet büyüklerinin ihmalidir bu” dedi.’nun ölümüne neden olan kazayla ilgili açılan dava sonuçlandı. Aleyna Şanlı’nın babası Şeref Şanlı, 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldüğünü ifade ettiği dava çıkan karar sonrası isyan etti. 
Sanığın kaza olduktan sonra 1 hafta tutuklu kaldığını ve ardından salı verildiğini ifade eden acılı baba Şeref Şanlı, “Adam ilk olarak tutuklandı. Ondan 1 hafta sonra dışarı alıyorlar. Cezaevine giden çıkacak dimi, benim kızım geri gelecek mi?” dedi.