61SAAT HABER SERVİSİ

Meclisin açılışında ilk olarak İdlib’de meydana gelen alçak saldırıya değinirken ardından da Türkiye’nin yeni Göçmen Politikalarına vurgu yaptı. Zorluoğlu, Türkiye’de Avrupa’ya gidecek Göçmenlere izin verilmesine, “Türkiye'den Avrupa'ya gitmek üzere Edirne üzerinden Trakya üzerinden Yunanistan'a geçmek isteyen göçmenlere, kendini ileri gören, medeni gören Avrupa Ülkelerinin, Yunanistan Polisinin nasıl muamele ettiğini hepimiz görüyoruz. 
Orada göçmenlere yapılan muamelenin kabul edilebilir, insan onuruna uygun muamele olmadığnıı buradan bir kez daha ifade etmiş olalım. bu kötü muameleden vazgeçerek insan haklarına uygun muameleye geçiş yapılmasını beklediğimizi bir kere daha vurgulamak istiyorum” dedi. 
Mecliste gündem dışı ilk olarak söz alan Şalpazarı Belediye Başkanı Refik Kurukız, CHP Grup Başkan Vekili Engin Özkoç’un Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik sözlerini kınadı. 

YALINCAK’TAKİ KAZA
Ardından söz alan CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin ise, Yalıncak’ta meydana gelen ve Aleyna Şanlı adlı genç kızın hayatını kaybettiği kazaya vurgu yaparak, “Kızımız hayatını kaybetti. Oraya bir alt geçit veya üst geçit ya da yaya geçidi yapılabilir mi? Burası Karayollarının yol ağında olsa da bu konuyu buradan dile getirmek istedim” dedi. 
Bunun üzerine Başkan Zorluoğlu, “Kızımız Allah Rahmet Eylesin vefat etti. Üst geçit yapılması hususunda Karayolları teşkilatıyla gerekli husus kuruldu. Onlarda inşallah kısa sürede değerlendirirler” dedi. 

AYASOFYA RESTORASYONU
Ayasofya Restorasyonu ile ilgili de konuşan Şahin, “Ayasofya uzun süredir restore ediliyor. Aslına uygun olmayan restorasyonlar.. Maalesef herkes bu işe kulak tıkadı. İdare Mahkeme iptal etmiş. En azından Trabzon’a yapılan çok eski eser. Bunlara sizin müdahil olmanızı rica ediyorum” dedi. 
Zorluoğlu, “İnşallah Mayıs ayı ortalarında tamamlanacak. Öyle hedefleniyor. Kültür Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılıyor. Restorasyonlarını gördüğüm için uzmanlaşmış teşkilat. Vakıflar Genel Müdürlüğünün yaptığı restorasyonlar, danışma kurulları oluşturularak, yerel yönetimlerden daha kapasiteli. Ayasofya’nın Trabzon için bölge için taşıdığı önemi çok iyi bilen kurum. Orada ki restorasyonun usulüne uygun yapılmadığı şeklinde ki söylemi inceletmem lazım. İlgili Genel Müdürlükle değerlendiririz” ifadelerini kullandı. 

KORONAVİRÜSÜ
Koronavirisü ile ilgili de konuşan Şahin, “Korona Virisü dünyayı tehdit ediyor. Belki Türkiye’ye bulaşmasa da bulaşması an meselesi. En azından bu toplu taşıma araçlarında dezenfekten, diğer minibüslerde de böyle çalışmanız var mı?” diye sordu. 
Şahin’in bu sorusuna Zorluoğlu, “Çok şükür ülkemizde tespiti yapılmadı. Sıcakların yükselmesiyle etkisi azalağı beklenen hastalık. Toplu taşımada bütün araçların iç ve temizliklerini dezenfektasyonunu gerçekleştiriyoruz” dedi. 

TRABZON SURLARINI BİZ GELDİĞİMİZDE BÖYLE GÖRDÜK
Trabzon Surlarının aydınlatılması ile ilgili olarak ise Zorluoğlu, “Tarihi surların aydınlatması çok eskiye dayanıyor. Canalioğlu tarafından da aydınlatılmıştı. Sonra Gümrükçüoğlu geldi, o bordo – mavi ışıkları projektörle yapıldı. Bu yeni bir şey değil. Tarih burada 12 sene önce aydınlatılmıştı” dedi. 
Zorluoğlu, “Surlarla alakalı söylediğiniz husus doğrudur. Aydınlık olduğunu görmüştüm. Neticede biz geldiğimizde böyle bir şey yoktu. Surlar aydınlık değildi, surları aydınlattık. Biz geldiğimizde böyle gördük, böyle devam ederiz. Işıklandırma eylemlerimiz devam edecek. Bizi izlemeye devam ediniz” diye konuştu.