Trabzon’un Of ilçesine bağlı  Uluağaç Köyü’nde, 15 Mayıs 2004 yılında köy ve ihtiyar heyeti, kadınların yük taşımaması konusunda karar almıştı.  

Kadınların ev işinden başka bir iş yapmamasından yakınan köyün erkekleri, “Her iş bize kaldı. Bunlar çay toplamaya bile gelmiyorlar” diyerek karara itiraz etmişlerdi. Köy defterine işlenen karar Trabzon’un tarih olmasıyla tarihe karıştı. 2012 yılında Büyükşehir Yasası’yla Trabzon büyükşehir statüsü alınca, köyler de mahalleye dönüştü. Köy olarak aldıkları kararların da geçerliliğini yitirdiğini belirten Muhtar Tahsin Tarakçı, “Trabzon, büyükşehir statüsüne kavuştuktan sonra  köy tüzel kişilikleri kaldırıldı. Köy statüsünde iken kadınlarımızın yük taşımaması için karar almıştık. Mahalle olunca aldığımız karar da ortadan kalktı. Erkekler bayram etti. Artık muhtarların böyle kararlar alma yetkisi kalmadı. Büyükşehir statüsüne kavuşunca, köyümüzün her yanına yollar da yapıldı. Yükler arabalarla getiriliyor. Bu karara da gerek kalmadı lakin kadınlarımıza ev işi hariç iş yaptıramaz olduk. Kendi ayağımıza sıkmış olduk.” dedi.

2004’TE ALINAN KARAR
15 Mayıs 2004 tarihinde köydeki erkeklerin tepki göstermesine rağmen, muhtarlık karar defterine “ Kadınlarımızın yük taşımamaları ve kötü muamele görmemeleri, eşleriyle eşit haklara sahip olduklarının bilinmesi, kadın ve insan hakları beyannamesi gereği kötü muameleye izin verilmeyeceği, vuku bulması halinde cezai işlem yapılacağı ihtiyar heyeti tarafından karar altına alınmıştır” yazılmıştı.