Trabzon'un Sürmene ilçesinde, aralarında Belediye Başkan Yardımcısı İbrahim Sedef'in de bulunduğu bazı arıcıların kovanlarına zarar veren ayı, kovanlarının yanına yerleştirilen güvenlik kamerasınca görüntülendi.

İlçenin Yeniay Mahallesi yakınındaki ormanlarda yaşayan ayılar, geçen yıldan beri bölgede arıcılık yapan üreticilerin kovanlarına dadandı. Karnını doyurmak için özellikle gece saatlerinde kovanların bulunduğu alana gelen ayılar, bala ulaşmak için arı kovanlarına zarar verdi.

Kovanlarından hem bu sebeple hem de gece soğuk ve yağışlı havalarda kovanlarından çıkıp telef olan arıların sahibi Sürmene Belediye Başkan Yardımcısı Sedef, ayı saldırısından korumak amacıyla arı kovanlarının çevresini çelik kafeslerle kapattı. İbrahim Sedef, ayrıca kovanlarının bulunduğu alanın iki ayrı noktasına da güvenlik kamerası yerleştirdi.

Bir süre önce arı kovanlarının yanına giden Sedef, kovanların etrafındaki çelik kafese zarar verildiğini ve kovanlardan çıkan bazı arıların da telef olduğunu görünce, kamera kayıtlarını inceledi.

Kayıtlarda, gece saatlerinde arı kovanlarının yanına gelen büyük bir ayının kovanlara ulaşmak için çelik kafesi kırmaya çalıştığını görüldü.  

Görüntülerde, ayının kovanlardaki bala ulaşıp karnını doyurmak için büyük çaba sarf ettiği, ancak kovanlara ulaşamadığı görülüyor.


İbrahim Sedef, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir süredir Yeniay Mahallesi'nde arıcılık yaptığını belirterek, bazı akrabaları ile komşularının da bölgede arıcılık yaptığını dile getirdi.


Geçen yıldan beri bölgedeki arıcıların ayı saldırıları nedeniyle büyük maddi zarara uğradığını anlatan Sedef, "Ayı geçen yıl benim kovanlarıma saldırarak 65 bin liralık zarar verdi. Ayının kovanları kırmasının yanı sıra kovanlardan çıkan arılarımız da soğuk ve yağışlı havalarda dışarıda kaldığı için telef oluyor. Ben de ayı saldırısına önlem olarak 35 bin lira harcayarak, arı kovanlarımın etrafını çelik kafesle kapattırdım. Kısa süre önce ayı tekrar benim kovanlarıma saldırmak istedi, ancak kafesleri kırıp içeri giremedi." dedi.

Ayının kovanlara ulaşamamasına rağmen gürültü yüzünden rahatsız olup kovandan çıkan arıların telef olduğuna dikkati çeken İbrahim Sedef, ayıların saldırısı sonucu mahallesindeki arıcı komşularının da zarar gördüğünü, hatta bir akrabasının başka bir ile giderek arıcılık yapmak zorunda kaldığını anlattı.


Sedef, arıcılık yaptıkları alanda elektrik hattı olmadığı için kovanların çevresinde ayıları uzaklaştırmak için elektrikli şok yöntemi uygulayamadıklarını belirterek, bu sebeple kovanlarının çevresini çelik kafesle kapattığını dile getirdi.


Doğanın bir parçası olan ayılara zarar verilmesini istemediğini anlatan İbrahim Sedef, "Ben av meraklısı bir insanım ama ayılara zarar verilmesine karşıyım. Şu anda bize zarar veriyor gibi gözükse bile, doğada başka yararları vardır. Ben daha önce 2 ayı besleyip milli parklar görevlilerine verdim. Ayıları severim. Bu tür saldırılar yüzünden ayılara zarar verilmemeli, onlar sadece karınlarını doyurmaya çalışıyor." diye konuştu.