61SAAT HABER SERVİSİ -

Ortahisar Belediyesi, İYİ Partili Meclis üyesi Burhan Bekar, Araklı Taşönü Katık Atık, Bertaraf ve Entegre Tesisinde yaşanan koku sorunun bugün Ortahisar Belediye Meclisinde gündeme taşıdı. 

Kendisinin de Arsinli olduğunu kaydeden Bekar, “Bu tesisten etkilenen 10’a yakın köy var. Orada toplantı yapıldı. Bende o toplantıya sıfatsız olarak katıldım. Meclis üyesi sıfatıyla katılmadım. Arsinli olarak katıldım. Orada olayları yerinde incelemeye gayret ettik. Orada kokudan rahatsız olan ahaliyle alakalı, o kokunun giderilmesi için japonyadan maddeler getirileceğini söylemişti bazı arkadaşlarımız. Ahaliye sorduğumda o made değil parfüm dediler. Ben onu üretime katılan bir şey ve ortadan kaldıran madde olarak düşünmüştüm. Sahayı uzun uzun inceledim. Sahada gördüğüm bazı özellikleri sizlerle paylaşmak istiyorum:  Elbette Muhakkak böyle tesis kurulması lazım. Yer seçimi anladığım kadarıyla doğru olmamıştır. Bu tesisin altında 4 - 5 tane mağara var. Bu mağaralar çok nadir oluşabilen mağaradır. Aslında Karadeniz bölgesinde travertenlere pek rastlanmıyor. Oluşumu binlerce yıl sürüyor.  Aynı zamanda bu bölge Santa Harabelerine yakın bölge. Bana göre tercih bu özelliklere zarar vermesi açısından yanlıştır.  Burada anladığım kadarıyla vahşi depolama sistemi yapılıyor. Yüzlerce martı, burada ki çöpleri sahaya taşıyor. Orada çöplerden sızan atıklar, dereler vasıtasıyla denize ulaşmakta. Bu bölgede koku devam etmekte. Önümüz yaza döndüğünde, daha da artacağı ortadadır. Bunun için de hakikaten ciddi anlamda tedbirlerin alınması gerekmekte” dedi. 

Konuyla Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’i söz verdiği AK Partili Meclis Üyesi Fatih Göktaş, “O bölgede tesisin bitişiğinde olan alan var. Burada Biyometanizasyon tesisi kurulması hedefleniyor. Bu kurulduğu takdirde koku oranı ciddi şekilde düşecektir. Şu anda geçici. Kalıcı çözüm Biyometanizsayon. Kamulaştırılacak alan var. Onunla ilgili görüşmeler devam ediyor.” dedi.