Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (Farabi Hastanesi) nde daha önce kiralama yoluyla hizmet veren PET - CT cihazının satın alındığı belirtildi. Cihazın satın alınması sonrasında hizmete açılış töreni düzenleneceği belirtildi. 
PET - CT cihazının hizmete açılışı ve Kordiyopulmoner Rehabilitasyon Ünivetisenin açılışı 27 Ocak 2021 Çarşamba günü saat 14:00’da Farabi Hastanesinde, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ve KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı’nın katılımıyla gerçekleştirilecek. 


PET - CT CİHAZI NEDİR?
PET-CT, pozitron emisyon tomografisi ve bilgisayarlı tomografinin birleşiminden oluşan bir görüntüleme cihazıdır. Vücuttaki fizyolojik süreçlerin 3 boyutlu görüntüsünü verir.
Özellikle onkoloji (kanser) alanında tümörün saptanması, tümör yayılım derecesinin belirlenmesi, radyoterapi planlanması, tedaviye yanıtın değerlendirilmesi ve bazı durumlarda mevcut kitlenin iyi huylu mu kötü huylu mu olduğunu belirleme amacıyla PET-CT kullanılıyor.
PET-CT, kanserli hücrelerin bir özelliği olan artmış glikoz metabolizmasından faydalanıyor. Çekim öncesi, damar içine radyoaktif işaretli şeker molekülü veriliyor ve bu molekül tümörleşen hücrelerde birikiyor.
Tüm vücuttan görüntü alındığı için kanserin vücutta başka bir yere sıçraması (metastaz) gibi durumlar saptanabiliyor.
Ayrıca ilk başladığı yerin bilinmediği metastazların tanısı, evrelendirme, yeniden evrelenme için de yararlanılıyor.
PET-CT’nin kullanıldığı başlıca kanser türleri şunlar:
* Akciğer kanseri
* Meme kanseri
* Lenf kanseri (lenfoma)
* Jinekolojik kanserler
* Kolorektal kanserler
Yöntem, daha az görülen diğer kanserlerin görüntülenmesinde kullanılabiliyor.
PET-CT, aynı zamanda epilepsi odağının belirlenmesi, Alzheimer hastalığının erken tanısı gibi nörolojik olgularda ve kalp krizi sonrası kalpte canlı doku varlığının araştırılmasında da rol oynuyor.