Trabzon’un Ortahisar ilçesine bağlı Çağlayan mahallesinde korsan taksicilik yapan şoförler, ticari plaka alabilmek için yetkililere seslendi. Daha önce taksi durağı kurmak için başvuru yaptıklarını ancak olumlu bir dönüş alamadıklarını söyleyen korsan taksiciler, taleplerine karşılık verilmesini istedi. Şoförlerden Ferruh Akkaya, devletten vergi kaçırmadıklarını aksine devlete vergi vermek için çağrıda bulunduklarını kaydetti. Şoförler ve Otomobilciler Odası’na ticari plaka için daha önce başvuru yapıldığını ileri süren Akkaya, “Oda, ‘Türkiye genelinde ticari plaka verilmesi durduruldu’ diyerek plaka alamayacağımızı açıkladı. Sadece bu bölgede korsan olarak çalışan benim bildiğim 50 kişi var.

Çağlayan’da sadece biz korsan taksicilik yapmıyoruz. Akoluk’ta, Çakırlı’da, Karataş’ta da korsan taksicilik yapanlar var. Bu bölgede onlarca mahalleye ulaşım sağlayan araç yok. Kırsaldan Çağlayan merkeze gelmek isteyen vatandaşlardan bazıları çaresizlikten okul servisine biniyor. Biz okul servisine sivil vatandaş alınmasını da şikayet etmiyoruz. Burada zaruret söz konusu. Kırsal mahallelere Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından otobüs verilmemesini de anlıyoruz. Bu bölgede otobüs çalıştıracak potansiyelde yolcu da yok. Bu işin en mantıklı yolu taksi” dedi.

SUÇ İŞLİYORSAK CEZA VERİN
Yasal yollardan taksicilik yapmak istediklerini söyleyen Akkaya, “Biz devletten vergi kaçırmak istemiyoruz. Vergimizi verelim. Hem bizim, hem de taşıdığımız yolcunun garantisi olsun. Yenimahalle’nin, Kendirli’nin, Dereli’nin, Başyurt’taki ana grup yolunun yolu kötü. Kötü yollarda taşımacılık yapıyoruz. Hem yolcularımızın, hem de bizim güvencemizin olmasını istiyoruz. Çok uygun fiyatlara hizmet veriyoruz. Kazandığımız para ya benzine, ye tamirciye gidiyor ama cebimizde de para bulunuyor” diye konuştu. Onlarca köye hizmet verdiklerini söyleyen Akkaya, şu çağrıda bulundu: “Suç işliyorsak devlet gelsin cezamızı versin. Biz burada hizmet veriyorsak hizmetin karşılığında yasal zemin oluşturulsun. Onlarca köye hizmet veriyoruz. Benim aracım 4x4’tür. Yaz-kış, gece-gündüz demeden burada bir ihtiyacı karşılıyoruz.” Daha önce ilçelere ticari plaka verildiğini ve plaka alan bazı insanların bunu suiistimal ederek ilçelerde değil de kent merkezinde çalıştığını anlatan Akkaya, “Aynı sorunun tekrar yaşanmaması için plaka vermeye sıcak bakmıyorlar. Şehir merkezindeki daha fazla vergi veriyor, plakaları da daha pahalı. İlçelerdeki taksiciler de burada çalışınca haksız rekabet oluşuyor. Ticari plaka verilirse biz bunu yapmayacağız” ifadelerini kullandı.

TALEP HALKTAN GELMELİ
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Osman Gökhan Bali ise, vatandaşlardan gelen taleplerin yetkililer aracılığıyla kendilerine iletilmesi halinde gerekli adımı atacaklarını kaydetti. Korsan taşımacılığın suç olduğunu vurgulayan Bali, “Kimse kendi kafasına göre taşımacılık yapamaz. Yapanlar da suç işliyor. Gerçekten o bölgede bir ihtiyaç varsa, bunu bu işi yapanların değil, vatandaşların dile getirmesi gerekir. Böyle bir ihtiyaç söz konusuysa vatandaşlar ya muhtarına bilgi versin, ya da bağlı olduğu belediyeye dilekçeyle başvursun. Kaymakamlığa da başvuru yapılırsa resmi yazışmalar ve incelemeler başlar. O bölgede izin alarak taşımacılık yapan araç var mı, yok mu bakılır. Nüfusun artıp artmadığı incelenir. İhtiyacın kaynağı tespit edilir. Ona göre karar alınır. Korsan taksiciler kendi menfaatlerini düşünerek bunu söylüyor. Talebin halktan gelmesi lazım” açıklamasında bulundu. (İlkhaber - Songül Mazlum)