61SAAT HABER SERVİSİ - ÖZEL

Son günlerde Trabzon’un her bölgesinde konut fiyatlarının düştüğünün altını çizen Taflan, ‘Fiyatlar biraz daha düşecektir. Çünkü Trabzon’daki konut fiyatları yabancı yatırımcı nedeniyle şişirilmiş fiyatlardır. Trabzon’un alım gücü bellidir, Trabzon’da konut alım seviyesi kademelidir. Birincisi 150 bin andında konut arayanlar. Bu seviyede ev arayanlar genelde ulaşımı, çocuklarının okula gidiş gelişini hesap eden, başımızı sokacak bir yerimiz olsun diyen gruptur. Ne yazık ki bu seviyenin Trabzon’dan ev alma şansı son dönemde kalmamıştır. Çünkü Trabzon’da ev fiyatları 250 bin bin seviyelerinden başlamaktadır. Bu da normal Trabzon piyasası 0 evde taban fiyattır. Orta kesim bu tür evleri tercih ediyor. Birde 300 bin ve üzeri ev almak isteyen kesim var, bu kesim de sosyal donatısı olan, otoparkı, güvenliği çocuk bahçesi olan kesim. Fakat Trabzon’da 700 bin TL’ye kadar şişen fiyatlar her kademeden insanları etkilemiş kont satışını yerelde düşürmüştür. Bu nedenle Trabzon’un yerel halkının alım gücüne yönelik projeler yapılmalıdır.  

ARAPLAR DA KAZIKLIYOR 

4 sene önce başlayan yabancıya şişirelerek konut satış yöntemi artık ters tepmektedir. Çünkü yabancı yatırımcı 500 bin TL’ye aldığı evde oturmaya başladığında yanındaki dairenin 250 bin TL’ye satıldığını öğrenmiş ve ülkesine döndüğünde ‘Ev alacaksanız size söylenen fiyatın 3’te birini teklif edin’ denilerek gözleri açılmıştır, Tabi ki burada aracıların da vebali büyüktür. Ayrıca özellikle Araplar ile konut veya arsa konusunda ticaret yaparken çok dikkatli olunmalıdır. Birçok konut veya arsa sahibi Araplar tarafından mağdur edilmiştir. Nasıl diye sorarsanız. Arap geliyor evi aldım deyip kaporasını veriyor 2 yıl içinde taksitlerini belirleyip gidiyor. Müteahhit ona sattığı evi başkasına 2 yıl boyunca satamıyor, Arap’da o aradaki taksitlerin hiçbirini ödemiyor, bazıları verdiği peşinatı yakıp evi almaktan vazgeçiyor. Olan konut sahibine oluyor 2 yıl evi satamadığı için sıkışıyor. Ayrıca ş karşılığı alınan dairelerde fiyat dengesini etkiliyor. Yeterli oranda satış yapamayan veya sermayesi olmayan müteahhitler iş karşılığı daire veriyor, fakat daireler satılmadığı için iş karşılığı daire alan taşeron zararına da olsa evi satıyor ve o bölgedeki satış fiyat dengesini bozuyor. Bu da önlenmesi güç durumlardan biri. 

Trabzon’da bugün büyük projelere bakıyorsunuz satılmakta zorlanıyor, yapılan tüm kampanyalara rağmen şişirilen fiyat taban fiyat olan 250 binden çok yüksek olunca kimse yanaşmıyor. 

TRABZON’DA EN UYGUN EV NEREDE 

Trabzon’da en uygun ev fiyatları şu anda Çukurçayır’da. Yeni yapılan sitelerde 2. Elde olsa birkaç yıllık daireyi katına ve manzarasına göre 200 bin TL’den başlayan fiyatlardan alabilirsiniz. Akabinde Kaşüstü bölgesinde fiyatlar 300 bin ve üzeri bandında.
En pahalı yerler ise Söğütlü, Yıldızlı, Beşirli’deki yeni projeler. Buralarda fiyatlar 700 bin seviyelerine yükselmektedir.

KAŞÜSTÜ’NDEKİ İNŞAAT SATIŞLARI VURDU 

Trabzon’da Kaşüstü’ndeki alt geçit çalışmasının o bölgedeki konut satışlarını yavaşlattığını belirten Taflan ‘O bölgeden es kaza geçen vatandaşlar yaşadıkları trafik sıkıntısı nedeniyle ev alırken o bölgeyi tercih etmiyorlar. Genelde şehrin batısına yöneliyorlar, fakat şunu da hatırlatalım kısa süre sonra şehrin batısındaki kavşak çalışmalar başlayacak ve burada da büyük sıkıntılar yaşanacak. Bu nedenle şehrin bir an önce Güney’e açılması şart olmuştur. Güney Çevre yolu projesi en kısa sürede yatırım planına alınıp merkez köylerde yeni imar düzenlemeler ile şehrin güneye açılmasının önü açılmalıdır. Trabzon’da bu hamle de konut fiyatlarını aşağı çeker. 

TRABZON’DAN EV ALIRKEN 

Trabzon’daki vatandaşlara yönelik özel kentsel dönüşüm projelerinin varoş denilen mahallelerde bir an önce başlaması gerektiğini belirten Başka Taflan, ‘Her şeyi devletten beklememeliyiz. TOKİ her yere yetemez. Trabzon’un İstanbul’da Ankara’da büyük müteahhitleri var. Onlarda şehre elini atmalıdır. Zarar etmezler, yeter ki gelsinler, Yenicuma’da, Arafilboyu’nda, Kaymaklı’da, Yenimahalle’de, Bahçecik’te, Değirmendere’de, özel alanlar tespit edilip belediyeden de avantajlı imar planlarıyla buralar şehrin yeni yaşam alanları olmalıdır. 
Trabzon’dan ev alacaklara ne zaman almaları noktasında bir öneriniz olur mu sorusuna ise Taflan, ‘Trabzon’dan ev alacaklar için piyasa şu an müsait. Fiyatlar düşüyor, önümüzdeki aylarda biraz daha düşebilir. Yazın fiyatlar yeniden artar mı diye sorarsanız bu tamamen turizmin seyrine ve yabancı yatırımcının talebine bağladır’ diyebiliriz.