Trabzon Fen Lisesi 11. sınıf öğrencileri Yahya Kalkan ve Ahmed Taha Akın, televizyonda izledikleri topraksız tarım üreticiliğini araştırarak, okulun laboratuvarında tasarladıkları sistemle marul yetiştirdi.

Kalkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arkadaşıyla birlikte topraksız tarım üretimini araştırarak, uygulamaya çalıştıklarını söyledi.

Topraksız tarımın oldukça yaygın olduğunu dile getiren Kalkan, şunları kaydetti:

"Topraksız bir ürünün yetişmesi ve yenilebilir olması ilgimizi çekti. Yaklaşık 40 gün kendimize küçük bir alan oluşturarak, ürünümüzü yetiştirmeye başladık. Su içerisinde olduğu için yetişmesi de duyunun değiştirilmesi de kolay oluyor. Ve sürekli suyun içerisinde yetiştiği için hem daha hızlı büyüyor hem de daha kolay yetişiyor. Hava alması fileli saksı kullandık, içerisine için kil topu ve hava pompası yerleştirdik. " 

Kalkan, okulda düzenlenen TÜBİTAK 4006 Bilim Platformu kapsamında projenin tanıtımını yaptığını ve katılımcılardan ilgi gördüğünü belirtti.

İlerleyen zamanlarda farklı bitkiler yetiştirmeyi de düşündüklerini söyleyen Kalkan, projeyi geliştirmeyi düşündüklerini ifade etti.