MUHİBBİ KÜTÜPHANESİNDE SOSYAL KALKINMA TEMALI SÖYLEŞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

55.Kütüphane Haftasının ana teması Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü tarafından “Sürdürülebilir Kalkınmada Kütüphanelerin Rolü” olarak belirlendi. Bu kapsamda, Avrasya Üniversitesi Girişimcilik-Yenilikçilik Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Murat Şahin tarafından, Trabzon Muhibbi Edebiyat Müzesinde“Sosyal Kalkınmada Kütüphanelerin Önemi ve Muhibbi Kütüphanesinin Yeri” üzerine, öğrencilere yönelik söyleşi gerçekleştirdi.
Şahin, Trabzon’un kalkınma dinamiklerinden bahsederek; “Harikalar diyarı şehrimizde, toplam nüfus 800 bini üzerinde olup ortalama aile büyüklüğü 3 ila 4 kişi arasındadır. Son yıllarda göç vermekten ziyade göç alan ve iktisadi açıdan kalkınan bir şehir konumuna gelmiştir.Şehrimizde,şimdilerde turizm ve turizme dayalı sektörlerin gelişmesi ile Trabzon’da işsizliğin azalması gözlemlenmiştir. Sosyal açıdan çeşitlilikleri barındıran ilimiz, 400 yıl önce Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde de geniş yer bulmuştur. Evliya Çelebi; Trabzon halkını yedi kısımda değerlendirmiştir. Birincisini; şehrin ileri gelen samur kürklü ve gösterişli elbiseler giyen kibar beyler, ikincisini; bilginler kılığındaki takva sahibi kimseler, üçüncüsünü; tüccarlar, dördüncüsünü; sanat ehlileri, beşincisini; Karadeniz gemicileri, altıncısını; bahçıvanlar ki o dönemde Boztepe bağlan siciline kayıtlı olduğu üzere 31 bin kadar bağ ve bahçeden bahsedilmektedir, yedincisini ise balık avcıları olarak ifade etmiştir. Öyle bir şehir ki Trabzon; nice liderler çıkartmış, önemli tüccarları yetiştirmiş ve 4 bin yıldan fazla zamanda ticari geçmişe sahip olmuştur. Bu açıdan sosyal kalkınma dinamikleri birçok ilimize göre çeşitlilik arz etmekle birlikte mucizeleri kendi içinde barındırmaktadır. Şehrimiz tarihi boyunca büyük mücadelelere şahitlik etmiş, nice imparatorluklara ev sahipliği etmiş ve hep cazibe konumunda olmuştur“ dedi.

TRABZON’UN SOSYAL KALKINMASI

Şahin, sosyal kalkınmada kütüphanelerin rolünü değerlendirerek; “Şehrimizde 40 binin üzerinde ilkokul öğrencisi eğitim ve öğretimin ilk basamaklarına adım atmaktadırlar. İkinci basamakta yer alan ortaöğretimdeki öğrenci sayısı da 55 bini üzerindedir. Bu sayılar nezdinde ilkokulda öğretmen başında düşen öğrenci sayısı şehrimizde 14 iken ortaöğretimde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 11’dir.  Çeşitli kaynaklara erişme konusunda öğrenciler için ilimizde 18 kütüphane ve 300 binin üzerinde kitap bulunmaktadır. İlköğretim ve ortaöğretimdeki öğrenci başına kentimizde yaklaşık 3 kitap düşmektedir. Her yıl ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin yaklaşık 3 katı kadar kişide ilimizdeki kütüphanelerden istifade etmektedir. Bu sayılara lise ve üniversite öğrencileri dâhil edilmemiştir. Çünkü Eğitim ve Öğretimin ilk iki basamağında kütüphaneler kalıcı değerler yaratır. Nitekim kütüphane haftası etkinliklerinde kütüphanelerin en yoğun ziyaretçileri her zaman ilköğretim ve ortaöğretim öğrencileri olmuştur.İlimizde de bu durum rahatça gözlemlenmektedir. 
Kütüphaneler, farklı dillerde ve farklı coğrafyalarda üretilen insanlığın ortak kültürel mirası ve uygarlığın belleğini oluşturaneserlere sahiplik ederek toplumsal hafızaları stoklamaktadır. Kütüphaneler aynı zamanda insanlarımızın geçmişteki bilgibirikimlerini geleceğe taşıyan ve anıları daimi yaşatan, dahası zamanı durduran mekânlar olmuştur. 

Kütüphaneler ile birlikte harikalar diyarı şehrimiz de, 10’un üzerinde tiyatro salonunda son 5 yıldaki seyirci ortalaması 90 bini üzerinde olup 29 sinema salonunda 800’bin seyirci bu mekânları ziyaret etmiştir. Bu sayılarında artış göstermesi kalkınma dinamiklerimizi etkileyen diğer unsurlardır. Çünkü sosyal kalkınma ile ekonomik kalkınma doğrudan ilişkilidir. Sosyal açıdan entelektüel bilgi birikimi ve kazanımların kütüphane, tiyatro, sinema ve diğer sanatsal faaliyetlerle toplumda nüfuz bulması daha kolaydır” dedi.

TRABZON MUHİBBİ EDEBİYAT MÜZE KÜTÜPHANESİNİN ÖNEMİ

Ayrıca Şahin, Trabzon Muhibbi Edebiyat Müze Kütüphanesinin ilimizin sosyal kalkınma açısından rolünün önemini: “Gençlerimiz, Trabzonlu yazarlara ait kitaplarla ve onların biyografilerini yansıtan eşyalarla ilimizdeki bu müzede tanışmaktadır. Ayrıca kentimizin estetik kültürünü yansıtarak, tarihsel dokuyu ziyaretçilerine aşılayıp, Türk edebiyatına olan aşkı da bir başka körüklemektedir” sözleriyleifade etti.
Şahin; 55. Kütüphane Haftasını kutlayarak, Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu’na, Trabzon İl Halk Kütüphanesi Müdürü Ahmet Emin Akgün’e, Muhibbi Edebiyat Müze Kütüphane Sorumlusu Seda Aslanbaş’a ve kütüphane çalışanlarına etkinliğin gerçekleşmesindeki yardımları ve gayretleri için ayrıca teşekkür etti.