Laboratuvarın kurulması aşamasında ki tüm süreçleri ve hizmete açıldığı gün kontrolleri bizzat yapan Sağlık İl Müdürü Dr. Hakan Usta, şu anda Trabzon’da yapılan test miktarının yeterli olduğunu belirterek, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nde 100’ün üzerinde test yapıldığı bilgisini paylaştı. 

BUGÜN HİZMET VERMEYE BAŞLADI
KTÜ’nın ihtiyacı karşıladığına dikkat çeken Usta, Trabzon’u bölgeye hizmet vermesi ve ileride olası bir artış ihtimali de düşünülerek Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesine yeni bir test laboratuvarı kurduklarını ve bugün hizmet vermeye başladığını ifade etti. Yeni kurulan laboratuvar ile Trabzon’da günlük test yapabilme kapasitesinin 200’ün üzerine çıktığını belirten Usta, “Koronavirüsü ile mücadele kapsamında şehrimizde olağanüstü bir gayret var.  Bu gayrete devletimiz,  sağladığı önemli imkan teçhizat ve olanaklarla destek veriyor.  Son olarak Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi’ne bir laboratuvar kurduk ve bugün hizmete açtık.  Şu anda şehrimizde ihtiyaca göre test sayımız yeterli, kapasitemiz yeterli fakat ileride oluşabilecek olası artışlara önlem olarak bakanlığımız gerekli imkanları ve gerekli materyalleri sağladı. 

TRABZON KÖTÜ DURUMDA DEĞİL
Trabzon olarak kötü durumda değiliz, en önemli şey halkımızın bu konuda çok duyarlı olması kendini kollaması kurallara uyuması. Devletimiz her anlamda tüm imkanlarını seferber etmiş durumda ve dediğim gibi Trabzon olarak şu anki vakalara yetebilecek kapasitemiz imkanımız ve test kitimiz  mevcut” dedi. Usta, özellikle şehir dışından Trabzon’a gelen vatandaşlar nedenile vaka sayısında artış yaşadığına işaret ederek, “Defalarca söyledik tekrar söylüyoruz yurt dışından veya il dışından gelen her vatandaşımız kendini izole etmek varsa şüpheli bir durumu sağlık görevlilerini bilgilendirmek zorundadır. Bununla ilgili gerek Sağlık Bakanlığımız, gerek İçişleri Bakanlığımız tüm tedbirleri almıştır fakat işin ciddiyetini anlamayan bazı vatandaşlarımız geldiklerini saklayarak mahallelerinde köylerinde temaslarda bulunuyorlar.  

YANLIŞ ANLAŞILMALAR VAR
Rica ediyoruz temastan kaçınsınlar, burada söz konusu insan sağlığıdır. Şüpheli gördüğünüz kendini gizleyen insanlar varsa lütfen bizlere güvenlik güçlerine bildirin. Ayrıca kontrol edilen, tedaviye alınan, karantinaya alınan bölgelerde temas konusunda bazı yanlış anlaşılmalar var. “Ben ona selam verdim”, “ben onunla yüz yüze geldim”, “ben onun girdiği markete girdim bana bulaşmış mıdır?” gibi endişelere kapılıp hastanelere gelenler arayanlar oluyor.
Bunun bir standardı var Eğer gerçekten bu konuda şüpheleri olan varsa 184‘ü arayıp durumunu izah etsin. Ona göre hareket etsinler” diye konuştu.