61SAAT HABER SERVİSİ- Samet Emirzeoğlu

Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi’nin mevcut durumu ve geleceği ile ilgili bugün bir basın toplantısı düzenlendi. 

10 TANE İLİN MERKEZİ KONUMUNDA 
Burada açıklamalarda bulunan Başhekim Prof. Dr. Yüksel Ali Yazıcıoğlu, “2018 ve 2019’da zorlu zamanlar geçirdik. Kurumumuz üzerinde oluşan algıyı terse çevirmek için büyük gayret sarf ediyoruz. Şehirlerin, bölgelerin ve ülkelerin hakikaten ponları öne çıkaran markaları var. Üniversite de markadır. Tıp Fakültesi Sağlık Araştırma Merkezi’dir asıl adıyla. Bu kurum hem bu şehrin hem de yaklaşık 10 tane ilin merkezidir. Bu illerden hastalar geliyor” dedi.

EN SON VE İLERİ TEKNOLOJİ MEVCUT
Yazıcıoğlu, “780 yataklı hastane olan Farabi hastanemiz, üçüncü basamak sağlık kurumu olarak kabul edilen sağlık uygulama ve araştırma merkezidir. Hastanemiz sağlık sistemimizde insanımızın en üst ve ileri derecede sağlık hizmeti bulabileceği sağlık kurumlarından biri olarak tanımlanmıştır. Fiili olarak en son teknoloji ile ileri düzeyde tedavi hizmetlerinini sunulduğu sağlık kurumudur” diye konuştu.

GELİR VE GİDER KALEMLERİNİ AÇIKLADI
Yazıcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “1855 genel personel, 229 öğretim üyesi ve 425 asistan var. Hastanemizin gelirleri, döner sermaye, SGK fatura ödemeleri, bağış ve yardımlar, banka emekli sandıkları, yabancı uyruklu hataların fatura gelirleri ve ücretli hastaların fatura gelirleridir. Giderlerimiz ise, personel giderleri, hizmet alım giderleri, tüketim malları ve malzemeleri, demirbaş alım giderleri, makine, teçhizat, taşıt alım giderleri, bakım onarım giderleri, transfer ödemeleri, kıdem tazminatı ödemeleridir.”

AYAKTAN HASTA 200 BİN ARTTI
Başhekim Yazıcıoğlu, “2015’te 624 bin olan ayaktan hasta, 2019’da ise 824 bine çıktı. Yatan hasta 2015’te 44 binden 45 bine çıktı. Yoğun bakım doluluk oranı ise yüzde 2015’te yüzde 91.82, 2019’da ise yüzde 83.10 olarak gerçekleşti” dedi.

YAPISAL SORUNLARI AÇIKLADI
Yapısal sorunlar ile ilgili Yazıcıoğlu, “Ücreti döner sermayeden ödenen personelin dağım dengesizliği ve mali yükü, hazine payı ödemeler, araştırma fonu yükü, katma değer vergisi, mesleki sigorta giderleri, tıbbi donanım ihtiyacı, nöbet ücret giderleri, üniversite hastanelerinini sağlık sistemindeki yerinin net olarak belirlenmemesi, üniversitelere bağlı hastanelerde tam gün mesai sisteminin uygulanamaması” ifadelerini kullandı.

YILLIK 10 MİLYON LİRA SARF GİDER
Yazıcıoğlu, “Aylık ilaç giderleri 3 buçuk 4 milyon lira. Türkiye iyi bir politika izliyor. İlaca yüzde 12 zam geldi. 400 bin lira civarında yük bindirecek. Devlet Malzeme Ofisleri’nden malzemelerin temini ile ilgili bir çalışma var. Biz kurum olarak ihaleleri azaltacağız. İhtiyacımızı buranın serinden sağlayacağız. Bizim için ilacımızı malzememizi zamanında temin edebilirsek bizi mutlu eder. Bu firmalarla karşı karşıyayız. Dövizdeki dalgalanmalar bizi hakikaten altından çıkılmaz bir yere sürüklüyor. Yatan hastamızın tüm ihtiyaçlarını karşılamak zorundayız. 7*24 çevirme adım muhakkak bulmamız gereken şeyler var. Yıllık sarf giderimiz 10 milyon lira civarında. Giderleri içerisinde pamuk açlı gibi giderlerimiz de var. Tanı konur ameliyat yapılır. Bu böyle bitmez bunların arasında bir sürü aşamalar var. Bu kurumu her saatte ayakta tutmalıyız” dedi.

