61SAAT HABER SERVİSİ 

Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi, Kasım ayı toplantıları bugün ki bileşimle devam etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, başkanlığında toplanan meclisin açılışında dikkat çekici bir an yaşandı. 

ŞEHİT POLİS OLGUN GÜNAY UNUTULMADI

Meclisin açılışında geçtiğimiz günlerde Gümüşhane’de görevi başındayken alkollü bir sürücünün çarpması sonrasında şehit düşen Şalpazarlı Polis Memuru Ongun Günay’ın anısı yad edildi. Günay’ın fotoğrafı mecliste sine vizyona yansıtılırken “Şehit Polisimiz Ongun Günay Mekanın Cennet Olsun” ifadeleri kullanıldı. 

Yoklama ile başlayan Belediye Meclisi, daha sonra Başkan Gümrükçüoğlu’nun geçen ay yapılan faaliyetlerle ilgili meclisi bilgilendirmesi ile devam etti. 

Başkan Gümrükçüoğlu burada sürekli trafik sıkışıklığından yakınılan hatta kapatılsın mı kapatılmasın mı tartışmaları yaşanan Maraş Caddesi ile ilgili B planını açıkladı. 

Öncelikle Maraş Caddesinde ki trafik akışının ilk halini anlatan Başkan Gümrükçüoğlu, “Bütün bunların zaman zaman biraz düzene yöneldiğini görsek de, trafiğin oralarda tıkanması günlük yaşayışımızın adeta paydaşı oldu. Yaptığımız istatistiki çalışmalarda Maraş Caddesininim her iki tarafında parklanmanın trafiği tıkamanın çoğunluğunu özel araçlar veya kargo vazifesi yapan araçlardan olduğu gözlendi. 

Orada yüzde 30 tıkanıklığın sebebi olan dolmuşların da 1 araçların müsaade edilmesine rağmen bazen fazla araç durmakta. Herkes vazifesini yapsa, herkes sorumluluk bilinciyle hareket etse, orada bugün ki sağlanan akış için en genişliğinin metresi, 3 misle cevap verecek tarzda alana ihtiva ediyor. Demek ki biz dahil olmak üzere hepimiz vazifemizi yapamıyoruz. Özel araç sahibi yapamıyor, onları kontrol edecek biz kamu görevlileri yapamıyor böyle bir şey ortaya çıkıyor. 

Maraş Caddesi trafiğe kapatılsın. Dün yanın hiçbir şehrinde ulaşımın olduğu 3 paralel cadde kapatılmaz. Uzunsokak, kunduracılar Caddesi. Zaten kapalı. Ne güzel değil mi söylemek kolay. Biz çalıştık çalışıyoruz” dedi. 

Trabzon’da ki Maraş Caddesi ve Tanjant’ı kullanan araç sayısını açıklayan Gümrükçüoğlu, “Maraş Caddesini bugün ki koşullarda trafiğe kapatmak imkan dahilinde değil. Orayı kullanacak araçların Yavuz Selim Bulvarına veya Sahil Yoluna bindirilmesiyle şu belediyenin önünü araçlarını bırakıp koşa koşa gelecek vatandaşlar ‘ Ne yapıyorsunuz kaldırın’ diye sonuç ortaya çıkar” diye konuştu. 

DOLMUŞLARA CEP HAZIRLANDI… YOL 2 ŞERİTLİ…

Yeni projeyi de açıklayan Başkan Gümrükçüoğlu, “Bu işi düzenleyebilmek için EDES denilen sistemi çalıştık. Bunu çalışmaya başlayalı 3 yıl oldu. Yönetmelikler ve değişen yönetmeliklere göre uygun olan formülü hazırladık. Asgari standartta tutmaya çalıştık.  Bu projede paydaşımız Emniyetti. Ancak mesafe alınamayınca B planı hazırlandı. Bu B planı Meydan arkı altında ki tek yönle çalışmayı Maraş caddesi boyunca 2 şerit esasına yapmaya dayalı çalışma. Dolmuş durakları sadece cep olarak bırakılmakta. Bu cepte 2 araç varsa 2 aracın sığabileceği cep bırakıldı  1 aracın geçeceği en genişliğinde bırakılacağından ötürü, o cebi kullanacak araç arkadan araç gelirse mutlaka çıkmak zorunda. Yoksa başka araç giremeyecek. 

DOLMUŞ DURAKLARI NEDEN KALDIRILMADI?

Dolmuş duraklarını oradan kaldırabilir miydik? Maraş Caddesinde, Tanjant Köprü Altında, Numhane önünde konuşlandırılan yerler.. Postane önünde konuşlandırılan yerler hepsi bir birine tetikleyen sistematiktir. Bir tanesinin yerini değiştirdiğimiz takdirde bütün sistemi değiştirmemiz lazım. Bu B planında dolmuşların yerleri bu şekilde konuşlandırılırken konuşlandıkları yerler değiştirilmedi” dedi.

Yeni açıklanan projeye göre Maraş Caddesinde, kaldırımlar büyütülecek. Dolmuşların bulunduğu cep tek aracın giriş ve çıkış yapabileceği şekilde kapatılacak. Bu alanların kapatılmasının ardından Maraş Caddesinde iki şeritlik alan bırakılacak. Buna göre sol şerit Meydan istikametine transit gidecek dolmuş veya özel araçlar, için ayrılacak. Sağda ki şerit ise cebe girecek dolmuşlar veya yine Meydan İstikametine gidecek özel araçlar tarafından kullanılacak. 

Şehir Müzesi ve bölgede bulunan oteller için ise araçların girip çıkabileceği ‘Baba’ diye tabir edilen engeller koyulacak.