YENİ OTOPARK ÇİRKİN GÖRÜNTÜYÜ KALDIRACAK
Başhekim Yazıcıoğlu, “400 yatakla başladık şimdi ise 800’ün üzerine çıktık. Sürekli gelişen bir yer oldu burası ama altyapı değişemedi, Gelişen şehir nedeniyle trafik de tıkandı. Bir acil durum olursa ambulans veya itfaiye nasıl ulaşacak diye tatbikatlar yapıyoruz. Otopark ile ilgili sıkıntı 1350 araçlık otopark bitmek üzere. Rektörün büyük gayreti var. Eğer onu 5-6 aya bitirip bu araçları oraya alıp mevcut otoparkları organize edersek yol kenarlarındaki bu çirkin görüntüyü ortadan kaldıracağız” şeklinde ifadeler kullandı.

ÇALIŞANLARI ETKİLEYEN SORUNLARI SIRALADI
Yazıcıoğlu, çalışanları etkileyen sorunlar ile ilgili olarak, “Üniversite hastanelerini personel ihtiyacı, hastane personeli ek ödeme problemleri, personelin emekliliğe yansıtılmayan ödenen ek ödemeler sorunu, farklı personel istihdam modelleri sorunu, ağır şartlarda çalışan personel için yıpranma payı ile ilgili düzenleme yapılmaması, sağlık kurumlarında artan personel şiddet vakaları” diye konuştu.

TRABZON TÜRKİYE’NİN T’SİDİR
Acil servisleri ile ilgili olarak Yazıcıoğlu, “Acil servisimiz Türkiye’nin en önemli servislerinden biridir. 130 bin civarında vatandaşımıza acil hizmet sunduk 2019’da. Diğer hastanelerin sunduğu hizmetin üzerinde bir rakam. Bu kuruma vatandaşı da bilinçlendirerek basının da desteğiyle biz de gayret ederek moral ve motivasyon konusunda bir noktaya hedeflenmeli. Helikopter pistimiz var acil servisin yanında. Bölgede tektir. Trabzon’un Türkiye’nin ’T’sidir dememiz öyledir doğrudur. Maçka olayı hafızalarda tazedir” dedi.

VATANDAŞIN PARASI İLE YAPILIYOR
Yazıcıoğlu, “Onkoloji merkezi olma yönünde ilerliyorsanız, kalbi böbreği görmek zorundasınız. Labaratuarlar konusunda da güçlüyüz. Tüp bebek konusunda da aynı şekilde. Vatandaşın parasıyla yapıldı buralar. Ciddi paralar harcandı. Yanık merkezimiz… Bölgemizde başka yerde yok, sadece Samsun’da var. Burası aynı zamanda yoğun bakımdır. En önemli bölümlerden birisi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi. Burada çok güçlü bir ekibimiz var. Burada istenen bir cihazın bedeli 25 bin dolar. Yeni yapılanma ile beraber bunu sürdürülebilir kılacağız. Biyokimya, Moleküler Patoloji, Dolu Tipleme labaratuarlarımız var” şeklinde ifadeler kullandı.

MEMNUNİYET ORANI NEDİR?
Yazıcıoğlu, şöyle devam etti: “Sağlık kuruluşlarının hizmetlerinden memnuniyet oranında devlet hastaneleri yüzde 72.6, üniversite hastaneleri yüzde 63,7 özel hastaneler ise yüzde 57,5 oranında gerçekleşti. Aile Sağlığı Merkezi’nde ise bu oran yüzde 72 oldu. Hastanemiz içerisinde bir okul var. Çocukların eğitimlerini aksatmamak için eğitim programımız var” diye sözlerini tamamladı.

DMO NE ZAMAN DEVREYE GİRECEK?
Devlet Malzeme Ofisleri ne zaman tedarik konusunu hizmete sokacak sorusuna Yazıcıoğlu, “Biz bu konu çözüldüğünde rahatlarız. Sürdürülebilirlik nedir, sıkıntı oluşturur mu bilmiyoruz. Somut bir şey konmadı ortaya. Hem ilaç hem de malzeme konusunda bu bizi rahatlatacaktır. Kafa olarak bizi rahatlatacaktır” diye konuştu.

HASTA ZİYARETLERİ KONUSUNDA SON DURUM
Yazıcıoğlu, “Bizim kültürümüzde hastayla beraber olma bizde var. Yöremizde zor insanlar var. Hasta ziyaret saatleri konusunda bunu belli saatler içerisine zaptedebilirim. Daha tatlı sert esnek yapmaya çalışıyoruz. Amacımız kırıp dökmek değil. Hasta yakınları hastasının yanında olmak istiyor. Gittikçe artan bir durum söz konusu. Bu genel bir bilinç oluşturmayla, siz hastanıza zarar veriyorsunuz deseniz dahi hasta yakınları bunu göz önüne almıyor” dedi.